Groep 1/2 Juf Marjon en juf Monica

 

Wat gebeurt er in groep 1/2?

Schooljaar 2017-2018

Juni

KlimOpdag

Donderdag 28 juni hebben we onze jaarlijkse KlimOpdag. Het thema is dit jaar landen. Samen met de andere kinderen van onze school gaan we op reis. In ieder groepje zitten kinderen van groep 1 t/m 8. Wat ontzettend gezellig om samen met de kinderen uit de andere groepen spelletjes te spelen.
We brengen een bezoek aan Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Engeland en Nederland. In ieder land spelen we spelletjes die kenmerkend zijn voor het land waar we op bezoek zijn.
Om 12 uur eten we heerlijke frietjes met een snack en een lekker ijsje na.
Het was een gezellige zonnige dag.

Duinendag

De groepen 1-2-3-4 gingen woensdag met heel veel ouders en juffen naar de Duinen om daar lekker samen hutten te bouwen van boomstammen en stokken, heel veel te scheppen en met zand te spelen, om te voetballen en om gewoon heerlijk te genieten. Het was een fijne ochtend.

Afscheid Juf Yolette

Op dinsdag hebben we het afscheid van juf Yolette gevierd met een cadeautje, een map met onze "Dit ben ik vellen" en een bos bloemen. Buiten hebben we lekker gegeten van de chips die juf uitdeelden en we hebben gespeeld met de kinderen van juf, want die wilden wel heel graag zien met wie hun mama al die tijd gewerkt had.
Dank je wel juf Yolette voor alle hulp en aandacht die je ons dit jaar hebt gegeven.

Een nieuwe poppenwagen!

 

Onze oud leerling Davy van der Laak heeft laten zien dat hij 2 gouden handen heeft!
Voor een opdracht op zijn middelbare school heeft Davy een prachtige poppenwagen gemaakt en aan zijn oude school gedacht want afgelopen maandag kwam hij de wagen brengen. Nou Davy, daar kan geen gekochte wagen tegenop! De wagen werd goed gekeurd door PomPom en Bob die ermee mochten proefrijden.
Heel erg bedankt Davy, we zijn er ontzettend blij mee!

 

 

 

Juffendag

Woensdag 13 juni is het dan zover, we vieren de verjaardag van de juffen.
Na het zingen van een verjaardaglied en cadeautje uitpakken vertrekken we naar het Klauterwoud. Sjouwen met stokken, spelen met water, roetsen van de tokkelbaan wat kun je er heerlijk klimmen en klauteren. Bij een verjaardagsfeest horen natuulijk ook limonade en lekkers, daar pakken we tussen het spelen door even de tijd voor. Met een lekker ijsje sluiten we de ochtend af, het was gezellig.

Streetwise

Op maandagmorgen kwam juf Sonja van de ANWB samen met Jip en Albertine ons van alles vertellen over het verkeer.
We hebben geleerd wat verkeer is, hoe we over moeten steken en wanneer en waarom we in een autostoeltje of op een stoelverhoger moeten zitten.

Het was erg leuk om met de zongroep en met de stergroep verkeersles te krijgen en met stuurtjes als auto, brommer, fiets, vrachtwagen over de "straat" te mogen rijden! 

Mei

Zuivelproeverij en een bezoek aan de boerderij

Ons nieuwe thema is de boerderij. We hebben het deze weken o.a. over boerderijdieren, de namen van de jonge boerderijdieren, schapen scheren, groenten op het land en de landbouwwerktuigen, de melk van een koe en wat er allemaal van melk gemaakt is.
Vrijdag 18 mei zijn we uitgenodigd op de boerderij van de oom en tante van Maud.
We beginnen deze dag op school met een zuivelproeverij. De kinderen hebben vanalles van zuivel meegebracht naar school. We proeven de verschillen tussen melk, karnemelk en chocolademelk. En verder hebben we ook nog heel veel verschillende soorten kaas en kwark, yochurt, vla, vanille yochurt en boter om te proeven. Ongelooflijk dat het allemaal van melk gemaakt wordt.
Na al dit proeven gaan we naar de boerderij. Ze hebben er 120 koeien en kalfjes. Hele kleine kalfjes van nog maar 1 week oud maar ook kalfjes van 4 weken en een half jaar.
We hebben kunnen zien, ruiken en voelen aan het eten voor de koeien en natuurlijk heel belangrijk.... we hebben gezien hoe de koeien gemolken worden. Na dit alles was het tijd om weer terug te gaan naar school. Met de tractor werden de kinderen teruggebracht naar de auto's.
Dankjewel boer en boerin dat we welkom waren op jullie boerderij. Het was voor ons een gezellig en heel leerzaam bezoek! Ook alle moeders en opa die zo vriendelijk waren om te rijden, heel hartelijk bedankt voor jullie hulp.

April

Koningsspelen

Op deze prachtig, zonnige dag beginnen we om half 9 met een heerlijk ontbijtje. Na 3 kwartier zijn de buikjes flink gevuld en kijken we naar Moffel en Piertje die ook Koningsdag vieren. Om kwart voor 10 vertrekken we met groep 3-4 naar het Kennedyplein waar we samen met de kinderen van bs Theresia een gezellige spelletjesochtend hebben. Om kwart voor 12 begint de meivakantie met heerlijk weer.
Hulpouders heel hartelijk dank voor jullie fijne hulp!
De foto's kun je bekijken bij de fotogalerij.

Maart

Paasviering

De ochtend begon met eitjes zoeken, heel veel eitjes. Toen we klaar waren met zoeken hadden we meer dan honderd eieren gevonden.
Mmmmm heerlijk voor in onze paasmandjes.
Na het eieren zoeken kwamen de kinderen van groep 7-8 om samen met 'onze' kinderen spelletjes te spelen. Wat gezellig was dat!
We hebben de ochtend afgesloten met het Paasverhaal.

We wensen alle ouders en kinderen hele fijne Paasdagen.
Foto's van onze zoektocht naar de eitjes en van het spelen van de gezelschapsspelletjes vind je bij de fotogalerij.

Een dagje samen in de Efteling!

Dinsdag 20 maart was het zover, we mochten met de hele klas naar de Efteling. En daar werden we gelijk al begroet door Roodkapje, die ons wel op leek te wachten!

Na een koud begin van de dag met nog veel sjaals om, mutsen op en de jassen hoog dicht, kwam de zon die steeds sterker werd. En dat voelden we goed tijdens onze ronde langs de Fata Morgana, de Bob (die dicht bleek te zijn), de autootjes die we zelf konden besturen en de bootjes bij de walvis. Daarna gingen we zittend in de zon lekker genieten van onze boterhammen, van ons fruit en ook van heel veel heerlijke snoepjes, die we  uitdeelden aan elkaar! We hebben daarna nog fijn lang gespeeld in de speeltuin. Vervolgens hebben we rondgedwaald in het doolhof, waar we ook groep 3-4 nog tegen kwamen en een rondje gedraaid in het poppenfestival en in de kookpotjes. We hebben nog een tochtje droomvlucht gedaan, het land van Laaf bezocht met de fijne glijbanen, maar  toen moesten we toch echt richting de uitgang. En dat was ook weer niet zo heel erg, want we waren inmiddels best moe geworden.
Hulpouders, bedankt voor de hulp tijdens deze dag en voor de meegebrachte bolderkarren!
Andere ouders, bedankt voor het op tijd brengen en ophalen van jullie warm aangeklede kinderen.

Samenwerken

Zomaar een kijkje tijdens een middagje zelf kiezen via het planbord!

Februari

Kènderoptocht

Eindelijk is het dan zover. Geen optocht meer oefenen met onze fietsen en karren op het schoolplein maar vandaag mogen we meelopen in de Kènderoptocht van Kaatsheuvel. Samen met heel veel scholen staan we op het Anton Pieckplein te wachten op het startschot. Precies om 9 uur vertrekken we met een hele lange stoet door het centrum. Wat ziet het er allemaal leutig uit.
Na de optocht gaan we hossen bij het Klavier, wat was het een gezellige ochtend.
Voor alle ouders en kinderen die nog veel meer Carnaval gaan vieren.... we wensen jullie heel veel plezier!

Carnaval

Het is bijna carnaval! We zijn al veel aan het knutselen rondom dit thema om onze klas nog gezelliger te maken.
Maar wat hoort er nu eigenlijk allemaal bij carnaval? Dat kunnen de kinderen van groep 1 en 2 wel vertellen. We versieren de klas, met confetti en serpetine. Met carnaval mag je jezelf verkleden, als Elsa, Luigi, Spiderman en zelfs als politieagent! Ook een optocht hoort erbij, met allemaal mooie wagens, die de papa's, mama's en de kinderen thuis zelf versierd hebben. Zo'n optocht wilden we zelf natuurlijk ook even maken en dus zijn we naar buiten gegaan en hebben we met onze eigen wagens, de fietsen en de karren, een optocht gemaakt. Natuurlijk hebben we hier ook veel bij gezongen.
Vrijdagochtend 9 februari lopen wij mee met de grote kinderoptocht van Kaatsheuvel. Komen jullie kijken?

Januari

Regen

Wat een slecht weer, regen, regen en nog meer regen. Gelukkig kunnen we naar de gymzaal. De regen is ineens niet zo erg meer.

De Nationale Voorleesdagen
Afgelopen woensdag 24 januari hebben we met de hele klas gezellig ontbeten. Iedereen had een gevuld broodtrommeltje bij zich en daar werd goed van gegeten!
Onderwijl luisterden we naar het boek "Sstt de tijger slaapt".
Er zullen nog heel veel voorleesmomenten komen tijdens deze week van de Nationale Voorleesdagen.

Donderdag en vrijdag was de beurt aan Judith, Evelien, Ilse, Babs en Mieke. Wat hebben de kinderen genoten van de prentenboeken die jullie aangeboden hebben. Super leuk, dank jullie wel hiervoor.
Komende week is de beurt aan de kinderen van groep 7-8. Ook zij gaan nog zorgen voor veel gezellige voorleesmomentjes.
Bij de fotogalerij komen deze dagen nog meerdere nieuwe foto's.

Winter

winter 2 800x600winter 1 800x600
Samen praten over de winter en een winterliedje zingen.

Het is winter, bibber, bibber,
en ik bibber, bibber, bibber,
want buiten is het koud.

Doe je jas aan, bibber, bibber,
Zet je muts op, bibber, bibber,
Doe je sjaal om, bibber, bibber,
en je wanten aan.

Het is winter, bibber, bibber,
en ik bibber, bibber, bibber,
want buiten is het koud.

Over Carnaval

 
We moeten nog een paar weken wachten voor we ons in het feestgedruis kunnen storten en met z’n allen de polonaise kunnen dansen. Toch hebben we vandaag al heel veel gepraat over Carnaval.
Marco, de vader van Teun, heeft ons in de klas heel veel verteld over Carnaval. Prins Carnaval, carnavalswagens, de optocht, verkleden, we zijn helemaal op de hoogte. Na al die informatie in de klas zijn we ook nog gaan kijken hoe echte carnavalswagens gebouwd worden. In een hal werd hard gewerkt.
Wat bijzonder dat wij al een kijkje mochten nemen. Tijdens de optocht gaan we zeker kijken of we de wagen met de hoge kerktoren kunnen ontdekken tussen alle andere wagens en feestende mensen.

2018
gelukkig nieuwjaar 0

We wensen jullie allemaal een heel gelukkig en gezond 2018! 

Maandag 8 januari zit de kerstvakantie er weer op, gaan de deuren van school open en zien we elkaar weer.
Omdat juf Anouk er vanaf die dag fulltime is, zal het vanaf deze maandag organisatorisch wat anders gaan dan voorheen.
We hebben alle kinderen uit onze groep 1-2 verdeeld en Anouk en Marjon of Monica werken tijdens de kringen met één van deze groepen. We praten naar de kinderen toe niet meer perse over groep 1 en 2 maar  we noemen de groepen vanaf nu “Zonnetjes” en “Sterretjes”. Dit omdat de ene groep niet meer alleen uit groep 2 leerlingen bestaat. Een aantal kinderen van groep 1 zitten bij deze groep en gedurende het schooljaar kijken we steeds of de groepsverdeling nog steeds goed is of dat we het één en ander aan moeten passen. De ene groep zit een dagdeel tijdens de kringen in de aula en de andere groep in de klas. En dit wisselen we gedurende de week af, zowel qua locatie als qua het hebben van welke juf. 
Het zelfstandig werken blijven we gezamenlijk in de klas doen. Waarbij we op maandag en op dinsdag ook nog juf Yolette in de groep hebben om te ondersteunen.
We zijn blij dat Anouk vanaf nu elke dag in de groep meedraait.
 
Vrijdag 12 januari gaan we beginnen met de afname van de Cito-toetsen “Rekenen voor kleuters” en “Taal voor kleuters. “
In de week erop volgen er dan nog 2 dagdelen waarop we de CITO afmaken. Niet alle kinderen uit de groep zullen meedoen aan de CITO. Dit ligt aan hun leeftijd en of ze al lang genoeg op school zitten.
Dinsdag 30 januari hebben wij 10 min. gesprekken.
Vanaf 15 januari hangt er een intekenlijst in de gang van ons lokaal. U kunt dan zelf een tijd kiezen die u het beste uitkomt.

December

Kerstviering en kerstvakantie

Het zit erop! De vakantie is begonnen, de deuren van de school zijn gesloten en we gaan elkaar pas weer zien op maandag 8 januari 2018. Voor nu even geen school, geen wekkers, geen brengen naar en halen van school. Lekker genieten en uitrusten en leuke dingen doen samen.
Op de laatste vrijdag hebben we samen nog genoten van de meegebrachte ontbijtspullen. Het was heerlijk en we hebben goed gegeten met z’n allen.
Donderdagavond tijdens de kerstmarkt op school zag onze klas er feestelijk en mooi uit met die prachtige grote marktkraam vol met onze zelfgemaakte knutsels en zelfgebakken koekjes. De afgelopen weken hebben we hard gewerkt, soms met hulp van juf Yolette of juf Anouk, juf Marjon of juf Monica en soms ook gewoon alleen of met hulp van een klasgenootje. En op de laatste woensdagochtend zelfs met behulp van moeders die ons meenamen naar echte keukens thuis!
De kerstkaarsen, de vetbolletjes, de koekjes, de kerstmannetjes, de kerstkransjes, alles is goed verkocht!
Fijn was het om ook bij de groepen 3 t/m 8  te kunnen kijken en om, als je dit wilde, mee te doen aan de andere activiteiten.
Dank ouders, voor jullie komst en medewerking tijdens de verkoop!

We wensen jullie een hele fijne vakantie toe samen met jullie kinderen, familie en vrienden.
Mooie kerstdagen toegewenst en een gelukkig 2018.
We zien jullie allen weer op maandag 8 januari.
Juf Anouk, juf Yolette, juf Marjon, juf Monica

Kerstkoekjes bakken

We hebben al veel geknutseld voor de Kerstmarkt maar vandaag mogen de kinderen dan eindelijk kerstkoekjes gaan bakken . Wat hebben ze hier naar uit gekeken.
Om half 10 vertrekken de groepjes met de moeders mee naar huis en zelfs een groepje naar een verzorgingstehuis om daar de koekjes te gaan bakken. Er is overal ongelooflijk hard gewerkt, het rook overal heerlijk, zelf in de klas waar de koekjes nog in zakjes zijn gedaan.
Dank jullie wel ouders voor de gastvrijheid!

Sinterklaas met zijn Pieten op bezoek

Eindelijk was het dan zover, Sinterklaas brengt een bezoek aan onze school en natuurlijk ook een bezoek aan onze klas.
Nu kunnen we laten zien en horen wat we allemaal speciaal voor Sinterklaas geleerd hebben. De Sint en zijn Pieten hebben genoten van onze optredens en voordat hij weer verder ging naar de volgende klas had hij voor alle kinderen nog een cadeautje. Het was een gezellige ochtend.

November

Pieten op bezoek

We waren lekker aan het buiten spelen komen er ineens 2 pieten op een van onze fietsjes over het schoolplein aangereden. Wat een verrassing!
Samen met de pieten hebben we spelletjes gedaan en toen we eenmaal weer binnen waren in de klas kwamen ze gewoon ook daar nog even bij ons langs. We hadden een heleboel raadseltjes voor de pieten, best moeilijk, maar uiteindelijk hebben ze alles goed geraden.

Bezoek aan het huis van Sinterklaas

Tjonge, jonge wat was het vandaag een drukke dag voor Sinterklaas. Een heleboel kinderen kwamen  vandaag op bezoek bij de Sint. De pieten stonden, toen we aankwamen, al klaar om ons een rondleiding door het huis te geven.
We zijn begonnen in de bakkerij en daar stonden prachtige taarten er lagen speculaasjes en heel veel chocoladeletters. In de muziekkamer mochten de kinderen dansen met zwarte piet en liedjes zingen. Toen we door de gangen liepen zagen we onze kleurplaten hangen, wat bijzonder, Sinterklaas heeft ze dus ontvangen en  opgehangen in het huis. Door de pakjeskamer gingen we verder naar de boot van Sinterklaas, er waren ook hier pakjes in het water gevallen maar met behulp van de kinderen liggen alle pakjes weer hoog en droog.
En toen toch wel de meest bijzondere kamer van het huis: de kamer van Sinterklaas. Wat fijn om Sinterklaas even te ontmoeten.
Sinterklaas en Pieten we hebben genoten van ons bezoek!
Terug op school hebben we heerlijk allemaal samen in de klas onze boterhammen opgegeten en daarna nog lekker even gespeeld. Wat een gezellige dag.

Mama’s, papa en oma’s wat ontzettend fijn dat jullie weer voor ons klaarstonden om te rijden. Dank jullie wel hiervoor.

Ontbijt met de burgemeester

De week van 6 t/m 10 november staat landelijk in het teken van ‘Het Nationaal Schoolontbijt’. Deze week is bedoeld om de kinderen te leren dat een goed ontbijt de beste start van de dag is.
Burgemeester Luijendijk heeft de kinderen van groep 2 uitgenodigd voor een ontbijt in het Klavier.
Vandaag, donderdag 9 november, werden we om kwart voor 9 op het gemeentehuis verwacht. De burgemeester stond ons bij de deur al op te wachten.
Voor we aan het ontbijt begonnen, hebben we een rondleiding gehad en mochten we een kijkje nemen in de raadzaal. Daar vertelde de burgemeester over de gemeenteraad en hebben wij ook even vergaderd. De kinderen mochten aangeven wat zij nog wel zouden willen in Kaatsheuvel. Ze hadden ongelooflijk veel goede ideeën: van een nieuwe school met een speelplaats die veel weg heeft van een geweldige speeltuin tot een zwembad en kinderboerderij.
Na het eten hebben we hier nog over door vergaderd en hebben we allemaal onze naam onder de ideeën gezet. Onze lijst wordt doorgestuurd naar de gemeenteraad dus nu maar afwachten wat er van onze wensen uit gaat komen.

Oktober

Herfst

“Meisje Nooitgedacht”.


We kwamen in een herfstbos terecht en werden aan de hand van een verhaal, liedjes en de prachtige muziek van een  harp langzaam meegenomen naar de winter. “Vallende gekleurde blaadjes, trekvogels, kastanjes, bolsters, wind, kouder, sneeuwballen….we zijn het allemaal tegengekomen.
Oma van Jens L, Evelien, Marian, Marco, Cindy, Arjan, Lennie, Renate, heel erg bedankt dat jullie met ons mee wilden gaan!

Grrriezelbieb

Woensdag 25 oktober brengen we een bezoekje aan de bibliotheek.
Het werd een heeeeel spannend bezoek! De juf van de bieb had een boek vol monsters. De prenten zagen we op een groot scherm waardoor de monster er nog gevaarlijker uitzagen.
Een monster wat stinkt, enge geluiden maakt, heel hard kan schreeuwen en een monster met een giftige staart. We zagen ze allemaal en wat waren we allemaal dapper. Sommige kinderen waren zo dapper, ze durfde gewoon te zeggen dat ze het heel erg spannend vonden en het liefst even niet meer keken naar het verhaal, andere kinderen waren juist weer heel erg benieuwd hoe het verhaal af zou lopen. Kortom...... allemaal ontzettend dapper! Zo dapper dat er, na afloop, voor iedereen een dapperheidsdiploma was.

September

Welkom
Lieve kinderen wat zijn we blij om jullie na de zomervakantie weer terug te zien in onze klas. Heel hartelijk welkom allemaal weer!
En voor alle nieuwe kinderen, we hopen dat jullie een hele fijne tijd zullen hebben bij ons op de KlimOp!

Schooljaar 2016-2017

Juli

De vakantie begint

Vrijdag 14 juli om kwart voor 12 staan we er allemaal klaar voor, de vakantie kan beginnen!
Samen met alle andere KlimOp leerlingen zullen we de vakantie tegemoet rennen.

Ouders, we willen jullie nogmaals heel hartelijk bedanken voor het fijne jaar, waarin we met heel veel enthousiaste ouders te maken hebben gehad. Dit maakt het werken voor ons heel plezierig.
We wensen jullie en jullie lieve kinderen een hele fijne, zonnige vakantie toe. Tot maandag 28 augustus!

Afscheid van groep 2

Vrijdag is het de laatste dag dat we Jeonathan, Louie, Zoya, Lise, Sebastian, Fleur, Yelena, Xavie, Koen, Rozemarijn, Jochem, Peppie, Ruben, James en Jolina in onze groep hebben.
We gaan deze dag natuurlijk afscheid van jullie nemen met een hele grote sprong uit het raam.
Lieve kinderen jullie zijn er klaar voor om naar groep 3 te gaan na de zomervakantie. Wij wensen jullie heel veel succes toe!

Juni

Waterpret en pannenkoeken eten

Heerlijk met water spelen stond er vandaag op het programma.
Veel kinderen kwamen in zwemkleding naar school met een tas vol waterpistolen, emmertjes en bakjes.
Het was voor ons juffen goed opletten, terwijl we bij het ene kind het reservoir van het waterpistool opnieuw vullen zijn we voor een ander weer een heel mooi doelwit. Gelukkig is het heel lekker weer en ach die natte kleren die drogen wel weer.
Naast het spelen met water hadden we ook nog een echt pannenkoekenrestaurant op het schoolplein waar je zo aan kon schuiven en genieten van een heerlijke pannenkoek met poedersuiker, stroop of lekkere aardbeienjam. Stefan en Marco waren de pannenkoekenbakkers. Vorige week, met onze juffendag, hadden ze de voetbalwedstrijd verloren van de kinderen. Ze beloofden de winnaars een heerlijke pannenkoek.
Stefan en Marco wat kunnen jullie heerlijke pannenkoeken bakken, wat hebben we er met z'n allen ongelooflijk van genoten. Heel hartelijk bedankt!!!

Juffendag

Woensdag 14 juni is het zover, dan gaan we weer op stap.
De verjaardagen van onze 3 juffen gaan we vieren in de speeltuin van het Wandelbos in Tilburg. Wat hebben we een prachtig weer. Bepakt en bezakt vertrekken we tegen 9 uur naar Tilburg om een hele ochtend gezellig te spelen.
En dat is zeker gelukt, wat was het een gezellig feest. Kinderen en ouders hartelijk bedankt, we hebben een heel leuk verjaardagsfeest gehad!

Pleintje Verkeer

Twee dagen heeft het schoolplein in het teken van verkeer gestaan. We hebben volop geoefend met fietsen en oversteken.

Mei

KlimOp got talent

Dag 3 in de feestweek. Ook dit is een hele gezellige dag geworden.
Wat een talent kwam er voorbij zeg. Er is geplaybackt, gedanst en gezongen. De eerste act was door zes 6O+ dames. Het was meteen al lachen.
Verder hebben de kinderen, talent uit groep 1 t/m 8, geweldig hun best gedaan maar ook ouders lieten de kans om hun talenten te showen niet voorbij gaan. Wat leuk, samen met de optredens van de kinderen zorgden zij voor een wervelende show!
Natuurlijk ook van deze dag weer heel veel foto's!

KlimOpdag
Op de 2e dag van de feestweek hadden we weer zo’n prachtige dag!
In groepen met kinderen uit alle groepen deden we lekker mee met de spelletjes of liepen we onze speurtocht. Tussendoor zagen we de bakker met een enorme taart langskomen. De bakker hebben we geholpen om zijn taart mee op te eten.
En aan het eind van de dag gingen we gezellig samen zittend op het schoolplein onze broodjes worst of hamburgertjes eten. Heerlijk zelf kiezen wat we wilden.

Het waren fijne dagen zo samen!

Duinoord

Wat hebben we een fijne dag gehad met heel de groep, de hulp(groot)ouders  en met alle andere kinderen van de KlimOp!
In een prachtig park met mooi weer hebben we samen gespeeld, gedanst, genoten en lekkere dingen gegeten.
We hebben laten zien dat kinderen van groep 1-2 ook heel groot zijn en veel zelf kunnen doen. We kozen zelf waar we naar toe gingen en dat ging ontzettend goed, want we wisten waar de ouders en juffen zaten en dat we daar altijd naar toe konden gaan om iets te vragen of voor hulp.

We verwelkomen

De laatste kleuter van dit schooljaar is in onze groep opgenomen.
Welkom Tobias. We hopen dat je een fijne tijd in onze groep zult hebben en veel vriendjes en vriendinnetjes gaat krijgen.

Feestweek
In 2017 bestaat de KlimOp 60 jaar!
Deze feestelijke gebeurtenis vieren we in de week voorafgaand aan Hemelvaart uitgebreid met alle kinderen van school.
Maandag gaan we met de hele school op schoolreis naar Duinoord.
Dinsdag vieren we feest tijdens de KlimOpdag en woensdag mag iedereen zijn talent laten zien in KlimOp got talent.
Alle foto's van deze week kunt je bekijken bij 'foto's' en de berichten over deze dagen lezen bij 'activiteiten'.

April

Koningsspelen
Wij zijn helemaal klaar voor een gezellige ochtend!

Met een heerlijk ontbijtje zijn we de dag op school begonnen. Daarna stond er een sport- en spel circuit op het programma. Met de kinderen van groep 3-4 van onze school en alle kinderen van groep 1 t/m 4 van de Theresia hebben we een hele gezellige ochtend gehad op het Kennedyplein.
Zaklopen, het Willem Alexander 50 ladderspel, een koninklijke ketting maken, touwtrekken en met nog veel meer leuke spelen was het een hele geslaagde ochtend.
We hebben geweldige hulp gehad van heel veel ouders, dank jullie wel!!! Zonder jullie hulp hadden we deze ochtend niet kunnen organiseren.

Pasen

Bij Pasen hoort natuurlijk paaseieren zoeken en dat gaan we doen met z’n allen. Groep 1 zoekt op de speelplaats en groep 2 gaat zoeken buiten het hek. Tjonge jonge wat liggen er veel eieren verstopt. Als we echt niks meer kunnen vinden gaan we de gevonden eieren tellen. Groep 2 heeft 50 eieren gevonden en groep 1 zelfs nog 2 eieren meer, 52!

In de klas zoekt iedereen zijn eigen paasmandje op en gaan we de eitjes verdelen. Het mandje mag natuurlijk mee naar huis want, wie weet……….? De kinderen hopen met Pasen ook thuis nog eitjes te vinden.

5 hele handen en 2 vingers....

Hiep hiep hoera! Juf Anouk was dinsdag 11 april degene die op de feeststoel mocht gaan zitten, de kaarsjes op de taart aan mocht doen en in 1 keer moest uitblazen, KlimOppost en een bloemetjesketting kreeg en natuurlijk als Jarige Jop door de hulpjes aan d'r oren getrokken werd.
En in de middag kregen wij ook wat. Geen post, maar wel een heerlijk cakeje, met slagroom als je wilde en heel, heel, heel erg veel (eigenlijk dus gewoon een hele berg)  gekleurde hagelslagjes erop! En dat het lekker was, bleek wel uit het feit dat alle kinderen het heerlijk op smikkelden!
Dank je wel juf Anouk voor de lekkere traktatie. We wensen je nog heel veel jaren toe. Net zo veel jaren als er hageltjes op onze taartjes lagen!

Maart

Eftelingdag

Eindelijk was het dan zover, ons jaarlijkse uitstapje naar de Efteling. We hebben echt geboft, wat was het prachtig weer!
We zijn de dag begonnen bij Pinokkio in het Sprookjesbos en via het kabouterdorp naar Droomvlucht.
Het was zo'n lekker weer dat we er voor gekozen hebben om lekker buiten bij het speeltuintje te eten.  Iedereen die klaar was kon lekker gaan spelen in de speeltuin. Met volle buikjes in Carnaval Festival, de kookpotten  en na een plaspauze konden we weer verder door naar de autootjes. 
De Walwisdraaimolen was ook favoriet bij de kinderen.  Daarna gingen we in de bobslee! We durfden bijna allemaal wel een ritje. Spannend was het en voor sommigen zelfs de eerste keer.
Helaas was het toen alweer tijd om naar huis te gaan, de dag is echt omgevlogen. Het was gezellig en we hebben genoten!
Moeders, vaders en opa, heel hartelijk bedankt voor jullie fijne hulp.

De prikzuster op bezoek
Deze laatste week van maart sluiten we ons thema in groep 2 af maar niet voordat we ook de prikzuster op bezoek gehad hebben. We kunnen haar alles vragen over bloedprikken en ze wil ons ook wel laten zien hoe het prikken gaat. Ze legt alle spullen klaar en juf mag er voor gaan zitten. Met een strakke band om de arm en een vuist maken kan de zuster precies zien waar de ader zit die ze het beste aan kan prikken. Stoer hoor, juf geeft geen kik. Het buisje bloed gaat mee voor onderzoek.

We begroeten….
Dag Emma, wat fijn dat je bij ons in de groep komt.
We wensen je veel nieuwe vriendjes en vriendinnetjes toe en een fijne tijd op onze school!

Ada en Evert

Dinsdagmorgen 21 maart gingen we op pad naar b.s. de Vaert. We gingen daar kennismaken met Ada en Evert, die dansend elkaar op zolder bij de opa en oma van Evert leren kennen en waar Evert eerst heel lelijk tegen Ada doet, omdat hij zijn speelgoed niet wil delen en liever alleen wil spelen. Maar na een poosje beseft hij dat een vriendinnetje om mee te spelen toch wel heel erg leuk is! Helemaal alleen voor onze KlimOpkleuters werd er gedanst. Wat was het grappig en wat hebben we gelachen, want ondanks dat er niets gezegd werd, snapten we alles, door mimiek, lichaamshouding en gebaren, heel erg goed. Jammer genoeg was de tijd te kort om ook nog mee te doen aan de dansworkshop, we moesten helaas direct na de voorstelling weer terug naar school. Onze kleuters hadden de dag voor ons uitje naar een filmpje gekeken hoe we ons in een "theater" moeten gedragen en wat we verwachten konden. En we konden het! We waren fijn publiek en hebben na afloop heel hard voor Ada en Evert geklapt.

Een bedankje voor de ouders die voor het vervoer hebben gezorgd en voor een opa en oma die beiden zowel heen- als terugreden! Ontzettend fijn, want we hadden nu net genoeg zitplaatsen en hoefden daarom gelukkig niet af te zeggen.

We begroeten....
Dag Jaylinn en Elise, jullie zijn bieden al zo'n beetje aan het oefenen. Fijn dat jullie bij ons op school komen.
We wensen jullie heel veel vriendjes en vriendinnetjes toe.

Dokter in de klas

Het thema van groep 2 is al een paar weken 'Ziekenhuis en Apotheek'. We hebben er al ontzettend veel over geleerd maar we hadden toch ook nog een aantal vragen. Nou weten de juffen veel ;) maar het zijn geen dokters.
Hoe kunnen we dan aan antwoorden komen? Een aantal dingen hebben we op kunnen zoeken op het digibord en gelukkig had een van de kinderen een goed idee.... 'we moeten een dokter bellen'. En dat hebben we gedaan. De dokter stelde voor om een keer naar school te komen om antwoorden te geven op onze vragen en vandaag is ze geweest.
We weten nu dat ons hart ongeveer zo groot is als onze vuist, dat je het met een stethoscoop kunt horen kloppen en dat onze ribben een goed 'beschermkastje' zijn voor ons hart en onze longen.
We weten dat gipsverband eerst zacht is en later hard wordt en dat je pijn kunt voelen omdat je hersenen een seintje geven bijv. als je valt.
Volgende week komt er ook nog een prikzuster want we hebben ook nog vragen over bloedprikken en bloedonderzoek.

Lente!
Groep 1 is na de vakantie begonnen met het thema "lente". Zij gaan o.a. leren dat een biggetje bij een varken hoort en hoe het verder precies zit met alle andere jonge dieren. In de klas staat een bloemenwinkeltje en ook zij gaan knutselen, nieuwe woorden leren, rekenopdrachten uitvoeren rondom dit thema.

Nu, 2 weken later, is het echt lente in het lokaal boven. We hebben zelfs een kip in de klas. Elke ochtend tellen we hoeveel eieren er zijn gelegd en we houden dit op een lijstje bij. De kinderen hebben al veel geknutseld, zoals een big, een kalf en een tractor. Ook hebben ze lekker gespeeld in de bloemenwinkel en zelf zaadjes in de potgrond gestopt, zodat we straks tuinkers hebben. Het lokaal boven ziet er heel fleurig en gezellig uit. 

Dankzij het grafiekenkleed weten we nu welke dieren favoriet zijn en welke minder en hoe de babydieren heten. Vooral koe en kalf, varken en big en schaap en lam komen dagelijks aan bod.

Ziekenhuis en apotheek!

Na de carnavalsvakantie zijn we in groep 2  begonnen met het thema "ziek zijn en ziekenhuis". We hebben Julian zijn oude bed in de ziekenhuishoek staan en de winkel is veranderd in een apotheek. We leren weer veel nieuwe woorden, tellen spuiten en pillen, sorteren in de apotheek we hebben een enorme stapel prentenboeken in de klas, we leggen ambulances op de kralenplank en knutselen van alles.

Optreden voor groep 1
Groep 2 kon in 2 dagen eigenlijk het versje "Dag dokter" al zo goed opzeggen dat alle kinderen het wel alleen durfden en einde dag met eens sticker op de trui naar huis gingen. Knapperds~!

Dag dokter!
Dag dokter, dag dokter,
ik ben een beetje naar.
ik heb het koud, ik heb het warm
en ook mijn buik doet raar.

Kijk eens in mijn oren kijk eens in mijn mond
geef een drankje of een pil dan ben ik weer gezond.

We begroeten...
Beamnet zit sinds maandag na de vakantie bij ons in groep 2. Welkom Beamnet, we hopen dat je veel vriendjes en vriendinnetjes toe op onze school en een hele fijne tijd.

Een stukje cultuur middels een dansvoorstelling!
Dinsdag 21 maart gaan we in de ochtend op visite bij b.s. de Vaert om daar te genieten van een mooie dansvoorstelling. We hopen dat het leuk wordt en dat we genoeg vervoer hebben om dit door te kunnen laten gaan.

Groep 1 en juf Anouk

Aan de foto's kunt u wel zien dat er boven in het lokaal van groep 1 en van juf Anouk heel fijn en hard gewerkt wordt. Wat ziet het er gezellig uit met jullie knutselwerkjes, jullie gezellige kring en fijne werkhoekjes!

Een zelfgemaakte kalender
Tijdens een rekenkring heeft groep 2 een jaarkalender gemaakt. We zijn bijna elke ochtend wel even bezig met de maanden van het jaar en we oefenen en proberen te onthouden in welke maand en op welke dag we jarig zijn.

Februari

Groep 1 en juf Anouk
Juf Anouk heeft een eigen manier gevonden om de kinderen heerlijk rustig te laten wachten voordat ze met z’n allen naar buiten gaan. Lekker warm aangekleed met een dichte jas aan, met een sjaal om, de wanten aan en soms zelfs een mutsje op, even wachten te in de gang.
En ook als de kinderen uit groep 1 op alle materialen uit het schuurtje wachten, weten ze hoe het moet! Het ziet er gezellig en goed uit, juf Anouk!

We begroeten….
Dag Jemima, wat fijn dat je bij ons in de groep komt. We wensen je veel nieuwe vriendjes en vriendinnetjes toe en een fijne tijd op onze school!

Buiten het hek spelen!

Op dinsdag- en donderdagmorgen spelen de kinderen van groep 1 en de kinderen van groep 2 apart buiten.
Na het werken en het fruit eten gaat groep 1 eerst buitenspelen en gaat daarna in de kring weer werken. Groep 2 gaat na het fruit eten eerst in de kring werken en dan pas naar buiten. En ook dat gaat fijn en goed.
Het is voor beide groepen leuk om ook eens met een kleiner groepje leeftijdgenoten te spelen. En dat er dan meer mag, blijkt wel uit het feit dat de groep 2 kinderen dan buiten het hek mogen. Na samen hele goede afspraken gemaakt te hebben en goed gekeken te hebben waar we dan allemaal wel mogen komen, laten de jongens en meisjes van groep 2 zien dat ze dit prima kunnen. En wat is het fijn om lekker hard te kunnen fietsen op onze schoolfietsen, maar vooral ook op onze eigen fietsen. We voetballen daar, tekenen op het trapje en verder is het gewoon extra fijn, omdat het anders is en onze wereld dan net weer een klein beetje groter is.

De Nationale Voorleesdagen

 

 

 

 

 

Vandaag, vrijdag 3 februari, sluiten we de Nationale Voorleesdagen af. We hebben bijna alle boeken uit de prentenboeken Top 10 voor kunnen lezen en zelfs nog een aantal prentenboeken uit de bibliotheek.
Op de openingsdag hebben we kunnen luisteren naar het prentenboek "De kleine walvis" voorgelezen door de burgemeester. Ook heeft een mevrouw van de bibliotheek het boek nog een keertje voorgelezen in onze klas en hebben Sven, Jesse, Sem en Jasper, leerlingen uit groep 7-8, het verhaal gespeeld in de poppenkast.
Tijdens het project hebben we ook visite gehad van mama's en een papa. Ze kwamen met een prentenboek op bezoek en hebben het in de klas voorgelezen. Wat was dat gezellig en wat hebben we hier ontzettend van genoten. Babs, Hanneke, Ilse, Louise en Stefan, dank jullie wel hiervoor!

Rekenkring

De cijfers in goede volgorde leggen van 1 t/m 20. De cijfers in goede volgorde leggen zoals dat met huisnummers in een straat ook is, tellen met een sprongetje noemen we dat, 2-4-6-8-10-12-14-16-18-20 en aan de 'overkant' 1-3-5-7-9 enz. We hebben het heel goed geoefend en als afsluiting nog een spelletje: 'wie heeft het grootste getal?'

Januari

We begroeten…..
En weer hebben we  nieuwe leerlingen in de klas!
Welkom in onze groep 1-2 Julia Mae  en Jens. We hopen dat jullie een hele fijne tijd op onze school zullen hebben.
 
Spiegelen en na leggen en elkaar helpen!

We hebben deze week 2 keer tijdens een deel van onze rekenkringen “gespiegeld en na gelegd”.
De eerste keer gingen we in 2 tallen met mozaïekfiguurtjes  een mooi figuur leggen. We pakten om de beurt een vormpje en ons maatje moest die op dezelfde manier goed leggen. We hielpen elkaar goed, als we niet zo goed wisten waar precies  het moest liggen. De 2e keer hebben we dit zelfs in groepjes van 4 gedaan!

De Nationale Voorleesdagen

Woensdag 25 januari starten de Nationale voorleesdagen en natuurlijk besteden wij daar ook aandacht aan.
We zijn om half 9 in de klas begonnen met een voorleesontbijt. In groep 1 hebben de kinderen onder het ontbijt kunnen genieten van het prentenboek "Hé, wie zit er op de wc?" Doordat de tekst helemaal op rijm is, nodigt dit uit tot zelf rijmen. Wie zit er eigenlijk op de wc? komt diegene er op tijd vanaf of hebben de dieren dadelijk allemaal een óngelukje'? De kinderen weten de afloop nu en hebben genoten van het verhaal.
De kinderen van groep 2 hebben tijdens het ontbijt genoten van het prentenboek "Kom uit die kraan". Een boek over het jongetje Bart en zijn avonturen op de bouwplaats. Het boek liep heel anders af dan verwacht.......
En dan hebben we deze ochtend ook nog bezoek gehad van de burgemeester. Wat bijzonder was dat! De burgemeester heeft het prentenboek van het jaar: "De kleine walvis" in de aula voorgelezen aan de kinderen van groep 1,2, 3 en 4.

Sneeuw!

Is dat even gezellig als we naar school toe komen, er ligt sneeuw. En nog gezelliger als het om half 10 weer gaat sneeuwen. Dikke vlokken dwarrelen naar beneden.
Van werken komt niet veel meer want het is buiten veel interessanter.
Jassen en handschoenen aan, mutsen op en dassen om en even heerlijk spelen in de sneeuw. 

December

Kerstontbijt

Vrijdagmorgen zijn de tafels in onze klas mooi gedekt voor het kerstontbijt. Wat hebben we er allemaal zin in. Als iedereen een plekje aan tafel heeft gevonden schenken we, net als in een restaurant, eerst voor iedereen een drankje in. Daarna kijken we wat er allemaal op tafel staat en wensen we elkaar ‘smakelijk eten’. Tjonge en wat is er goed gegeten, het is ook allemaal zo lekker en er is zoveel keus.
Ouders heel hartelijk bedankt voor jullie goede zorgen, het was heerlijk!
Natuurlijk nog meer foto's van ons lekkere kerstontbijt en van de sfeervolle Kerstviering in de kapel van de Vossenberg vind je bij de fotogalerij.

Kerst en Oud en Nieuw
Over een paar dagen gaan de deuren van de KlimOp voor 2 weken op slot. We gaan genieten van niets doen, van samen zijn, van elkaar, van weggaan of gewoon fijn thuisblijven.
We wensen jullie, ouders en kinderen een hele fijne vakantie met een mooie Kerst. En een goed, gezond en heel gelukkig 2017!
We zien jullie graag op maandag 9 januari 2017 weer terug.

We  begroeten....
Welkom Roel en Lisa W.!
Jullie zijn al aan het oefenen en komen na de kerstvakantie elke dag naar onze klas. We wensen jullie fijne jaren op de KlimOpschool met heel veel vriendjes en vriendinnetjes!

Muisstil.....

Ondanks dat we in de middag met z'n allen een grote groep vormen, was het de afgelopen maan- en dinsdagmiddag al 2 keer zo'n 15 minuten lang muisstil. Je hoorde de kinderen helemaal niet, ze zaten geboeid en met blossen op hun wangen, sommigen met een vingertje in de mond, na het buitenspelen lekker samen op de matten of op de banken te kijken naar de avonturen van Winnie de Poeh, Roe, Teigertje en de kerstman. Een genot om ze zo samen te zien! Marjon, Anouk en ik boffen -alweer- met zulke fijne en gezellige kinderen! Jullie kinderen!

Kerstboom in elkaar zetten en versieren

Niet één maar twee kerstbomen moesten er dit jaar versierd worden. Samen met juf Anouk hebben de kinderen van groep 1 het lokaal boven gezellig gemaakt. Ze hebben samen de kerstboom in elkaar gezet en versierd met lichtjes en kerstballen. Nadat ze de kerstballen hadden gesorteerd op kleur, hebben ze geteld hoeveel roze en blauwe ballen erin gingen. Na het optuigen van de kerstboom, hebben de kinderen het lokaal nog gezelliger gemaakt door het maken van prik- en vouwwerkjes. De kinderen van groep 2 hebben de kerstboom in het lokaal beneden versierd en ook zij hebben natuurlijk nog geknutseld om het ook daar nog gezelliger en sfeervoller te maken.

Sinterklaas op bezoek in onze klas

Op donderdag 1 december brengt Sinterklaas met wel 7 pieten een bezoek aan onze school. Op Americo komt Sint om half 9 aan bij onze school. Nadat we de Sint en zijn Pieten toegezongen hebben in de aula komt hij op bezoek in onze klas.
Wat spannend. We hebben de afgelopen weken heel veel liedjes en dansjes geoefend, zelfs in de Spaanse taal, en dat willen we natuurlijk allemaal laten horen. Sinterklaas is bijna een uur in onze klas gebleven en heeft ontzettend genoten. Hij vond het ongelooflijk knap dat de kinderen in het Spaans tot 10 kunnen tellen en in het Spaans een verjaardagslied voor hem zongen.
Aan het eind van het bezoek had een van de pieten ook nog een zak met daarin voor ieder kind een cadeautje. Wat een leuke verrassing.

November

Het Sinthuis in Waalwijk
huis van Sint

Donderdagmorgen  24/11 vertrokken met een heleboel begeleiders naar het Sinthuis in het Oude Raadhuis in Waalwijk. Buiten stonden de Pieten ons al op te wachten. Wat was het prachtig daar. Regelpiet nam ons mee voor een mooie tocht langs: De bakkerij, de theaterzaal, de slaapkamers van de Pieten, de kamer van Sinterklaas, de gymnastiekruimte, de pakjeskamer en zelfs buiten nog langs Amerigo….
We hebben genoten! Bedankt begeleiders dat jullie dit mogelijk maakten door voor ons te rijden! 
 

Taart bakken voor de WellesPiet
Eigenlijk hadden we op woensdag al voor Piet moeten bakken, maar toen kwamen de Strooipieten langs en hadden we niet zo veel tijd. Op donderdag hadden we ook hele belangrijke dingen in de ochtend te doen en daarom hebben wij vrijdagmorgen maar het recept voor Piet uitgeprobeerd. En wat is het een fijn recept want we hebben maar liefst 2 taarten kunnen bakken: Een tulband en een hartjestaart van de bakvorm van Teun. Samen hebben we het bakmeel, de suiker, de eieren, de melk, de speculaaskruiden en de boter op volgorde gelegd, afgewogen, gemixt en gemixt en nog veel meer en nog langer gemixt…..de bakvormen ingevet en die volgeschept. Juf nam ze mee naar huis om ze in haar oven te doen, dat deed ze allen. Maar gelukkig zou ze ze niet opeten en doen we dat maandag lekker samen!

 

De letter P

We hebben weer een nieuwe letter geleerd. In deze tijd niet zo moeilijk kiezen voor ons, de kinderen hadden het meteen geraden. De letter P van Piet...... en natuurlijk nog van heel veel andere woorden. Wat weten jullie er weer veel en wat hebben jullie, ook nu weer, goed gezocht thuis naar spullentjes voor onze lettertafel/-kast.

De letter P van Pietje Teun met een pet, Piet Jochem met een poes, Peppie met een rol plakband en Piet Xavie met een pot pindakaas.

Kapla
Op donderdagmiddag 24 november hebben de groep 2 leerlingen met Kevin van Loon gewerkt. Kevin kwam voor de snuffelstage deze middag helpen in de klas.
De kinderen hebben in 2 groepen gewerkt met onze Kapla blokken. Met behulp van het Kapla fotoboek (waarin allerlei mooie maar moeilijke bouwwerkjes staan) en met hulp van Kapla hebben eerst de jongens en toen de meisjes van alles gebouwd. Heel leuk want nu kunnen ze de groep 1 leerlingen weer leren en gaan we al die werkjes weer terug zien in de klas.
Bedankt Kevin!
 
Voetballen
Voetballen op het basketbalveldje in de zon met de groep 2 leerlingen die dit wilden en onder begeleiding van Kevin was een fijne verrassing. Alle ruimte hebben en zo dus heerlijk  kunnen rennen, de bal goed aangespeeld krijgen, scoren, uitrusten samen op de treden; kortom  een gezellig samen zijn!

We begroeten…

Welkom Owen en Thijs! Fijn dat jullie in onze klas komen. We wensen jullie heel veel KlimOp vriendjes en vriendinnetjes toe en een hele fijne tijd bij ons op school. 

Spanje

We zijn al weer bijna aan het eind van onze projectperiode. En wat hebben we ontzettend hard gewerkt samen aan ons thema Spanje.
Een fijne bijkomstigheid is ook wel dat heel toevallig Sinterklaas met zijn Pieten ook uit Spanje komt, dus rond “5 december” zijn we inmiddels ook al  het  werk.

We zijn begonnen met het  tot 10 leren tellen in het Spaans en dat kennen we nu echt wel! We kunnen in de zomervakantie van 2017 zelf de juiste hoeveelheid ijsje voor onze eigen familie bestellen! 

1 uno  2 dos   3 tres  4 cuatro  5 cinco

6 seis   7 siete  8 ocho  9 nueve  10 diez

1   2  3  4  5  6  7  8  9  10

Verder hebben we prachtig geknutseld, getekend, geschreven, gekleurd, gezongen en hebben we de letter S van .....Spanje, Sinterklaas en nog heel veel andere woorden geleerd.
Tijdens de tentoonstelling vrijdag 18 november is het allemaal te bewonderen.

Oktober

Fiet wil rennen!
Fiet20wil20rennen 800x600
Op donderdag 13 oktober komt er weer een prentenboek mee naar huis "Fiet wil rennen". Net als aan het begin van het jaar is dit een bibliotheekboek dat een kleine week uitgeleend wordt. Er zit weer een brief bij waarin de bedoeling van het "meenemen van dit boek staat". We hopen dat het voor jullie een fijne manier is om bezig te zijn met boeken. In de klas zijn we ook met dit boek bezig en we werken er op verschillende manieren aan.
We willen graag uiterlijk woensdag 19 oktober het boek weer op school hebben, omdat alle spullen rondom dit projekt weer terug moeten naar de bibliotheek.

We begroeten.....
En alweer hebben we een nieuwe leerling die al aan het oefenen is en eerdaags 4 jaar wordt.
Larisssa, fijn dat je bij ons in de groep komt en we wensen je een hele fijne tijd op de KlimOp school.

Letters in de klas!
9955514 Illustration of letters of the alphabet in lowercase form with Stock PhotoZeg ken jij de letter b.....d......k.....v......? Zeg ken jij woordjes die beginnen met de letter b......d.....k.....v.....? Zeg zie jij dingen, spullen die beginnen met de letter b.....d.....k....v....? Wat gaat het goed met die letters in groep 1-2! En wat zijn we thuis druk aan het zoeken naar spulletjes en wat is het leuk dat dat allemaal even bij ons op school mag blijven.
Ouders, dank jullie wel voor het meehelpen, dit maakt het taalgebeuren in de kring uiteraard voor alle kinderen extra leuk. Het ene kind zal thuis meer erover vertellen dan het andere kind en dat is heel normaal en gewoon. Bij letters zullen de kinderen uit groep 2 en de kinderen die al wat langer in groep 1 zitten hier veel meer mee doen dan de kinderen die nog maar net op school zitten. En dat is helemaal niets om u zorgen over te maken.
We gaan met de kinderen afspreken dat elk kind niet meer dan 3 dingetjes meeneemt met de letter waar we op dat moment mee bezig zijn.

 

 

Vorig jaar hebben we ook nog een liedje (melodie: zeg ken jij de mosselman) geleerd over de letters, weten jullie het nog?

Zeg ken jij de letter....b
de letter b de letter b
zeg ken jij de letter b
die zit in bed (vb.) en broodje (vb).

Samen kennen wij de letter b
de letter b de letter b
Samen kennen wij de letter b
van bed en van broodje.

Het wordt kouder en we vragen jullie hulp!
winterjassen scandinavie
Nu het toch echt wel gedaan is met het hele mooie nazomerweer, zien we al weer de winterjassen en hier en daar ook al een sjaal en een muts verschijnen. We vinden het belangrijk dat de jas dicht is, voordat uw kind buiten gaat spelen of naar huis gaat. Het wordt dus nu in de herfst steeds belangrijker dat uw kind echt zelf thuis oefent en het z.s.m. leert en kan om zijn/haar jas goed aan te doen (overigens ook uitdoen zonder dat de mouwen binnenste buiten zitten) en zelf dicht kan maken. Ook is het fijn als uw kind, mocht hij of zij een sjaal meekrijgen, dit zelf om kan doen en vast en los kan maken. Dicht geldt uiteraard ook voor het muts op- en afzetten en voor het aan- en uitdoen van de handschoenen / wanten.
Uiteraard willen en zullen we helpen en gelukkig zijn er ook al genoeg grote hulpjes in de klas die een handje toesteken, maar als uw kind 4 jaar is, wordt er ook echt een stukje zelfstandigheid verwacht. En dit lukt als u ook thuis uw kind stimuleert en aanmoedigt om het e.e.a. zelf te doen en als u uw kind begeleidt en complimenteert. Voor uw kind iets om trots op en blij mee te zijn, want in de klas en op school zal hij of zij merken dat dit alles vlotter en handiger gaat en dat zal uw kind alleen maar als heel fijn ervaren.
De instroom van de nieuwe en jonge leerlingen is groot en de groep wordt alsmaar groter, vandaar onze vraag om uw hulp hierbij.

Naar de bibliotheek

In de Kinderboekenweek brengen we ook een bezoekje aan de bibliotheek. Een juf van de bieb leest een boek voor van Boer Boris.
Boer Boris kennen we al van andere prentenboeken. In dit boek gaat hij naar zijn oma in Den Haag.
Boer Boris heeft met zijn zusje Sam en broertje Berend een hele hoop appels, peren en pruimen geplukt. Lekker hoor, maar wat moeten ze met zoveel fruit?
'We gaan ermee naar Oma in Den Haag' zegt Boris Boer. Die bakt van appels taarten en van peren maakt ze sap, en van pruimen maakt ze jam voor op beschuit en in de pap.
En dus gaan ze op pad, met de trein naar Den Haag.
Als ze eenmaal aangekomen zijn, blijkt Oma niet het lieve oude vrouwtje wat je als lezer verwacht. Oma is druk, heel druk. Ze heeft een hele fabriek te runnen en dat gaat haar goed af.
Wat was het weer een leuk verhaal, we hebben genoten van de platen in het vertelkastje.

September

Takkenhoedjes

een berg
een berg met een hoedje op
een takkenhoedje op zijn kop
hoe zou dat nou toch komen
dat die berg een hoedje heeft
wat is hier aan de hand

berkenbomen
eikenbomen
spelen daar
wat raar, wat raar
met de wind
en met elkaar
verstoppertje
in een berg zand

dat is er aan de hand!

Dit is een van de gedichtjes die we woensdag 21 september gehoord hebben tijdens ons uitstapje naar De Loonse en Drunense duinen.
Het programma heet Takkenhoedjes.
Iedere opdracht die we gedaan hebben begon met een gedichtje. Toen we naar huis gingen hadden we allemaal,net als de duinen, een heel mooi takkenhoedje.
Hulpvaders, moeders en tante heel hartelijk bedankt voor jullie fijne hulp. We hebben kunnen genieten van een gezellige, leerzame ochtend bij de Roestelberg.

Rekenkring
Praten in de kring over meten, lang en kort, groot en klein. We doen allemaal heel goed mee maar als we zelf kunnen ervaren hoe het werk met meten snappen we het natuurlijk nog veel beter. Wie is het grootste en wie is er evengroot dan zijn klasgenootje? Kijk voor het antwoord maar eens bij de fotogalerij.
We kunnen allemaal al een slang maken van klei, samen kijken we wie de kortste slang gemaakt heeft en wie de langste?

Waterpret
Het is al half septermber en nog steeds prachtig weer. Het is zelfs zo warm dat de kinderen in badkleding naar school mogen komen. Niet gewoon buitenspelen vandaag maar heerlijk kliederen met water.
De emmers water zijn niet aan te slepen, wat gezellig om zo te mogen kliederen.
Met dit warme weer was er geen betere manier om heerlijk af te koelen! Voor foto's kunt u kijken bij de fotogalerij.

En nog maar een keertje buiten picknicken!

Ofschoon het al ver in september is, konden we afgelopen dinsdag nog eens fijn in de zon, of indien gewenst in de schaduw ons fruit eten.
Fijn op de spiksplinter nieuwe vlaggen die we aan het eind van het vorige schooljaar gekregen hebben. Heerlijk was het zo gezellig samen bij elkaar.

We zijn begonnen!
Na een heerlijke vakantie zijn we maandagmorgen begonnen aan schooljaar 2016/2017.
We hebben gelijk op maandagmorgen al een paar nieuwe klasgenootjes mogen begroeten:
Louie die in groep 2 zit en Lynn, Lisa, Bruce, Teun en Julian die naar groep 1 gaan. Teun en Julian zijn nu nog even aan het oefenen, maar zij komen al heel snel ook elke dag. We wensen jullie een hele fijne tijd op de KlimOpschool  toe. 

 

Schooljaar 2015-2016

Juli

Vakantie
Aanstaande vrijdag om 11.45 uur is het zover. Dan begint onze zomervakantie en zullen we met onze groep en alle andere KlimOp leerlingen de vakantie tegemoet rennen.
Altijd weer een bijzonder gebeuren! 
Ouders, we willen jullie nogmaals hartelijk bedanken voor het fijne jaar, waarin we beiden met heel veel enthousiaste ouders te maken hebben gehad, die volop bereid waren om hulp te verlenen. Dit maakt het werken voor ons heel plezierig.
We wensen jullie met jullie prachtige kinderen een hele fijne, zonnige  vakantie toe met een veilige thuiskomst. Tot maandag 5 september!

Afscheid groep 2 leerlingen
Vrijdag is het de laatste dag dat we Samuel, Iris, Max, Lara, Danique, Kaythlin, Jacco, Stan, Jordan en Kokkie in onze groep hebben. We gaan natuurlijk afscheid van onze oudsten nemen en zullen ze op gepaste wijze naar groep 3 over laten springen!
Samuel, Iris, Max, Lara, Danique, Kaythlin, Jacco, Stan, Jordan en Kokkie alle kinderen van groep 1 en jullie kleuterjuffen wensen jullie heel veel plezier, succes en mooie dingen toe in groep 3!
Het gaat jullie lukken, daar hebben we alle vertrouwen in!

De laatste paar zonnige en hele hete dagen op school!


Ondanks de hele hete zon spelen we in de klas en buiten op het schoolplein heel fijn. De ramen staan wagenwijd open en zo hebben we in de ochtend een lekkere koele klas waar af en toe een windje naar binnen waait. Na de kringactiviteit gaan we deze warme dagen eerst naar buiten, waar we dan onder de parasol in de zandbak met emmertjes water en zand samen spelen. Of we gaan toch voetballen, de karren blijven altijd leuk en ook zijn er altijd klimrekfans. Aan de picknicktafel en op het gras houden we onze fruitpauze. In de klas staan voor even 2 watertafels, het zand en het mais zijn vervangen door water en zo kijken we wat kan drijven en zinken en  spelen we met de watermolen, de trechters, de buisjes en proberen we niet al te nat te worden.... Af en toe zwabberen we de vloer droog. Maar dan, na een tijdje, is het jammer genoeg tijd voor de volgende watertafelspelers....jammer....want wat was het fijn zo samen spetteren en spatteren.

KlimOpdag

We hebben met z'n allen genoten van de heerlijke KlimOpdag, die bedacht en verzorgd was door de ouders van de OV!
De zon scheen en het terrein van de KlimOpschool liep vol met heksen, spoken, skeletten, spinnen, draken en andere griezels. Af en toe liep er gelukkig toch ook nog een lief en mooi prinsesjes of bloemetjesmeisje rond of een lief jongetje.

We hebben met de andere kinderen van de school weer fijn gespeeld, gestreden, gesport, gerend, geklommen en gelachen. We hebben ingrediënten verzameld voor een heksensoepje en die moesten we inleveren bij de Opperheks. Gelukkig wist de heks de toverspreuken niet goed meer en daarom is de soep niet gelukt en hoefden we dat dus niet te eten. Want daar zaten varkensstaartjes, kindervingers, heksensnot, trollenogen, wormen, spijkers en andere rare dingen  in. Uiteindelijk kwam de heks met wat spreuken waardoor er friet, kaassoufflé, kroket en frikandel getoverd werd uit een frietkraam en gelukkig mochten we dat eten als lunch!
Heerlijk! Bedankt OV voor de ontzettend fijne dag!

Poetsavond

Na een jaar intensief spelen en werken met speelgoed en materialen, is het tijd voor een sopje. En dat was afgelopen woensdag 13 juli en ook dit jaar waren we weer in een goed uur klaar met het poetsen van onze spullen en ons lokaal. Weer veel moeders en een vader waren van de partij.
Heel erg fijn en bedankt dat jullie dit hebben willen doen. De ouders die wat mee naar huis genomen hebben, ook heel erg bedankt, zeker ook omdat vrijdag bijna alles al weer terug was en de kinderen dus gewoon weer genoeg keus hadden uit de materialen.

Fijne hulpjes!

Vrijdag mochten de groep 2 leerlingen, die bijna naar groep 3 gaan en niet meer zo makkelijk kunnen kiezen wat ze dan spelen willen, als eerste kiezen. En die kinderen kozen nog maar eens lekker voor de huishoek en voor andere fijne dingen om mee te spelen. Maar dat we nu ook al heel veel andere grote hulpjes in de klas hebben, kunnen we op de foto wel zien. Want een paar groep 1 leerlingen hadden meer zin om te helpen dan om te spelen. En zo hebben zes leerlingen eerst samen netjes en zachtjes de zandtafel in emmertjes leeggeschept en dit buiten in de zandbak gegooid en daarna hebben ze ook nog de bak helemaal schoon geveegd, zodat er geen korrel zand meer in zat. En een groepje is nog aan de slag geweest met het leeggescheppen van al het mais, de gedroogde erwten en de bruine bonen. Na zo lang en zo vaak spelen is het volgend jaar tijd voor een frisse nieuwe inhoud van de maistafel.

Juni

De Piraten-Juffendag!
De schatkaarten waren al eerder mee naar huis gegaan met daarin de vraag of alle kinderen van groep 1-2 het Piraten-juffenfeest op woensdag 29 juni mee wilden vieren. Nou, dat is gebeurd! En hoe!

Wat een fijn feest hebben we met jullie mogen vieren. Ons lokaal stroomden woensdag al snel vol met heuse piratenjongens en piratenmeisjes. Na een paar verjaardagsliedjes gezongen te hebben, kregen we van een paar piraten een prachtig teiltje gevuld met bloeiende planten en nog een tasje met flesjes en potjes gevuld met "jeugdige look".

Daarna lieten we elkaar zien hoe we eruit zagen als piraat en deden we het spelletje "vlliegers en dalers" met piratenvragen. 
Even later kwam juf Marjon ons halen, want onze hulp was hard nodig! Juf Marjon was buiten gevraagd of er piraten waren, die mee konden helpen de schat te zoeken.
Met 29 scheppen zijn we eerst maar begonnen om de zandbak om te scheppen. We vonden daar wel doppen van drinkflesjes, maar een schat die was er niet! Vervolgens hebben we de speelplaats helemaal uitgekamd. Tot slot gingen we het hek uit.....met z'n allen op zoek en dat ging goed, want ja hoor, al snel was daar de schat met een enorme envelop erop. Terug in de klas kwamen we erachter dat de envelop pas om 12.00 uur open mocht, de schat echter mocht gelijk open! Er zat een doos in met allemaal kleine schatkistjes, die gevuld waren met snoepjes. En die waren natuurlijk voor ons!
Na wat lekkers gegeten te hebben, gingen we buiten groep 7-8 uitzwaaien die dit jaar gezamenlijk op kamp gingen. Rond kwart over 10 riepen de juffen ons binnen. De moeders en een oma waren er al en die gingen met ons rond om in de aula, in de klas, in de gang, in de koffiekamer en ook buiten allerlei spelletjes te doen. We hebben onze hersenen en spierballen getraind (feestmemory, herinneringsspelletje en touwtrekken), we hebben lekkers uit het water gehapt, koek gehapt, kanonskogels gegooid, gevoeld hoe Joop Houten Poot loopt, een eetbare ketting gemaakt, ballonnen over zee geblazen, was opgehangen,....
Wat was het gezellig om onze piratenkrachten te bundelen en te laten zien wat we samen waard waren! Bedankt ouders en oma voor jullie begeleiding.

Tot slot hebben we nog een piraat versierd van een eierkoek en die lekker opgepeuzeld terwijl we naar een filmpje keken. Dat we het echt goed gedaan hebben, blijkt wel uit ons piratendiploma!

Spelletjes ipv duinendag.....

De zon scheen stralend en de regen bleef uit...en wij Klimoppers hadden op dinsdag, na wijs beraad en het raadplegen van weersverwachtingen, besloten om niet naar de Roestelberg te gaan....   En toch  hebben we, met hulp van weer geweldige ouders een fantastische ochtend gehad. We hebben een uurtje in 3- of 4 tallen gezelschapsspelletjes gespeeld en  was weer heel gezellig en fijn! Daarna hebben we onze eigen duinendagmaar  in de zandbak gehouden, op de speelplaats, op het klimrek en buiten op het basketbalveldje met de voetbal. Daarna hebben we nog met Raaf en Fahd van Huisje Boompje Beestje gekeken hoe het komt dat de duinen zo sterk zijn. We begrepen het heel erg goed, omdat de meneer van Staatsbosbeheer het verschrikkelijk goed uitlegde. Het komt door het ...... (vraag uw kind).

Van het spelletjes spelen zijn er helaas een paar foto's niet doorgekomen. Van deze groepjes is niets terug te vinden bij de foto's. Excuus hiervoor.

Streetwise, verkeersles van de ANWB

Juf Sonja, Jip en Albertine waren donderdagmorgen in onze klas. In onze klas lag een hele straat, met stoep, stoeprand, verkeersborden, zebrapad, verkeerslichten (die echt werkten).
We leerden weer van alles over goed oversteken, waar we moeten lopen op straat. Waar we op moeten letten als we de straat op gaan. We mochten met Jip oversteken, we speelden voor auto, voor fiets, motor en bromfiets en we waren soms ook gewone voetgangers.
Wat was het leuk en wat moest Jip geholpen worden, want die wist er nog niet veel van.
Daarna kregen we ook nog les over het goed zitten in het autostoeltje!

Dit is het oversteekversje wat we geleerd hebben: Links en rechts en links gekeken, dan pas mag je oversteken.

Dank je wel Sonja, Jip en Albertine van de ANWB

Woeste Willem

In onze groene, rode, oranje en gele piratenboten hebben we vrijdag goefend om maandag aan juf Marjon het lied van Aadje Piraatje te laten horen. 
Aadje is een tof piraatje die met zijn vader en nog heel  veel andere piraten op zee vaart.
Op You tube is dit liedje te beluisteren, maar uw kind kan het ook verschrikkelijk goed zingen! De verhaaltjes van Aadje Piraatje (deels op rijm) zijn erg leuk en zijn geschreven door Marjet Huiberts

Aadje Piraatje Alle hens aan dek! Aadje piraatje, wat een tof piraatje
Hij woont met zijn vader op een hele grote boot
Met Jan-zonder-hand en met  Joop-houten-poot
Ze varen over zee, kom ga mee!
Dan word je het maatje van Aadje piraatje, dan word je het maatje van Aadje piraatje

Aadje piraatje, wat een tof piraatje. Hij woont met zijn vader op een hele grote boot
Met Jan-zonder-hand en met  Joop-houten-poot
Ze varen over zee, kom ga mee! Dan word je het maatje van Aadje piraatje
Ja, je hebt het goed gehoord, ja, je hebt het goed gehoord.
Kom maar mee aan boord! Hoi!

Nog meer Annie M.G.Schmidt
We hebben in de Annie M.G. Schmidt weken een nieuw liedje geleerd op de melodie van "Zeg ken jij de mosselman". We hebben het al gezongen met een aantal van de letters die we tot nu toe geleerd hebben en we bedenken dan steeds 3 woorden die beginnen met de desbetreffende letter. Het gaat heel goed en we kunnen in de klas zelfs ook de goede letter op de letterlijn aanwijzen.

Het liedje gaat zo:

Zeg ken jij de letter j de letter j de letter j
zeg ken jij de letter j
van juf en jip en janneke
ja ik ken de letter j ...... samen kennen wij de letter j

Zo zijn de h, l, s, v, w en de  k aan bod gekomen.

 

 

Mei

Annie M.G. Schmidt

Vanaf woensdag 18 mei zijn we aan het werk met de mooie boeken, verhalen, gedichten en liedjes van Annie M.G. Schmidt. En dat bevalt ons heel erg goed!
We hebben gehoord dat Annie al lang geleden begon met schrijven en dat onze opa's, oma's, vaders en moeders haar boeken ook kennen. Jip en Janneke kenden we natuurlijik allang, daar hebben we boeken van in onze klas en we lezen daar vaak een verhaaltje uit. Maar nu hebben we ook met Floddertje kennis gemaakt, Pluk van de Petteflet met zijn kraanwagentje, Dollie en Zaza kwamen langs en we weten wat Dikkertje Dap in Artis gaat doen. En het niet zo bekende verhaal van  Dries en de weerwolf (speciaal voor deze Annie M.G. Schmidt week uitgebracht in een prentenboek) vinden we een heel spannend verhaal!
We gaan nog fijn een poosje door met al die leuke boeken en als afsluiting gaan we over een tijdje de film van Pluk nog bekijken.

Wat willen we leren over de slak?

Na de meivakantie hebben we een slakkenbak in onze klas. Grote en kleine slakken, huisjes met streepjes en verschillende kleuren.
Wat weten we al van slakken maar vooral wat willen we nog leren over de slak? Tjonge, dat is meteen een heleboel!
Een kleine greep uit alle vragen:
-wat eet een slak?
-heeft een slak tanden en een tong?
-legt een slak eitjes of komen babyslakken uit de buik van moederslak?
-hoe poept en plast een slak?
-wie zijn de vijand van de slak?
-waar zijn de sprietjes op zijn hoofd voor?
-waar komt het slijm vandaan?
-hebben slakken een hart?
Weet je de antwoorden op een of meerdere van deze vragen nog niet…………”onze” kinderen zijn inmiddels experts!

April

De Koningsspelen voor de groepen 1-2-3-4

We waren er klaar voor! De klas kleurde vrijdagmorgen oranje en buiten hingen de vlaggen al vrolijk te wapperen en stond alles klaar voor het ontbijt en de spelletjes. Na een gezamenlijk ontbijt in de eigen groep hebben we in 5 verschillende groepen met behulp van ouders en een oma een fantastische ochtend gehad, waarin we fijn samen gewerkt en gespeeld hebben.
We hebben: - een koningsketting van chips gemaakt - met de 'koets' een parcours gereden - een tekening met stoepkrijt van koningen, koninginnen en kastelen gemaakt - van onze kroon een echte koningskroon gemaakt - een hoge koningstoren van kapla gemaakt.
De torens waren hoog, want we kunnen goed bouwen en vooral samenwerken! De volgende hoogtes werden bereikt! Groep goud: 1.15 m Groep oranje: 1.60 m
Groep blauw 1.35 m en deze groep maakte ook nog een brede ronde toren Groep wit: 1.20 m Groep rood: 1.50 m
Proficiat jongens en meisjes met deze hoogtes!

Ouders en oma,  dank jullie wel voor de gezellige samenwerking en hopelijk mogen we volgende keer weer op jullie rekenen! We wensen jullie allemaal een fijne en zonnige meivakantie toe.

Maart

De Paasviering van groep 1-2-3-4

Samen met groep 3-4 en juf Wilma hebben we op vrijdagmorgen het Paasfeest gevierd.
In de aula zongen we samen het lied "Weet je dat de lente komt". Daarna keken we op het digibord naar het verhaal over Pasen. In de klas hadden we het hier al over gehad, zodat we het nu heel goed snapten. Daarna zongen we nog een keer het lentelied en nu mochten we steeds met een ander kind rondlopen op de muziek. Na het verhaal over "Het verstoppen van de Paaseitjes door Flop en Fladdertje" gingen we terug naar de klas. Maar al heel snel kwam groep 5-6 ons roepen. De kinderen uit die klas hadden voor Paashaas gespeeld en heel veel eitjes verstopt door de school. Dat was heel leuk, al gauw hadden we een hele mand vol met gevulde zakjes en losse eitjes.
Nadat we gezocht hadden en niets meer konden vinden, gingen we een dierenbingo spelen in de klas. Dit konden we heel goed, we moesten op de verschillende kleuren letten en op welk dier we op de plaat zagen. Als alles 9 vakjes vol waren, moesten we snel BINGO roepen en mochten we een leuk prijsje uitkiezen.
Het was erg gezellig zo samen aan een tafeltje bingo spelen.

Fijne Paasdagen allemaal!

Naar de Efteling.


Eindelijk was het dan zover, ons jaarlijkse uitstapje naar de Efteling. We hebben echt geboft, het was een heerlijke droge dag met zelf nog een klein beetje zon.
We zijn de dag begonnen met een klein stukje van het Sprookjesbos met heel bijzonder een prachtige bruid op het kasteel van Doornroosje.Volgens sommige kinderen was ze zelfs nog mooier dan Doornroosje.
Na Droomvlucht hebben we bij de Carrousel onze boterhammen opgegeten. Iedereen die klaar was kon al lekker rondjes gaan draaien in de draaimolen. Met volle buikjes in Carnaval Festival, de kookpotten en via de speeltuin naar de autootjes. De kinderen reden zo goed op de baan dat ze allemaal hun Eftelingrijbewijs kregen. De Walwisdraaimolen was ook favoriet bij de kinderen en na een plaspauze konden we weer verder. Onze wandeling ging naar Joris en de Draak, niet iedereen mocht of wilde in deze atractie. Ze zwaaiden naar alle anderen die zich wel in de karretjes waagden. Daarna gingen we in de bobslee! We durfden bijna allemaal wel een rondje. Spannend was het en voor sommigen zelfs de eerste keer. Helaas was het toen alweer tijd om naar huis te gaan, de dag is echt omgevlogen. Het was gezellig en we hebben genoten!
Moeders, vader en oma, heel hartelijk dank voor jullie fijne hulp.

Er zijn wat problemen met de website. Als die opgelost zijn kun je de foto's van de gezellige dag bekijken.

Heksenbezoek!
Woensdag kwam heks Betsy binnen. Dit had ze een week eerder al beloofd en toen hadden we haar gevraagd of ze  misschien snoepjes voor ons kon toveren. Dat leek ons een beter plan dan het toveren van kikkers, vleermuizen of andere enge beesten.
Met meneer Bertel erbij kwam ze in de kring en daar gingen we samen, net als bij de rekenles vorige week, volgens een recept het één en ander klaarmaken.
We hadden een maatbeker mais, 10 konijnenkeutels, een spin, een heksensnotpin en een druppel paars, een druppel oranje en een druppel groen gif nodig. Deze kleuren moesten we eerst nog maken, door de juiste kleuren bij elkaar te doen!
Sinds vorige week weten we al hoe we paars moesten maken, want dat hadden we geleerd door blauwe en rode verf te mengen, zodat de heksen die we schilderen, zo ook eens paarse kleren aan krijgen ipv alleen maar zwarte! Iedereen uit de klas heeft we wel zo’n beetje geholpen, of met roeren, of met tellen, of met iets pakken. En natuurlijk spraken we allemaal de toverspreuk uit.
Na het fruit eten en het buitenspelen, kwam Betsy  op  haar bezem gezeten weer binnen gevlogen. Heel spannend was het, want zou de schaal met viezigheid echt veranderd zijn in gekleurde snoepjes?
Gelukkig voor ons is Betsy een goede en knappe heks, want er zaten ook écht geen kikkers maar heerlijke kleine snoepjes in de schaal. Dank je Betsy voor je visite en dat we je mochten helpen met toveren!

Heksen

Het nieuwe thema in onze groep is Heksen.

Heel veel spinnen, zwarte katten, bezems en kookpotten maken van onze klas een echte heksenklas.

Van de bibliotheek hebben we een themakist ontvangen waarmee we aan de slag zijn gegaan. Woensdag 2 maart heeft Antoinette, voorleesconsulent van de bibliotheek, het prentenboek Platvoetje aangeboden in de klas. Als je over heksen praat denk je natuurlijk aan toveren en daar begon het verhaal ook mee. Danique mocht, omdat ze jarig was, met de toverstaf zwaaien. Een piepklein schattig heksje kwam tevoorschijn, Platvoetje! De komende weken werken, spelen, zingen en toveren we nog lekker even door over heksen.

Binnenkort ook de foto's van het aanbieden van het prentenboek Platvoetje op de website.

Februari

Carnaval op de Klimop, Sjoert 'm, des schôn!
Carnaval2016

We hebben er een geitje bij!
Bezoekaandebibliotheek2016
Dinsdag 2 februari, eindelijk is het dan zover, ons bezoek aan de bibliotheek. Tijdens de Nationale Voorleesdagen hebben we bijna alle boeken van de Prentenboek Top Tien al gehoord,  gezien en gelezen. Wat zijn we benieuwd naar het nummer 1 prentenboek.
Het prentenboek ‘We hebben er een geitje bij!’ is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2016 en door de bibliotheek zijn we uitgenodigd om te komen kijken en luisteren naar dit verhaal.
In ‘We hebben er een geitje bij!’ is op de kinderboerderij een nieuwe bewoner geboren. Voor Mik het babygeitje heeft gevonden, gaat hij langs alle andere kinderboerderijdieren, die elk op hun eigen manier uiting geven aan hun blijdschap over de geboorte van het nieuwe geitje.
We hebben genoten van de prachtige platen en het mooie verhaal. Na afloop lag er nog een lekkere traktatie ‘in de wei’ en hebben we gedanst op de muziek van het liedje ‘Geitje bij’.
Bezoekaandebibliotheek2016 2Bezoekaandebibliotheek2016 3Op woensdagochtend is Lennie, mama van Koen, op visite geweest. Ze vertelde het verhaal van het geitje en alle dieren van de kinderboerderij nog een keer. Heel bijzonder want Lennie weet precies welk gebaar bij welk dier hoort.  Samen hebben we ook nog gedanst op de vrolijke muziek van het liedje ‘geitje bij’ en deze keer konden we er ook de gebaren bij maken. Het was heel leuk Lennie, dankjewel!

Januari

KIJKEN MET JE OREN!
Afgelopen week hebben we het druk gehad. Voor een aantal dagen was er een reizende koffer in onze klas. Een koffer met geluiden, met filmbeelden,  met platen, met muziekinstrumenten, met fel gekleurde danslinten. 
Kijkenmetjeoren

We bekeken in 3 keer 3 verschillende  filmpjes :
-Dansende vormen
-Geluid en beweging
-Verhaal in muziek en beeld
We bespraken met behulp van afbeeldingen (snel/langzaam, rond/hoekig, hard/zacht) wat we gezien, gehoord en gevoeld hadden tijdens het bekijken en beluisteren van de filmpjes met muziek.Op de laatste dag gingen we in de gymzaal dansen  met de linten (reageren met je lijf op geluiden) en muziek maken met de instrumenten. De achterliggende gedachten bij de hele lessenreeks vanuit  de makers van het project is:
*Kun je geluid zien? Of beelden horen? Bij deze films wel! Drie korte, abstracte animatiefilms laten zien dat muziek en beeld elkaar prachtig kunnen versterken tot een feest voor de zintuigen.
Kijken met je oren is een cross-over voor de zintuigen die nauw aansluit bij de manierwaarop jonge kinderen in de wereld staan. Kleuters zullen vooral verwonderd zijn over de films. In de lessen kunnen ze deze verwondering uiten en leren verwoorden. In de terminologie van ‘Cultuur in de spiegel’ spreekt dit project vooral aan op de domeinen waarnemen en verbeelden.*

Nationale Voorleesdagen
Voorleesdagen1Voorleesdagen2

Visite in de klas.
De afgelopen week zijn we op woensdagmorgen begonnen met de Nationale Voorleesdagen. Dat we daar aan meedoen, kun je goed zien. Onze klas staat vol met prentenboeken! Bijna alle boeken van de Prentenboeken Top 10 hebben we in onze klas en die proberen we de komende tijd allemaal te lezen!
We openden op woensdag met een zelf meegebracht ontbijtje in een trommeltje. Onze eigen juf, las een kort verhaal voor over “Egel en het ei”.
Op donderdag kregen we visite en werden we verrast door het voorlezen van 2 oma’s. In de ochtend de oma van Jochem en in de middag die van Lise. Heel fijn was dat, want oma’s kunnen gewoon heel goed en mooi voorlezen.
Op vrijdag kregen we weer bezoek! We splitsen deze keer de groep op. De ene helft ging mee met de vader van Stan naar de aula en die lazen “Feestmaal voor de koning”, de andere helft bleef met de moeder van Samuel in de kring zitten en die lazen “Gewonnen”. Ook dit was fijn, want jawel hoor, ook vaders en moeders kunnen prachtig voorlezen!
Op dinsdag 2 februari gaan we nog naar de bibliotheek met de hele klas. Daar gaan we werken aan en met het boek “We hebben er een geitje bij” (nummer 1 van de prentenboeken Top 10).

Binnen/Buitenkring
binnenbuitenkring1binnenbuitenkring2 binnenbuitenkring3
Een manier om de binnen- en buitenkring in te zetten is als variant op de weekendkring. Dat hebben we maandag gedaan.
De kinderen vormen twee kringen, zo ontstaan een binnenkring en een buitenkring. Eerst vertelden de kinderen van de buitenkring wat ze in het weekend gedaan hebben aan hun maatje in de binnenkring. Daarna wisselen de kinderen van rol.
Daarna wordt er aan een aantal kinderen gevraagd wat ze gehoord hebben.
Een voordeel van deze werkvorm is dat veel kinderen tegelijkertijd actief bezig zijn. In plaats van één leerling die vertelt over het weekend, is nu de helft van de leerlingen aan het praten.

 

Weer hard aan het werk met klasgenootjes!
werkenkleuters1werkenkleuters2

Ook in 2016 zijn we weer hard aan het werk gegaan. Donderdagmiddag hebben we samen met een klasgenootje gekozen wat we die middag zouden gaan doen. En het was fijn, want we werkten rustig en goed samen en speelden gezellig!

-James, Devano, Jordan en Samuel waren boven op de speelzolder van alles aan het bouwen.
-Zoya en Jolina kleurden met stift een kleurplaat van Kikker, waar we eerder in de week een prentenboek van bekeken hadden.
-Jochem en Sebastian hadden gekozen voor hamertje tik en tikten zo maar liefst 4 platen vol met prachtige figuren.
-In de huishoek speelde Stan voor biggetje, Fleur en Iris waren prinsessen, Lise zorgde voor de baby.
-Levi en Koen probeerden met magneetplaatjes mooie figuren na te plakken op het magneetbord.
-Lara en Jacco vermaakten zich bij de maistafel.
-Rozemarijn en Jeonathan waren die middag zandtaarten bakkers.
-Xavie en Yelena kleiden  net zo lang tot de hele emmer leeg was.
-Max en Kaythlin werkten samen aan verschillende opdrachten op het digibord.
Het was een fijne middag!

Korte terugblik op de kerstviering, de beste wensen voor het nieuwe jaar ...en de Citotoetsdagen, die eraan komen.

We willen jullie, kinderen en ouders, een fantastisch mooi 2016 toewensen.

Kinderen hopelijk zijn jullie lekker uitgerust, hebben jullie genoten van de vrije dagen, van de feestdagen met de familie en hebben jullie leuke en fijne dingen gedaan thuis of ergens anders.
Weten jullie het nog?
Voor de vakantie, na een heerlijk ontbijt met zelf meegebrachte spullen en een hele sfeervolle kerstviering, waarin jullie engeltjes, ezeltje en kerstmannetjes, -vrouwtjes waren, wensten we elkaar fijne feestdagen en gingen we de vakantie in. Papa, mama, oma en opa of de juf van Kanti stonden buiten al te wachten en we zwaaiden allemaal naar elkaar "Dag, tot in 2016 en een fijne vakantie!"

En nu zijn we alweer begonnen. De kerstboom zit weer in de doos, de klas is opgeruimd, kaal zelfs en we gaan weer gewoon aan de slag met onze taal- en rekenkringen, met coöperatief leren, met de verhalen van de Kanjertraining. We gaan weer samenspelen, maken weer de werkjes uit de leer- en speelkasten en we gaan ons de eerste week voorbereiden op de taal en reken Citotoetsen, die op maan-, dins- en woensdagmorgen (11, 12 en 13 januari) bij de kinderen van groep 1 en 2 afgenomen worden.
Samen leren, samen spelen, samen fijne dagen maken!

December

Kerstviering
kerstviering2015

Bezoek van Sint en Pieten
Sinterklaasfeest2015
Woensdag 2 december was het dan eindelijk zover....Sinterklaas brengt een bezoek aan onze school. Met een brandweerwagen komt de Sint met wel 10 pieten om half 9 aangereden bij school. Na een ontvangst in de aula komt Sinterklaas natuurlijk ook op bezoek in onze klas. Hij had onze brief ontvangen en was heel benieuwd naar onze liedjes, versje en dansjes. Terwijl Sinterklaas zat te genieten deden de pieten de dansjes met ons mee. Voordat Sint weer afscheid nam had hij voor alle kinderen een cadeautje.
Dankjewel Sint en pieten voor het gezellige bezoek!

November

Pieten op bezoek
Pietenochtend2015

Spelletjesmiddag
sinterklaasspel2015 1sinterklaasspel2015 2

Deze keer geen 'Twister' , 'Hondje Waf' of  Memorie maar een Sinterklaasbordspel met opdrachten over Sinterklaas en Zwarte Piet. Vooral de Pietenopdrachten waren erg leuk. Gooi een cadeautje in de schoorsteen, stapel de cadeautjes zo hoog mogelijk op, loop over het dak of voel wat er in de zak van Zwarte Piet zit.
Natuurlijk werden er tijdens het spel ook Sinterklaasliedjes gezongen en het fopcadeautje bleek uiteindelijk heel lekker te zijn.
Bedankt moeders voor jullie fijne hulp!

Het Nationaal Schoolontbijt

Op vrijdagochtend kwamen onze kleuters met knorrende, lege buikjes naar school. Iedereen had een bordje, beker en mes meegenomen en kon zo een plekje opzoeken in 1 van de 4 groepjes.
Samen hebben we lekker gegeten. We smeerden zelf ons brood (soms met een beetje hulp), kozen lekker beleg, aten heel veel plakjes komkommer en partjes mandarijn.
Nadat we goed gegeten hadden, gingen we nog naar de gymzaal om te sporten. Het was gezellig!
Hulpmoeders, bedankt voor het pellen van die 24 mandarijnen, het afwassen en afdrogen van onze bordjes, bekers en ons bestek en voor de gezelligheid!

Oktober

De lees- en de lettertas in groep 1-2
We hebben in onze groep inmiddels kennis gemaakt met de LEESTAS  en met de LETTERTAS.
De leestas en de lettertas zijn om de belangstelling voor letters, voor lezen, voor boeken te vergroten. Bij beide tassen zit een uitleg op papier met wat de bedoeling is.
De LETTERTAS:
Eén van de kinderen krijgt de tas mee naar huis om die te vullen met spulletjes die beginnen met de letter waar we op dat moment in de klas mee bezig zijn. Bijvoorbeeld: We zijn bezig met de b en uw kind zoekt spullen die beginnen met de b. Er gaat een beer, borstel, broek, boekje in de tas mee naar school. Uw kind presenteert dit op school.
De LEESTAS:
Uw kind neemt een boek mee naar school waarvan hij of zij het verhaal deels of helemaal na kan vertellen. Bij dit boekje is het de bedoeling dat er spullen meegenomen worden die met het verhaal te maken hebben.
Bijvoorbeeld: Uw kind neemt een boekje mee over een varkentje dat op de boerderij avonturen beleeft met een paard. Dan is het leuk dat er een speelgoed varken of paardje meekomen en nog iets wat te maken heeft met de boerderij. Als dit in huis is uiteraard.

Iris en Kaythlin hebben de lettertas al mee naar huis gekregen en hebben die heel goed weten te vullen met spullen die begonnen met de b en met de t.
Max heeft de leestas meegenomen en heeft ons getrakteerd op het prachtige verhaal van "Kikker vindt een schat". Hij heeft er zelfs een ladder voor getimmerd! Max, Iris en Kaythlin, we vinden het heel erg leuk dat jullie al zo goed en hard gewerkt hebben aan jullie "tassen". En we hopen dat de kinderen (met hulp van de ouders) dit ook kunnen en er van zullen genieten.
De tassen komen vanzelf een keertje mee naar huis, als uw kind hier aan toe is en uiteraard beginnen we eerst met de kinderen die al wat langer op school zitten.

Onze eerste spelletjesochtend op woensdag 21 oktober

Met in het totaal maar liefst 6 hulpvaders en -hulpmoeders hebben we in groepjes van 4 kinderen een uurtje allerlei spelletjes gedaan. Fijne hulp kregen de kinderen met het tellen van de ogen van de dobbelsteen, het benoemen van kleuren en begrippen, het verzetten van poppetjes, het leren geduldig te zijn en niet boos te worden als het even niet zo goed ging.
Het was gezellig en de kinderen genoten! Sommigen hadden zelfs blossen op de wangen van het meedoen.

Appelmoes maken

Vorige week vroeg Xavie in de klas of we zin hadden om appelmoes te maken op school. Wat ’n vraag, natuurlijk hadden we daar heel veel zin in!
Xavie belooft ons dat hij voor de appels zal zorgen. Deze week kwam hij met twee hele volle kistjes appels naar school. De appels komen van de appelbomen uit de tuin van zijn opa. 
We hebben het er druk mee gehad vandaag maar tjonge wat was de appelmoes lekker.
Met de appels, ’n beetje suiker en water en heel veel helpende handjes hebben we echt heerlijke appelmoes gemaakt. Iedereen kreeg een beker met appelmoes mee naar huis, de meesten ook nog met wat kaneel erop. En nu maar hopen voor de ouders, broertjes en zusjes dat jullie ook een hapje mogen proeven.

Kinderboekenweek
Op de eerste dag van de Kinderboekenweek gingen we lopend op pad naar de nieuwe bibliotheek. Dat was een waar avontuur, omdat rondom de bieb nog volop aan de weg gewerkt werd, we niet goed wisten waar we naar binnen moesten en we heel goed op moesten letten bij het lopen. Maar we deden het allemaal heel erg goed en zonder valpartijen werden we ruim op tijd als eerste groep door juf Annemiek in die mooie, nieuwe bibliotheek ontvangen om daar na een korte rondleiding de workshop te volgen over "Botje Bij". Over Botje hadden we in de klas al gehoord en er zelfs al wat over gemaakt. Op een groot digitaal bord maakten we toen nog verder kennis met het bijtje en zijn vriendjes. Vriendje muis had zich buiten verstopt en Botje Bij ging hem zoeken. Nou eigenlijk moesten wij mee helpen zoeken. In de kring gaven we een elektronische Botje Bij opdrachten. We vertelden Botje hoeveel stappen (stoeptegels tellen) hij moest lopen en welke kant hij op moest: Vooruit, terug, links- of rechtsaf.

Het was heel erg lastig om goed te weten welke kant Botje op moest. Gelukkig hadden we om onze rechterpols een armbandje met daar Botje Bij erop. Zo konden we in ieder geval lekker afkijken wat nu rechts was....maar toch bleef het heel erg ingewikkeld, hoor! Gelukkig hielpen we elkaar, hielp juf Annemiek, hielpen de hulpmoeders en hielp onze eigen juf.
Na een honingkoekje (de honing kwam van Botje!) opgepeuzeld te hebben, luisterden we nog naar een fijn prentenboek. En dat was gelukkig een gelukkig een stuk makkelijker dan vertellen wat links en rechts is!

Teruggekomen op school gingen we ons fruit eten en samen spelen.
Het was echter voor die ochtend nog niet klaar met de Kinderboekenweek.
Nee, op de KlimOp zelf begon het pas. Juf Saskia -die we allemaal heel goed kennen, omdat ze in een kamertje tegenover ons werkt- kwam het prentenboek "Max en de maximonsters" voorlezen. En toen dat afgelopen was, kwam juf Joyce van groep 7/8 ons halen, omdat we samen met alle kinderen van school het lied "Het is raar maar waar" en de dans die daar bij hoort aan elkaar gingen laten zien. Dat was leuk!

Nieuwe leerlingen

Inmiddels hebben we, sinds deze week, Levi in onze groep verwelkomd. Ook Jolina is al begonnen met oefenen en zal dus heel snel onze 24e leerlinge zijn.
Levi en Jolina, we wensen jullie een hele fijne tijd op de KlimOp school toe, om te beginnen in onze eigen groep 1-2!

September

Indianen

De eerste  weken van het nieuwe schooljaar zitten erop.
We zijn gestart met het thema Indianen en wat weten we er ondertussen al veel van. Vanuit de bibliotheek hebben we een boekenkist over Indianen te leen.
Centraal staat het boek "Dansend Blad, het Indianenmeisje"
We weten dat een indianentent tipi of wigwam wordt genoemd, we weten wat een tomahawk en een totempaal  zijn en  we hebben gesproken over pijl en boog, jagen op bizons en beren, rijden op  paarden over de prairie.
Ook de klas ziet er gezellig uit, er staat een prachtige tipi waar de kinderen in mogen spelen, ze kunnen er verkleden een totempaal opbouwen en een lekker indianengerecht koken op ’n kampvuurtje. Natuurlijk hebben de kinderen ook geknutseld. Er hangen mooie kettingen, dromenvangers, tipi’s en heel veel kinderen hebben een stuk voor de totempaal gemaakt.

Heel bijzonder was het bezoek van Klukkluk. Meneer Bertel heeft twee keer met het opperhoofd Klukkluk een bezoekje gebracht aan onze klas. De eerste keer hebben ze kennisgemaakt en mochten de kinderen alles aan hem vragen wat ze maar van indianen wilden weten. De tweede keer had Klukkluk een spannend verhaal over ’n berenjacht. Hij vertelde het verhaal zo levendig dat het leek alsof we er zelf bijwaren.

Foto’s van ons indianenthema en het bezoek van Klukkluk vind je bij de fotogalerij

 

Augustus

We zijn begonnen!

Op maandag 31 augustus zijn we het nieuwe schooljaar weer begonnen met onze 23 leerlingen.
In groep 2 zitten dit schooljaar:
Samuel, iris, Lara, Max, Danique, Kaythlin, Jacco, Jordan en Stan.
In groep 1 zitten:
Jeonathan, Zoya, Lise, Sebastian, Fleur, Yelena, Xavie, Koen, Rozemarijn, Devano, Jochem, Renzo, Ruben en James.

Nieuwe leerlingen
We verwelkomen speciaal onze nieuwe leerlingen van dit schooljaar: Rozemarijn, Renzo, Ruben en James.
Fijn dat jullie in onze groep zitten. We wensen jullie een hele fijne tijd op de KlimOp school.
 

Schooljaar 2014-2015

Juli

De laatste loodjes...

Vakantie
Aanstaande vrijdag om 11.45 uur is het zover. Dan begint onze zomervakantie en zullen we met onze groep en alle andere KlimOp leerlingen onze school uitrennen. Altijd weer een bijzonder gebeuren! 
Ouders, we willen jullie nogmaals hartelijk bedanken voor het hele fijne jaar, waarin we beiden met heel veel enthousiaste ouders te maken hebben gehad, die volop bereid waren om hulp te verlenen. Dit maakt het werken voor ons heel plezierig.
We wensen jullie met jullie prachtige en lieve kinderen een hele fijne, zonnige  vakantie toe met een veilige thuiskomst. Tot maandag 31 augustus!

Afscheid groep 2 leerlingen
Vrijdag is het de laatste dag dat we Janiek, Kaylie, Caith, Jayden, Bluma, Rosa, Jitse, Madeleine en Jayson in onze groep hebben. 
We gaan natuurlijk afscheid van onze oudsten nemen en zullen ze op gepaste wijze naar groep 3 over laten springen!

Janiek, Kaylie, Caith, Jayden, Bluma, Rosa, Jitse, Madeleine en Jayson,  alle kinderen van groep 1 en jullie kleuterjuffen wensen jullie heel veel plezier, succes en mooie dingen toe in groep 3!
Het gaat jullie lukken, daar hebben we alle vertrouwen in!

Poetsavond
We zijn alweer de laatste week ingegaan met een schoon en in een goed uur tijd gepoetst lokaal. Donderdag 9 juli waren we met een aantal ouders hard aan het werk om de laatste materialen, kasten, banken, stoelen, matten, keukentjes, verf- en huishoek schoon te krijgen. En dat is gelukt! Ouders, heel erg bedankt dat we ook nu – in een voor iedereen hele drukke periode-  weer op jullie mochten rekenen! Ook zijn er ouders thuis hard aan het werk geweest. Ook daar zijn materialen gewassen en gepoetst. Het was ontzettend fijn dat we zoveel spullen gelijk na één dag al weer terugkregen, zodat de kinderen weer gewoon uit ons ruime aanbod van materialen konden kiezen.
Hartelijk dank voor jullie medewerking!

Speelzolder
Dolblij zijn we met onze speelzolder!

Woensdag was het dan eindelijk zover. Daar kwam de vrachtwagen aan met de speelzolder die we van basisschool Baardwijk hebben gekregen. De mannen die de zolder in elkaar kwamen zetten werden  enthousiast begroeit met 'n "hè, hè eindelijk". Om kwart over 12 was er nog maar heel weinig te zien van wat een mooie speelzolder moet worden. Voor de kinderen pech dat het 's middags geen school is, nu moeten ze wachten tot donderdagochtend. Voor de mannen misschien wel fijn, 30 kritische "werkmannen en vrouwen" erbij is ook niet zo handig. :)
Op de bovenverdieping kunnen de kinderen spelen met constructiematerialen en beneden is de speelhoek.
Tot de zomervakantie is de speelzolder helemaal "volgeboekt".

Juni

Juffendag

Wat hebben we een heerlijke en feestelijke dag gehad in de speeltuin van het Wandelbos! Wat kunnen onze kinderen goed feesten, spelen en voetballen. We zagen er in groene Klimop t-shirts uit als een echte schoolreisgroep. Na een paar uurtjes lekker spelen, gingen we helaas weer naar huis met alle ouders die gereden hadden. Onze voetballers boffen met de vaders Marco en Stefan, want die gingen buiten de speeltuin met een clubje lekker potje balletje trappen! Wat zullen we deze zomer genieten als we in onze tuin zitten van de prachtige plantenbak met roze-paarse bloemen. Ouders en kinderen, dank jullie wel voor dit mooie cadeau. Wat zijn we toch weer verwend.

Ouders, bedankt voor de gezellige ochtend en voor het meerijden en hulp!

Fruit eten


Op de lang aangekondigde hele warme en zonnige dag, vrijdag 5 juni hebben we met z'n allen al vroeg buiten gespeeld.
Dat was heerlijk, de zon was lekker warm, maar nog niet te fel. In de schaduw hebben we toen
gezellig fruit gegeten. Dat gaan we hopelijk vaker doen!

Project Afrika

Door de boekenkist van de bibliotheek, waarin het prentenboek "Nandi's verrassing" centraal staat, zijn we via Nandi met haar exotische fruitmand op haar hoofd in Afrika beland.
Dat is goed te zien in onze klas! Onze takken hangen vol met slangen en aapjes, het prikbord is tijdelijk de rustplaats geworden voor giraffen, zebra's en krokodillen en in de huishoek hangen Nandi, haar vriendin Ywende tussen de leeuwen in.
Verder hebben we een echte "Afrika tafel" vol met mooie voorwerpen uit Ghana.
Omdat Loes, één van de dochters van juf Marjon, een tijdje in Ghana gewerkt heeft, hebben we deze spullen tijdelijk te leen. Loes is ook een keer bij ons op visite geweest. Ze heeft van alles verteld en laten zien over het leven van kinderen in Afrika. Dat was heel leuk! 

Mei

Onze Duinendag!

Met groep 3-4 en een groot aantal ouders vertrokken we woensdagmorgen al vroeg naar de Roestelberg. Een hele mooie, zonnige plek boven op een berg met een aantal goede klimbomen werd onze stek voor deze ochtend. Samen hebben we gegraven, geklommen, met auto's gespeeld, gevoetbald, lekkers gegeten, geluierd, gekletst en vooral gewoon genoten!
Ouders bedankt voor de perfect gelopen en heel gezellige ochtend.

April

De Koningsspelen in onze groep!

Vrijdagmorgen 24 april hebben we in onze klas in 3 groepen gezellig gegeten. De grote kinderen van onze groep zaten samen en de jongsten ook. Dankzij de fijne hulp van veel moeders liep alles vlot en konden we lekker eten van de beschuiten (die veel te snel op waren!), van de boterhammen met stroop, hagelslag, smeerkaas, smeerworst en de jam. Sommigen van ons aten er ook nog appelpartjes en tomaatjes bij.

Na het ontbijt gingen we in groepen: de Rode, de Witte en de Blauwe groep (van onze Nederlandse vlag natuurlijk) een parcours rijden in de koets (stepjes, fietsen), een koningskroon maken (of koninginnekroon), een feestketting rijgen (die ook nog lekker was) en een tekening met krijt maken voor de jarige koning Willem Alexander (en een beetje voor de ouders, die hopelijk gingen kijken).

Het was een hele leuke ochtend.
Fijn dat er zoveel kinderen een fietsje meegenomen hadden, we prachtig weer hadden  en vooral ook dat we zulke fijne hulp hadden. Bedankt ouders, we zijn heel erg blij met jullie!
Meer foto's bij de fotogalerij.

Wat houden wij van boeken!

Dat we van boeken houden, weten onze juffen al heel lang. Elke dag wordt er wel een prentenboek voorgelezen of bekijken we er één op het digibord. We vertellen ze na, spelen er stukjes uit en soms maken we er een knutselwerkje bij.
Laatst hadden we weer een hele boekenkist (rondom de lente, vogeltjes en hun eieren en jongen) vanuit de bibliotheek te leen in onze klas. Eén van de boeken ging over "Het vogeltje dat te ver vloog" van Henri Drent.
Maar ook in onze eigen klas staat een (blijvende) boekenkist. Laatst mochten we in 15 overgebleven minuten samen of alleen, op de mat, aan een tafeltje of gewoon op de bank in de kring zelf een boek gaan lezen. Dat was fijn en het ging zo goed en het was zo gezellig dat juf besloten heeft om dit vaker te doen!

Nieuwe leerlingen
Welkom Devano en Jochem. Jullie zitten nu al een aantal weken bij ons in de klas en dat vinden wij heel gezellig. We wensen jullie een hele fijne tijd bij ons op bs Klimop!

Poppenkast door meneer Bertel

Woensdagmorgen werden wij, samen met de kinderen van Kanti en groep 3-4 verrast met een mooie poppenkastvoorstelling. In de aula stond alles al klaar en meneer Bertel vertelde en speelde maar liefst helemaal in zijn eentje met 5 poppen een prachtverhaal!
We zagen Katrijn, Jan, de politie, de paashaas en Boris Boef.
Het was fijn meneer Bertel, we komen nog graag heel vaak naar je luisteren en kijken!

Onze Paas-spelletjesochtend.

Vrijdagmorgen 3 april vierden we Pasen op school. Dit jaar hadden we 8 korte rondes met verschillende activiteiten waar groepjes met leerlingen van groep 1 t/m 8 en een hulpouder samen met elkaar aan het spelen waren. We hebben bijvoorbeeld blikken gegooid, gesjoeld, zak gelopen, eierloop gedaan, de hoogste kapla toren gebouwd. Aan het eind van de ochtend gingen we met z'n allen in de aula onze zelf versierde eierkoek opeten. De meeste van die koeken (en later ook onze wangen) zaten vol chocoladepasta, krenten, aardbeiveter, hagelslag, gekleurde of chocolade. In ieder geval vonden we het allemaal heerlijk!
Het was mooi om te zien hoe goed de kinderen van de verschillende leeftijdsgroepen met elkaar omgaan. Als kleuterjuffen hoeven we ons absoluut geen zorgen te maken als de kinderen onder begeleiding zo'n dagje door de school gaan. De oudsten zorgden uit zichzelf voor onze jongsten en de jongsten genoten ervan dat ze door heel de school kwamen en volop aandacht kregen. En zo leren onze kleuters spelenderwijs ook meer andere kinderen van de school kennen.

Maart

Pasen

Bijna Pasen... in de klas kun je het al zien. Op de vensterbanken en  kasten staat het vol met paasmandjes. En nu maar hopen dat er met Pasen ook nog wat paaseitjes in komen.
Vrijdag gaan we met de andere kinderen van onze school nog genieten van 'n gezellige spelletjesochtend. Natuurlijk komen ook hiervan foto's op de site.

In 2-tallen kiezen wat we donderdagmiddag gaan doen!
We hebben vanmiddag heel  fijn gespeeld en gewerkt met een klasgenootje die juf ons aanwees. We konden niet kiezen met wie we zelf wilden werken. Maar eigenlijk was dat wel heel leuk, want nu hebben we weer een keer samen met iemand iets gedaan waar we niet vaak mee werken.

We vormden mooie koppels ( en 1 drietal...)!

Caith en Stan en later ook Janiek bouwen iets moois met de blokken
Kaythlin en Yelena speelden samen, en op het laatst ook nog even met Jeonathan en Jochem, in de huishoek.
Iris en Xavie wilden in de bouwhoek.
Lara en Iris gingen een paasei versieren in de verfhoek (Iris was eerder klaar, dus die ging ook nog bouwen)Rosa en Jitse bij de zandtafel
Fleur en Jacco speelden op de mat met de auto's
Max en Samuel deden een spelletje met cijfers.
Lise en Zoya kozen voor Heinevetter!
Koen en Devano hebben heel veel puzzeltjes in elkaar gezet.
Sebastian en Jordan brachten magnetische balletjes naar de goede plaats.
Danique en Bluma kozen voor hamertje tik.
Kaylie en Jayson gingen in de winkel aan het werk.
Madeleine en Jayden hebben zich met de logi blokken vermaakt.

Fijn dat ik eens een keer met een nieuw vriendje, vriendinnetje gespeeld heb!

Spelletjesochtend

Vandaag hebben we in 6 verschillende groepjes onder leiding van een ouder spelletjes gedaan.
We konden in de aula  sjoelen en in de klas uit verschillende spelletjes kiezen. Zo leren we dobbelstenen tellen en stapjes zetten met de poppetjes. Maar ook hoe spelletjes moeten, dat je op elkaar moet wachten en dat je kunt winnen maar ook wel eens verliest. We helpen elkaar en hebben veel plezier samen! Eén van de vaders zei het heel goed: "De tijd vliegt voorbij!

Een prachtige zonnige dag in de Efteling!

Het zit erop, onze fantastisch mooie dag met alle kinderen van groep 1-2!
Met z'n allen gingen we in onze groene KlimOp Tshirts op pad. Eerst hebben we een deel van het sprookjesbos gezien. En dat vonden we allemaal wel heel leuk, misschien wel omdat we het met alle vrienden van de klas konden zien! Hier hebben we rond 12 uur trouwens ook al de eerste boterhammen gegeten...in de zon op bankjes bij Ezeltje Strekje. Daarna gingen we in de bobslee! We durfden eigenlijk bijna allemaal wel een rondje. Spannend was het en voor sommigen zelfs de eerste keer. Daarna hebben een aantal van ons nog in het schommelschip gezeten en zijn we allemaal wel 2 of 3 rondjes gaan rijden in de zelf te sturen autootjes. Vervolgens gingen we spelen in het speeltuintje en daar konden we ook weer even lekker eten. Daarna gingen  we rondjes draaien in de kookpotten. Een heleboel kinderen van ons hadden hier wel heel veel zin in en gingen er met groepjes in. Andere kinderen gingen toen in de bakjes van het Carnaval Festival. Fijn was het om met klasgenootjes samen ergens in te gaan. Dat is toch weer heel anders dan alleen met papa of mama.
Aan het eind van de middag bezochten we de sprookjesshow (muziekfeest) in het bos. Extra leuk was dat we hier de kinderen van groep 3-4 ook zagen. Zo bestond het publiek voor het grootste gedeelte uit KlimOp kinderen. Tijdens de voorstelling zagen we Roodkapje, de draak en de boze wolf optreden. Ze zongen liedjes en dansten. En natuurlijk hielpen we mee met dansen en zingen. Twee van onze vaders, die mee waren als begeleider, mochten ook optreden. Ze waren uitgekozen door Roodkapje omdat ze volgens onze hele klas zo stoer zijn......!
Het was verschrikkelijk gezellig en we hebben genoten! Moeders, vaders en opa, hartelijk dank voor de fijne hulp.

Lente in de klas

De meteorologische lente is begonnen en dat zie je ook in onze klas. Op de lentetafel staan een heleboel vaasjes met tulpen en we hebben er een hele moestuin. Nu maar hopen dat de zon veel gaat schijnen want we hebben o.a. sla, tomaat, radijsjes, spinazie en tijm gezaaid. We hebben bloembollen bekeken en er een liedje over geleerd. We kennen ook het lied: "Tulpen uit Amsterdam". Heel veel papa's, mama's, opa's en oma's konden thuis het lied ook meezingen.  Ons raamschilderij is nu aangepast aan de lente, aan de bomen zitten weer blaadjes en er groeien mooie bloemen tussen het gras. Natuurlijk hebben we hier ook foto's van, je kunt ze bekijken bij de fotogalerij.

Expressiemiddag
Dinsdagmiddag 10 maart hebben we weer 'n expressiemiddag gehad.

De groepen 1 t/m 4 konden deze keer kiezen uit: Werken met de techniektorens, ze hebben o.a. zeepjes en badzout gemaakt, muurtjes gemetseld en een knikkerbaan in elkaar gezet. De heksen op het heksenfeest hebben allemaal 'n heksendiploma gehaald, knap hoor! Ze hebben heerlijke heksenpudding gemaakt met heksenogen, kikkers en muizen, ze zijn niet bang voor spinnen en ze kunnen zo een muis uit de ketel toveren. Verder waren en nog de stoere cowboys en indianen. Ze kunnen heel goed speuren en gingen op zoek naar het goud. De indianen hadden prachtige indianenstrepen op hun gezicht en de cowboys een mooie snor of baard.
Nog veel meer mooie foto's bij de fotogalerij.

Februari

Dansvoorstelling "Vleugels en zo"!

Donderdagmiddag 26 februari gingen we uit! Met z’n allen gingen we met de auto naar basisschool de Vaert, waar nog een kleutergroep was, om daar te kijken naar een moderne dansvoorstelling over engeltjes.

• ‘In deze voorstelling zijn 2 engeltjes op reis met een mooi karretje (een koets zei Jayden later en hij had helemaal gelijk met al dat mooie rode fluweel en al die franjes!) op reis. Op een ochtend ontdekken ze al dansend dat hun vleugels niet meer op hun rug zitten. Ze gaan direct op onderzoek uit en vinden een koffer. Daar zitten allerlei vleugels in. De engeltjes proberen ze allemaal uit, maar hun eigen vleugels zitten er toch echt niet bij. Ze worden er heel verdrietig van en weten niet meer wat ze moeten doen….maar dan vinden ze (met behulp van de aanwijzingen van al die aanwezige slimme kleuters) dan toch weer hun eigen mooi vleugeltjes terug en kunnen ze weer extra goed dansen. Ze worden er heel blij en vrolijk van en samen met de kleuters dansen ze die middag verder.’

Wat kunnen onze kleuters goed uitgaan, mooi dansen, gezellig meedoen  en verschrikkelijk goed luisteren en kijken!
Moeders en oma, hartelijk dank voor het wegbrengen en ophalen van onze kleine dansertjes.

Carnaval

Wat een bont gezelschap komt er, vrijdagochtend de 13de, onze klas binnen stappen. Prinsessen, 'n ridder en twee draken, 'n tijgertje, ninja's, Assepoester, 'n heks, spiderman en nog veel meer bijzondere figuren wandelen binnen. Het is duidelijk carnavalsfeest op onze school.
Eerst feest in school en vanaf half 11 tot half 12 een grote carnavaleske optocht door de straten van de wijk. Wat hebben de kinderen hun best gedaan. Er zijn mooie versierde karren en loopgroepen. De kinderen, ouders, opa's, oma's en alle leerkrachten hadden er erg veel leut in. Terug op school was er de prijsuitreiking. De jury, juf Corrie en meneer Toon, hadden de punten verdeeld en het was aan prins Quinten d'n Eerste om de medailles uit te reiken. Ook voor onze groep waren er medailles, proficiat jongens en meisjes!
Wij wensen iedereen een hele gezellige carnaval en een fijne carnavalsvakantie.
Nog veel meer foto's van carnaval vind je bij de fotogalerij.

Project Boer Boris; geitjes in de klas

Met 2 tractoren, boer Boris en een heleboel knuffeldieren had onze klas de afgelopen weken al veel weg van een boerderij. Toch was vandaag wel heel bijzonder. Kaylie bracht vandaag, samen met haar papa, twee echte geitjes mee naar school. De kinderen hebben de geitjes eerst even heel rustig laten wennen aan onze "boerderij" en daarna kon er natuurlijk geaaid en geknuffeld worden. De geitjes voelde lekker warm en zacht en roken naar.....boerderij :) 
Niet alleen de kinderen waren heel rustig ook de geitjes hebben zich heel netjes gedragen. Het was tenslotte best spannend of ze niet misschien ook wat geitenkeuteltjes achter zouden laten. We hadden geluk, er hoefde niks opgeruimd te worden.
Kaylie en Jeroen heel hartelijk bedankt, we hebben zo ons project op een hele speciale manier af kunnen sluiten.  

Natuurfeest op de brug

In onze aula is een bijzonder project te zien. "Natuurfeest op de brug" heet het en 't is een project wat de Provincie Noord-Brabant speciaal heeft laten ontwikkelen voor de basisscholen in de gemeenten Loon op Zand en Waalwijk. Het is een educatief programma met als onderwerp de Natuurbrug over de N261 tussen Loon op Zand en Waalwijk.  Met het project willen ze de kinderen betrekken bij en na laten denken over het belang van zo'n natuurbrug. 
Afgelopen maandag hebben alle kinderen uitleg gekregen over de natuurbrug en hebben ze er een PowerPointpresentatie over gezien. 
De kasten met dieren en materialen blijven heel deze week op school. Loop gerust na school binnen om het project te bekijken!
Voor de kinderen zitten er nog leuke opdrachten in het project.
Dit "Keutelgedicht" hebben we deze week geleerd:
Er was eens een konijntje
en hij was echt niet dom
hij keek wanneer hij drukken moest
steeds even achterom
Dan telde hij de keuteltjes
die vielen in het gras
zo wist hij elke keer precies
hoe ver hij nu al was
Hij telde: één, twee, drie, vier, vijf
heb ik er al gedrukt
maar zes of zeven keuteltjes
is hem nog nooit gelukt!

Januari

De Nationale Voorleesdagen

Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt taalgevoel en bezorgt ze veel plezier. Speciaal voor baby's, peuters en kleuters zijn er de Nationale Voorleesdagen. Dit jaar van 21 januari t/m 31 januari. Deze dagen hebben als doel het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, te bevorderen. Zo worden kleintjes grote lezers.
In heel het land besteden bibliotheken nu extra aandacht aan het voorlezen en wij mochten vandaag op bezoek komen om te luisteren naar het boek 'Boer Boris gaat naar zee'.
Kinderen die tijdens de voorleesdagen (gratis) lid worden van de bibliotheek krijgen een vingerpopje van 'Boer Boris'.

Nieuwe leerlingen.
Welkom Sebastiaan, Xavie en Koen! Fijn dat jullie in onze klas komen.
We wensen jullie een hele fijne tijd op de KlimOp school toe.

Cito
Op 12, 13 en 14 januari  nemen we in de ochtend bij de groepen 1 en 2 de Cito af. Een klein deel van de ochtend is uw kind dan in een groepje in een apart lokaal bezig met een taal- of rekenwerkje. Tijdens het oudergesprek op 2 februari kunt u zien hoe uw kind het gemaakt heeft.

December

De Cito toets in januari
We kijken alvast even vooruit naar de eerste weken van januari.
Bijna alle leerlingen van groep 1 en alle leerlingen van groep 2 doen dan mee met de Cito reken- en taaltoets. Deze toetsen worden op verschillende momenten per groep en per onderdeel (rekenen /  taal) afgenomen. De Cito toets is een landelijk toets die door heel veel scholen 2x per jaar (januari en eind van het schooljaar) afgenomen wordt. Er is een vaste normering. Aan de hand  van de uitslag kunnen we, naast onze eigen bevindingen in de groep, nog eens goed zien hoe uw kind het in de groep op cognitief gebied doet. In het oudergesprek, dat begin februari plaatsvindt, bespreken we vervolgens met u hoe uw kind ervoor staat.
Ook de ouders van de leerlingen die nog niet zolang op school zitten en die niet meedoen aan de toets spreken we begin februari.

De kersttijd
We zijn in de klas heel hard aan het oefenen voor 2 verschillende kerstopvoeringen. De eerste is op dinsdagmorgen in het bejaardentehuis. Hier treden we alleen met onze eigen groep op!

Aan de foto kun je zien dat we onze Kerstvoorstelling inmiddels gespeeld hebben. Wat was het een bijzondere ochtend. Geen idee wie er het meest genoten hebben de bewoners of de kinderen. Iedereen was in ieder geval even enthousiast en we hebben al een uitnodiging om volgend jaar weer te komen ontvangen.
Alle andere foto's van ons Kerstspel bij het Kompas vind je bij de fotogalerij.
Onze tweede opvoering is op vrijdagmorgen, dit is een toneelstukje samen met kinderen van de groepen 3 t/m 8. Op vrijdag zijn een paar van ons engeltje en 1 van ons is het ezeltje. Met juf Corrie, de juf die hier vroeger op school ook heel lang kleuterjuf was, hebben we al een paar keer geoefend. Ze vertelt het verhaal en wij spelen dat wat ze zegt. Dat is erg leuk om te doen! We zijn tijdens het optreden verder allemaal  zangertjes uit het koor. Samen met alle andere KlimOp leerlingen zingen we op vrijdag een aantal kerstliedjes. Op dinsdag zingen we wel alles zelf! En het is moeilijk hoor, om al die woorden te onthouden, maar de juf helpt ons wel! We doen ontzettend ons best!
Onze hele klas ziet er gezellig uit met de kerstboom met lampjes en onze eigen knutsel-, tel- en leeswerkjes. Een aantal van ons heeft ook al een kerstboom en kaarsen op de kralenplank gemaakt. Verder vinden we de kleurplaat van Jozef, Maria en het kindje Jezus ook fijn om in te kleuren. De komende week is dus een spannende week met onze opvoeringen, ons kerstetentje op school en de optocht in het donker met onze lampions.

Ouders, we hopen dat we jullie a.s. donderdagavond om 18.00 uur mogen verwelkomen en dat jullie gezellig met onze groep meelopen in de optocht.
Tevens wensen we jullie alvast een hele fijne vakantie toe met mooie en gezellige dagen. Voor 2015 wensen we alle kleuters uit  groep 1-2 met hun ouders, broertjes, zusjes en verdere familie veel gezondheid, goeds en geluk toe!

Nieuwe leerlingen
Op het moment zijn er weer twee nieuwe klasgenootjes in de groep aan het oefenen. We verwelkomen na de vakantie Fleur en Yelena. We hopen dat jullie een hele fijne tijd op de KlimOp hebben en we vinden het leuk dat jullie in onze groep komen!

Bezoek van Sint en Piet

Vrijdag 5 december was het dan eindelijk zover, Sint brengt met zijn Pieten een bezoek aan onze school en natuurlijk ook aan onze klas.
De afgelopen weken hebben we hard geoefend, we kennen leuke liedjes en dansjes die we graag aan Sinterklaas willen laten zien en horen. We zijn begonnen met ons lied met raadseltjes. Wat is Sinterklaas goed in het raden zeg, hij wist bijna alle antwoorden.
Toen zwarte piet per ongeluk op de muis van de computer ging zitten en de muziek van ons dansje begon te spelen sprongen alle kinderen omhoog. Niks klaar gaan staan in de kring maar gewoon gezellig allemaal door elkaar dansen. Ook zo zag het er heel leuk uit.
Sinterklaas en de pieten waren blij met ons cadeautje, bij de koffie hebben ze er lekker van zitten smullen.
Voor dat ze weer verder gingen naar de volgende klas was er ook voor alle kinderen een cadeautje.
Dankjewel Sinterklaas, we vonden het heel gezellig dat u op bezoek geweest bent!

Poppenkast door meneer Bertel

Vandaag waren Hans, Grietje, de hond, Sint, Piet en meneer Bertel bij ons in de klas. Toen we terug in de klas kwamen na het buitenspelen, stond er in de kring een grote poppenkast klaar. Daar achter zat meneer Bertel. Hij had in de ochtend al beloofd om poppenkast voor ons te spelen.
Het ging over Hans en Grietje die schoenen gingen zetten. We hebben ze geholpen met zingen en we hebben verteld wat je in de schoen moet doen doen voor het paard, Piet en voor Sint. Er ging van alles mis, want Piet was heel bang voor de hond die bij de schoenen stond te blaffen. Maar gelukkig kwam het allemaal goed en kregen Hans en Grietje een lekker zak vol met snoep. En die gaven ze mooi weer door aan ons.
Het was erg leuk, meneer Bertel, dank je wel!

Sinterklaas
Nog maar een paar nachtjes slapen en dan komt Sinterklaas ook bij ons op school. Wat is er de afgelopen weken veel gebeurd. Onze klas zag er al heel gezellig uit, maar is nog mooier geworden met al die knutselwerkjes van de kinderen. En dat is niet het enige waar de kinderen het druk mee hebben gehad.
Piet had een volle zak cadeautjes achtergelaten met een brief of de kinderen alsjeblieft mee wilden helpen de pakjes bezorgen. Nou en dat hebben we gedaan! Alle pakjes zijn nog dezelfde dag rond gebracht.

Vorige week hebben we pieten op bezoek gehad. Twee pieten hadden op school geslapen, ze lagen nog heerlijk in bed toen wij binnenkwamen. Onze schooldag kon pas beginnen toen we met de pieten ochtendgymnastiek hadden gedaan.
We hebben ook nog een heleboel pepernoten gebakken, heel de school rook heerlijk. Het deeg was volgens recept van de Bak-piet, dus kon niet mislukken. Van hetzelfde deeg hebben we ook nog een letter S van Sint en 4 letters P van Piet gemaakt. Als Sinterklaas met zijn Pieten vrijdag op school komt,  krijgen ze die van ons cadeau.

Vandaag was er een minder leuke verrassing in de klas. Piet was op de lekkere pepernotenlucht afgekomen, maar toen hij in onze klas kwam, zag hij naast de Sint-speelhoek de stal van Americo met een lekkere bak met vers hooi en wortelen. Toen heeft die domme Piet Americo mee naar binnen genomen en heeft hij zelf lekker een kopje koffie gedronken en alle pepernoten, die we gemaakt hadden voor de juffen en meneren, opgegeten. En toen is het misgegaan! Americo heeft binnen in “de stal” gepoept.
Dat rook niet zo lekker fris. Gelukkig heeft de juf altijd 2 hulpjes. Janiek en Jayson, wat fijn dat jullie alles opgeruimd hebben!

 

November

5 december komt eraan!
We zijn deze week al een paar keer in de klas gekomen en toen zaten onze kleuters al volop en al vol verwachting (ja, nu al!) Sinterklaasliedjes te zingen!
Op vrijdag 14 december  was daar ook wel alle reden toe!  Wat was er opeens veel veranderd! Vorige week nog een “herfstklas”,  en nu een prachtige “Sinterklaas en Pietenklas”.
We hebben nu een hele fijne werkhoek voor Sint en Piet. Daar liggen de pietenkleren, de cadeautjes, de inpakspullen. Je vindt er het grote rode boek, de staf, de mijter, de mantel en zelfs een Americo, zij het in stokpaardje vorm. Verder zie je overal in ons lokaal Pietjes en Sintjes. En dan hebben we nog niet eens zelf geknutseld, want dan wordt het natuurlijk  nog mooier.
We gaan ons de komende weken tot aan het grote 5 decemberfeest, goed vermaken en heel hard werken in onze sfeervolle klas.

Nieuwe leerlingen in groep 1

Inmiddels hebben we al weer 2 fijne  klasgenoten mogen verwelkomen:  Zoya en Lise.
We zijn blij dat jullie nu echt bij onze groep horen. We wensen jullie een hele fijne tijd toe op de onze school, bs KlimOp.

Nationaal schoolontbijt

Heerlijk waren de bruine bollen, krentenbollen, bruine boterhammen met stroop, jam, kaas of smeerkaas!  Vrijdagmorgen 7 december gingen we namelijk niet eerst in de kring, maar we gingen gelijk aan tafel zitten met al de andere kinderen van de klas. We deden met de KlimOp mee met het Nationaal Schoolontbijt. Dit doen we omdat het heel belangrijk is om de dag gezond en goed te beginnen. Als je elke dag ontbijt, kun je veel beter opletten, meedoen, werken en spelen op school. We kregen, naast al dat lekkere brood, ook  geschilde kleine appelpartjes en die  vonden ook  een weg naar onze mond. We hebben de hulpmoeders en juf laten zien dat we weten wat goed eten is en dat we prima zelf voor ons ontbijtje kunnen zorgen. Met onze klasgenootjes samen aan tafel was het een lekker en gezond begin van de dag.
Toen we allemaal genoeg op hadden, zijn we nog iets gezonds gaan doen met juf. In de gymzaal hebben we flink gesport. We hebben ons lijf hard laten werken! Want ook dat is goed  voor je. Elke dag gezond eten (vooral voordat aan het begin van de dag ) en goed bewegen!
Toen we terugkwamen in de klas hadden de hulpouders alles al voor ons opgeruimd. Onze spulletjes stonden keurig schoon en gewassen op ons te wachten. En ook de klas was weer klaar om te gaan werken.

Oktober

Appelmoes maken

Wat heb je nodig om lekkere appelmoes te maken? Lekkere appels...en die hebben we heel veel gekregen van Jayson. Hij had ze gekregen van zijn opa, die heeft appelbomen in zijn tuin. Dankjewel Jayson en natuurlijk ook opa!
Verder een beetje water, suiker en heel veel helpende handjes en daar zijn ze goed in de kinderen van onze groep. Ze hebben alle appels in kleine stukjes gesneden en
hebben geholpen bij het roeren in de pan en natuurlijk ook met de schepjes suiker.
We hebben zoveel appelmoes gemaakt dat ook de andere juffen, meneer Eric en meneer Bertel mee hebben kunnen genieten. En dat ze het lekker vonden was heel duidelijk, wat hebben we veel complimentjes gehad.

De herfst!

We hebben het maar druk in onze klas. De ridders en jonkvrouwen waren nog maar net vertrokken, of er hangen al weer herfsttakken. In die takken zitten allerlei soorten spinnen en webben met spinnen, grote zwarte en kleine en grote bruine spinnen. Ook hangen er prachtige zelfgemaakte herfstbladeren in. Verder hebben we slakken in de groep. Die waren moeilijk te maken, want eerst moesten we het huisje van de slak zelf maken door cijfers van 1 t/m 25 met elkaar te verbinden. Dat was lastig hoor, maar het is ons toch gelukt. We hebben allerlei mandjes en bakjes vol met herfstvruchten en –zaden in de klas. Daar tellen we mee, die sorteren we en we knutselen er ook mee!
Op de kralenplank maken we weer mooie herfstwerkjes. We stempelen woordjes die te maken hebben met de herfst en we hebben woorden bedacht met de letter S van spin en spinnenweb.
De juffen hebben een boekenkist van de bibliotheek gehaald die vol zit met leuke boeken die over de herfst gaan. Over 1 boek gaan we het vooral hebben “Noten” van Paula Gerritsen.

Ook hebben we 2 herfst raadseltjes! Wij weten het antwoord!  Papa’s en mama’s weten jullie het ook?!

Raadsel 1:
Roodbruin met een mooie staart.
Klimt hij de boom in met een vaart.
Dol op nootjes is die guit.
Wel, hoe heet hij?
Vind dat eens uit!
(we weten nu ook wat het woordje guit betekent!)
Raadsel 2:

Ik ken een heel klein stoeltje.
Je vindt het vaak in het bos.
Het staat daar onder de bomen.
Of tussen het groene mos.
 
Het heeft soms mooie kleuren.
En het is ook vaak heel klein.
Nu zeg, wat zou dat wezen.
Wat voor stoeltje zou dat zijn?

Bij de fotogalerij kunt u al enkele foto's zien van ons thema herfst. De komende weken zullen er zeker nog foto's bijkomen.

Kinderboekenweek: Workshop in de bibliotheek

Maandag 6 oktober zijn we naar de bibliotheek geweest. Deze keer is het niet om boeken te lenen. We hebben een workshop "Knoop het in je slurf".
Bij de bibliotheek luisteren we eerst naar het verhaal van olifantje, hij heeft een knoop in zijn slurf maar waarom is dat nou ook alweer....?
De juf van de Bieb leest het verhaal voor en wij kunnen de mooie platen bekijken die in het vertelkastje staan. Daarna gaan we zelf aan de slag. Alle kinderen maken een eigen verhaal en al deze verhalen zijn daarna door de Boek-O-Matic robots gefilmd. Binnenkort zijn al deze verhalen te zien op You-tube en staat er een stukje over in de digitale krant. Luna en Davy uit groep 7 zijn met ons mee geweest. Zij maken een verslagje van ons bezoek voor de digitale krant die groep 7 en 8 gaat maken.
Vaders en moeders heel hartelijk bedankt voor het rijden en begeleiden bij ons uitstapje!
Ben je ook zo nieuwsgierig naar het resultaat?? In onderstaande link kunt u de resultaten bekijken.
Verhalen van de kinderen gemaakt met de Boek-O-Matic.pdf

Voorlezers in de Kinderboekenweek


De Kinderboekenweek is woensdag 1 oktober in onze groep wel op een hele leuke manier begonnen! Meneer Bertel (eindelijk een meester!) kwam in de kring een prachtig boek voorlezen. Dat boek had hij vroeger heel vaak voorgelezen aan zijn kinderen en daarom wist hij ook gelijk dat hij het boek van “Knuf” moest hebben. Meneer Bertel kan heel mooi voorlezen, hij liet de plaatjes heel goed zien en daarna hebben we nog een poosje samen over onze eigen knuffels gesproken. We hebben genoten van je mooie verhaal meneer Bertel, dank je wel!

De dag erop kregen we weer visite! Nu van Dylan uit groep 8. Dylan had een heel leuk boek over een verjaardag. Hij las ook mooi voor. En hij stopte tijdens het voorlezen soms, dan vroegen hij of juf iets over het verhaal. Maar omdat we heel goed luisterden, wisten we natuurlijk àlle antwoorden heel erg goed. En ook Luna uit groep 7 kan prachtig voorlezen. Luna kwam dinsdag 7 oktober voorlezen. Haar verhaal ging over een meisje dat haar verjaardag op school viert. Het leek wel of het over een feestje bij ons in de klas ging, erg leuk. Dank jullie wel Dylan en Luna!

September

Takkenhoedjes

een berg
een berg met een hoedje op
een takkenhoedje op zijn kop
hoe zou dat nou toch komen
dat die berg een hoedje heeft
wat is hier aan de hand....


Maandagochtend, 15 september, hebben we een bezoekje gebracht aan De Loonse en Drunense duinen. Onder begeleiding van ouders kregen de kinderen opdrachten n.a.v. een gedichtje. Ze hebben takkenhoedjes gemaakt, geroken aan de wortels van de bomen, zou hier echt een kaboutertje kunnen wonen...?? Heerlijk zandgebak gemaakt, diertjes gezocht, gevonden en heel goed bekeken in de loeppotjes. Tjonge wat kruipt er veel rond tussen dat duin gras.
We hebben ook nog lekker in het zonnetje wat gedronken en ons fruit gegeten, het was een gezellige ochtend. Ouders heel hartelijk bedankt voor jullie hulp.

Ridders, jonkvrouwen en kastelen


Maandag 1 september kwamen we op school en toen was onze klas geen gewoon lokaal meer. Het lijkt een beetje op een ridderkasteel! De huishoek is veranderd in een echte burcht. Er liggen daar heel veel mooie verkleedkleren (voor ridders, jonkvrouwen en …draakjes!), zwaarden en schilden. Daar gaan we lekker mee spelen.
Verder gaan we van blokken een kasteel nabouwen. We maken op de kralenplank mooie afbeeldingen na, dan moet je heel goed tellen en kijken! We hebben speelgoedkastelen in de klas en paardjes en ridders, in 2-tallen gaan we daarmee spelen. In de kring gaan we praten over een harnas, een lans, een zwaard, een schild, een jonkvrouw, een ridder,….. Zo leren we heel veel nieuwe woorden en we weten straks dan thuis ook best wel te vertellen wat die moeilijke woorden betekenen. We gaan lekker knutselen en mooie dingen maken. Zo wordt de klas in de komende weken almaar mooier en gaat het steeds meer op een echt kasteel lijken. We hebben ook nog een kijktafel met allemaal mooie spulletjes erop. Daar leren we ook veel van. We hebben woordplaatjes, om woorden na te schrijven of om er letters achter te plakken. We hebben kasteelwoordjes voor mix en koppel. We maken woordrupsen. We gaan liedjes en versjes leren. We gaan kennis maken met Rikki de Ridder en we gaan onze eerste letter van dit schooljaar leren…..de R natuurlijk…..van…..RIDDER. En als het heel goed gaat, misschien ook nog wel de letter K….van……?

We hebben zelf al heel veel spullen van papa en mama van huis mee naar school mogen nemen. En  met z’n allen zorgen we heel goed voor elkaars spullen, zodat alles weer zo netjes mogelijk mee naar huis komt over een aantal weken.
Ouders, hartelijk dank voor al die leuke spullen die jullie thuis bij elkaar gezocht hebben en mee hebben gegeven en die we een tijd mogen lenen. Daardoor was het voor ons makkelijk en fijn om het nu al (voor het begin zelfs nog van het project) heel sfeervol en gezellig te maken.

AugustusWe zijn begonnen!
We zijn dit schooljaar de week weer goed begonnen met onze nu nog 19 leerlingen.
Rosa, Kaylie, Caith, Madeleine, Jitse, Jayden, Janiek, Bluma, Jayson, Samuel, Iris, Lara, Max, Danique, Kaithlyn, Stan, Jeonathan, Jordan en Jacco wat fijn dat jullie bij ons in de klas zitten.

We hebben op maandag elkaar over onze vakantie-avonturen verteld en hebben  toen ook de afspraken en regels weer even herhaald.
Nu aan het eind van de eerste week kunnen we alweer rustig luisteren, goed meedoen, onze vingers opsteken, fijn samen spelen, goed opruimen en een poosje rustig op de bank zitten en ons concentreren! Dat dit allemaal al erg goed ging, bleek wel op vrijdag want toen kregen we een extra sticker. De juffen waren trots op ons, dat we na 6 weken het allemaal nog zo goed wisten en konden.

Schooljaar 2013-2014

Juni

Afscheid van onze oudste kleuters
Op de laatste schooldag verrassen onze oudste kleuters ons met een prachtig afscheidslied. Wat bijzonder om zo door jullie in het zonnetje gezet te worden!

Laatste week van het schooljaar!

We zijn inmiddels al aan de laatste week van het schooljaar bezig.
Dat wordt een hele bijzondere week, want:
…we gaan niet meer echt werken met de fotokaarten
…we mogen lekker vaak kiezen wat we gaan doen
...de kasten zijn best leeg, want er wordt door moeders thuis gepoetst
…de klas is brandschoon na de poetsavond met al die moeders en vaders op donderdagavond.
…we gaan extra lang naar buiten bij dit mooie weer
…op de laatste donderdag komen nog 3 nieuwe leerlingen, Jacco, Jordan en Jonathan een middag meedraaien in onze groep. We zien deze kinderen gelijk na de vakantie, samen met Stan, in groep 1.
…we gaan met z’n allen afscheid nemen van onze 6 grote, fijne, lieve en vooral ook hele knappe leerlingen uit groep 2 Linsey, Luna, Marina, Wayne, Jan en Dani

Jongens en meisjes, vaders en moeders we wensen jullie een hele fijne zomervakantie en zien jullie heel graag terug op 25 augustus.

KlimOpdag
Een prachtige zonnige en feestelijke dag is onze KlimOpdag weer geworden! Onder leiding van cowboy Eric en indiaan Ingrid begon, na een swingende opening waarbij iedereen zwaaiden met zijn lasso en meezong met “Cowboys en Indianen”, de playbackshow. Wat een goede optredens hebben we gezien en zeker die van onze eigen klasgenoten Luna, Linsey en Rosa. Ze dansten  en zongen op de muziek van “The eye of the tiger” en zagen er prachtig uit in hun zomerse outfits. In het totaal waren er 9 mooie optredens en sloten we af met het inmiddels ons bekende lied van juf Sonja.

Na de prijsuitreiking gingen we naar de klas en daar werden we al snel weer opgehaald door de grote kinderen van de groepen 3 t/m 8. Onder begeleiding van een ouder gingen we allerlei spelletjes doen en moesten  we ‘strijden met een andere groep’ om de meeste punten. Het mooiste vonden de meesten van ons wel de ‘stormbaan’. Bijna allemaal konden we daar zonder hulp op en wat was dat leuk! Maar in onze klas waren er ook veel kinderen die gewoon alles het leukste vonden!
Na een heerlijke ochtend sporten en spelen was het tijd om naar de frietwagen te gaan. Die stond al klaar voorop het grasveld van de school en de frikandellen, kroketten en frietjes vonden gretig aftrek.  Toen alles op was, lustten we ook nog een ijsjes. Daana gingen we nog samen spelen op het schoolplein en in de klas even napraten over wat we allemaal beleefd hadden, welke nieuwe vriendjes van de hogere groepen we hadden gemaakt om vervolgens  om 14.00 uur naar huis te gaan voor nog een fijne lange middag lekker thuis.

Lekker ijsje eten

Dinsdagmiddag 1 juli zijn we lekker een ijsje gaan eten.

Kikker heeft hoogtevrees
Wat een succes, al binnen een paar dagen was ons boek uitverkocht!
Het lukt de boekenfabriek niet om op korte termijn een tweede druk te realiseren vandaar hier op de website een bestandje met het prentenboek.

Prentenboek kikker heeft hoogtevrees.pdf

Het mooiste resultaat krijg je als je het boek liggend, dubbelzijdig afdrukt en er daarna aan de linkerkant een paar centimeter afhaalt.

Cadeautje voor de bibliotheek


Maandagochtend 30 juni brengen we een bezoek aan de bibliotheek. Deze keer niet om boeken te lenen maar om een boek te brengen. Ons eigen prentenboek "Kikker heeft hoogtevrees". We hebben het boek mooi ingepakt. De mevrouw van de bibliotheek is ontzettend blij met het cadeau en ons boek krijgt natuurlijk een plaatsje in de boekenkast.
Nieuwsgierig geworden naar ons prentenboek? Je kunt het vinden in de bibliotheek in de kast met de nieuwe boeken.

Ons prentenboek

Zouden we het kunnen?

Dat was de vraag die we de kinderen van onze groep een aantal weken geleden stelden.
Zouden we het kunnen, zelf een boek schrijven en er ook illustraties bij maken? De kinderen waren het er allemaal over eens: “Dat kunnen we.”
Telkens ging een klein groepje kinderen met de juf apart zitten en een stukje van het verhaal bedenken. Het volgende groepje ging daar weer op door en zo werd er een prachtig verhaal geschreven en een titel bedacht. Toen dat af was werd het tijd voor de illustraties. Een aantal kinderen heeft de tekeningen gemaakt. Al die tekeningen zijn gescand en in het computerprogramma Paint gezet. Op het digibord en op de computer hebben de kinderen de tekeningen heel mooi ingekleurd. De tekeningen en het verhaal hebben we naar “De Boekenfabriek” gestuurd met de vraag of ze er een echt prentenboek van zouden willen maken. Spannend, zou het ons gaan lukken….

Ondertussen is er van alles gebeurd.
We hebben een brief gekregen van de directeur van De Boekenfabriek waarin stond dat hij ons verhaal en tekeningen mooi vindt, maar dat hij er nog over moest vergaderen.
Vandaag kregen we een hele grote doos met de post. En jawel, een doos met een hele stapel boeken. Onze boeken!


Voor iedereen natuurlijk een exemplaar, de andere gaan we verkopen.
En van onze winst…. Wie weet hebben we straks wel genoeg geld verdiend om een ijsje te gaan eten.

Duinendag

Nog niet eens een week geleden hadden we de juffendag en woensdag 11 juni gingen we al weer op pad! Deze keer met groep 3-4.
We reden in groepjes met moeders en vaders naar Udenhout, naar de duinen! We hadden scheppen, emmers, ballen, kleden, lekkers en petjes tegen de zon bij ons.
Heerlijk was het! Heel gezellig zaten we met z'n allen bij elkaar, maar niet voor lang hoor, we gingen al heel snel op pad. Naar de duinen tegenover ons, daar kon je heerlijk klimmen, bouwen, scheppen en van de berg afrollen! Wat een fijne ochtend was het. En als verrassing was er ook nog een lekker regenboogijsje!
Ouders, dank jullie wel voor het meegaan en voor de gezelligheid

Juffendag

Vrijdagmorgen 6 juni hebben we met onze kleuters en een aantal ouders een hele fijne verjaardag gevierd in de speeltuin van het Wandelbos in Tilburg.
Op school kregen we van de kinderen ieder een prachtig cadeau (Hartelijk dank ouders, we zijn er heel erg blij mee!) en een aantal zelfgemaakte tekeningen.
Al snel gingen we op pad, om een zo lang mogelijke ochtend te hebben in de speeltuin. We boften, het was stralend weer en toen we aankwamen nog heerlijk rustig. We hebben beiden enorm genoten om de kinderen zo lekker samen te zien spelen. Wat kunnen ze zich goed vermaken en wat kunnen ze goed luisteren! We zijn trots op jullie, dat het, ondanks de drukte na een tijdje, zo ontzettend goed ging en dat er alleen maar vrolijke gezichtjes te zien waren.
Dank jullie wel voor het gezellig meefeesten!
Ouders, jullie ook bedankt voor het meerijden en voor de gezellige ochtend samen!

Mei

CITO
In de week van Hemelvaart hebben we op maan-, dins- en woensdag onze Cito toetsdagen voor de leerlingen die in groep i en in groep 2 zitten. We toetsen op zowel taal- als op rekengebied. U kent het inmiddels wel van afgelopen januari.
De uitslag krijgt u mee met de uitnodiging voor de 10 minuten gesprekken van juni. Tijdens die avond bespreken we de resultaten met u.

Een laatste nieuwe leerling
Onze laatste nieuwe leerling voor dit schooljaar is al aan het oefenen en komt heel snel elke dag bij ons in de klas.
Welkom Kaythlin, we wensen je een hele fijne tijd op de onze school!

April

Koningsdag
Onze eerste Koningsdag begonnen met een ontbijtje in de klas. We hadden zelf een plekje gekozen en smeerden onze boterhammen, aten tomaatjes, plakjes komkommer en dronken melk of ranja. Daarna hebben we lekker gesport in de gymzaal. Als afsluiting hebben we het Juf Maud goed moeilijk gemaakt met het spelletje "Tik, tik wie ben ik?"
Daarna konden we nog een poosje heerlijk buitenspelen met de grote kinderen. Aan het eind van de ochtend hebben we elkaar verteld wat we in de vakantie zoal gingen doen.

 

Pasen
Inmiddels is Pasen ook weer voorbij. Op school hadden we in de Goede Week het verhaal over Pasen gehoord m.b.v. platen uit de Bijbel en we hebben het verhaal van Witte Donderdag, Goede Vrijdag en van Pasen zelf ook nog eens gezien op het digibord. We begrepen toen wel dat het met Pasen eigenlijk niet gaat om de eitjes en de chocolade paashaasjes, ook al zijn die wel heel erg lekker. Op vrijdagmorgen hebben we in groepjes (kinderen uit alle groepen) allerlei spelletjes gedaan, zoals de hoogste Kaplatoren in 6 minuten tijd bouwen, eierloop, paaswoorden bedenkern, een puzzel maken. Het was een fijne ochtend en we hebben weer wat nieuwe schoolgenootjes leren kennen!

Maart

Verwelkomen en afscheid nemen
We hebben een nieuwe leerling in onze groep 1! Welkom Danique, we hopen dat je een hele fijne tijd op de Klimop school zult hebben.
We nemen afscheid van Kymani en Lorenzo. Vrijdag 4 april is Kymani voor het laatst bij ons in de groep. Kymani gaat verhuizen naar Waalwijk, waar hij weer naar zijn oude school gaat. Kymani, we wensen jou en je familie veel geluk in je nieuwe huis en op  je school Baardwijk.
Een week later, op vrijdag 11 april, nemen we afscheid van Lorenzo. Lorenzo gaat naar s.b.o. het Zilverlicht. We wensen je een hele fijne tijd op je nieuwe school.
Jongens we vinden het heel erg jammer dat jullie weggaan!

Streetwise


Op donderdag 27 maart kwamen, Jip, Albert en juffrouw Ingrid van de ANWB bij ons in de groep om de les "Toet Toet" te geven. Ze gingen ons van alles over het verkeer leren. We weten nu wat haaientanden zijn, we weten wie verkeersdeelnemers zijn, we hebben geoefend met oversteken en weten nu ook heel goed hoe het moet! We kunnen alles vertellen over verkeerslichten en autostoeltjes en hebben zelf geoefend met de gordel goed dichtdoen. Hij zit pas goed dicht, al je de klik hoort en als de riem over je schouder zit!Het was een hele fijne en leerzame les zo met Jip en Albert erbij. Omdat het zo goed ging en we zo veel wisten, hebben we een diploma gehad en maakten we nog een mooie groepsfoto.
De groepsfoto maar ook de andere foto's van al onze oefeningen vindt u bij FOTO'S: fotoalbums algemeen.

Oversteekversje:

Goed naar links, naar rechts, naar links gekeken.
Dan kunnen we veilig oversteken!

Efteling
Wat hadden we er een zin in het uitje naar de Efteling met onze eigen groep!
Op donderdag 13 maart gingen we met heleboel moeders, een vader en een grote zus en natuurlijk juf op pad.
Alle rugzakken met lekkers mochten we fijn in de bolderkar van Rosa doen. We verzamelden in het zonnetje en zochten daar "onze moeder of vader voor één dagje" op. We kregen een prachtig nieuw donkergroen Klimop T-shirt aan, zodat iedereen ons goed herkenden.
Eenmaal binnen gingen we gelijk naar de Rode Schoentjes en ja hoor, die waren natuurlijk al weer aan het dansen. Langzaam liepen we zo rondkijkend en genietend door. Op het plein bij Ezeltje Strekje gingen we ons eerste boterhammetje en ander lekkers opeten. Na het eten werd er goed rond gegaan met de nodige goed gevulde snoepzakken. Na het sprookjesbos gingen we een tochtje maken in Droomvlucht, dat wilden we eigenlijk nog wel een keertje, vooral omdat het zo gezellig was om met vriendjes door de lucht te zweven. Toen zijn velen van ons  in de Kookpotjes geweest en met z'n allen in Carnaval Festival.
Daarna hebben we nog een hele tijd heerlijk in de speeltuin gespeeld. Bij het pleintje van de walvis, de schommel en de elektrische auto's splitsten we steeds in 3 groepjes en zo konden we fijn kiezen wat we wilden doen en met wie we meegingen. Als afsluiting zijn we bijna allemaal nog een paar keer in de Bob geweest. Kinderen (en juf) die niet durfden, mochten bij de uitgang door het poortje en zo konden we heel goed zien of er een "Klimop Bob" aankwam. We wilden nog veel meer, maar jammer genoeg kon dat niet en dat bewaren we mooi tot volgend jaar!


Kinderen, wat hebben jullie de hele dag goed en stevig meegelopen én heel erg goed geluisterd en bij de groep gebleven.
Ouders, hartelijk dank voor de goede zorgen en het meehelpen de kinderen een fijne dag te bezorgen.
De foto's van ons gezellig dagje Efteling vind je bij FOTO'S: fotoalbums groep 1-2

Bezoek bibliotheek


Maandag 10 maart zijn we naar de bibliotheek geweest. We hebben allemaal een boek uitgekozen en ook nog een stapel puzzels.
Al die boeken en puzzels zijn nu op school. We hebben ze al even bekeken. De juf zoekt af en toe een boek uit om voor te lezen en de puzzels kunnen we tijdens het werken maken.
FOTO'S: fotoalbums groep 1-2

Voorjaar!


Wat boffen we met dit voorjaar! Heerlijk buitenspelen, zelfs al 'n keertje zonder jas.
Appel-, peren-, kersen-, chocolade- en slagroomtaarten ze zijn allemaal al gebakken in de zandbak. Wat is dit boffen voor de juffen die van alle taarten mogen proeven :)
FOTO'S: fotoalbums groep 1-2

Werken in de klas


Naast genieten van het mooie voorjaarsweer werken we natuurlijk ook keihard in onze klas. Als bewijs heeft de juf foto's gemaakt, je vindt ze bij FOTO'S: fotoalbums groep 1-2

Februari

Carnaval
Ut mot nie gekker worre......!


Na de opening op het schoolplein waren er verschillende activiteiten. De kinderen van onze klas gingen apenkooien in de gymzaal. Na de pauze was het tijd voor de optocht. Iedereen had geweldig zijn best gedaan. Er waren prachtig versierde wagens en mooi uitgedoste lopers. In elke groep waren er winnaars bij de loopgroepen en bij de wagens. Natuurlijk mochten ook dit jaar de papa's en mama's, opa's en oma's, broers en zussen ook weer meelopen.
Het was wederom een geslaagd en gezellig feest. FOTO'S: fotoalbums groep 1-2

Januari

Project cultuur 
In januari hebben we een rondreizende tentoonstelling in de klas gehad. 
Het project "Doordraaien!" is een project over 5 korte animatiefilms. Bij elke film zijn attributen gemaakt, waarmee de films in de klas tot leven kwamen. 
De filmpjes zijn "kunstzinniger" van aard da de kinderen veelvuldig op televisie kunnen zien. 
Elk filmpje vertelt een verhaal, dat aansluit op de belevingswereld van de kinderen. In geen enkel filmpje wordt gesproken, een muziekje begeleidt het filmpje. 
"Een zonnige dag" vonden we bijna allemaal  het leukste filmpje! We zagen in dat filmpje de zon een hele dag meemaken. 
Dit filmpje hebben we heel vaak gezien en steeds weer moesten we lachen om de avonturen van de zon! 


Voorleesontbijt
Woensdagmorgen 22 januari waren wij (en onze vaders en moeders) uitgenodigd voor een VOORLEESONTBIJT bij de bibliotheek in Kaatsheuvel! 


Na een wandelingetje met veel moeders, een vader, een oma, een grote zus en de juffen kwamen we bij de bieb aan. 
We hebben deze ochtend kennis gemaakt met Krokodil en allerlei andere waterdieren uit het prentenboek KRRR...OKODIL! van Catherine Rayner.
Mevrouw Ank van de bibliotheek kwam ons met Krokodil (die mochten we allemaal vasthouden) ophalen en ze bracht ons naar de vertelhoek. Daar las ze het hele boek voor. 
Wij konden alles goed zien, doordat in het vertelkastje hele grote platen uit het boek te zien waren. We luisterden heel goed en heel stil!
Soms vroeg ze ook iets en dan wisten we meestal de antwoorden wel. Daarna gingen we met z'n allen en met Krokodil puzzelstukjes, van een plaat uit het boek, zoeken. Die waren in de bibliotheek verstopt. Maar met de hele klas was het niet moeilijk zoeken. Toen hebben we ook nog het lied over de Krokodil uitgebeeld. Ondertussen hadden we wel wat honger gekregen en omdat we uitgenodigd waren voor het voorleesontbijt kregen we allerlei lekkers. Op een paar tafels stonden pakjes drinken, bananen, mandarijntjes, krentenbolletjes, eierkoeken, plakjes peperkoek, koekjes,.... voor elk wat wils. Op een mooi gekleurd bordje konden we ons lekkers leggen en dat gezellig samen in de vertelhoek opeten. Na al dat smikkelen en smullen hebben we ter afsluiting het boek nog een keer bekeken en beluisterd, maar nu via het digibord. We hebben dus het échte boek gezien, maar ook het digitale boek. Leuk hoor!
DANK JULLIE WEL MEDEWERKERS VAN DE BIBLIOTHEEK VOOR DE SFEERVOLLE EN FIJNE OCHTEND! 
We hebben heel erg genoten en we komen met onze juf nog vaak terug en vast ook nog wel eens met onze papa en mama om zelf mooie prenten- en voorleesboeken te lenen.

Nieuwe leerlingen
We hebben na de kerstvakantie weer 2 nieuwe klasgenootjes mogen begroeten. Welkom Lara en Max! We hopen dat jullie een hele fijne schooltijd zullen hebben op onze school. 

Cito
Donderdag 16, vrijdag 17, maandag 20  en dinsdag 21 januari nemen we bij de leerlingen van groep 1 en van groep 2 de Cito reken- en taaltoets af. Elke toets wordt in 2 delen afgenomen.  Deze toets wordt tijdens de 10 minuten gesprekken van februari met u besproken. 

 

December

De dagen rond kerst
Sint was nog maar net weg en in de klas stond de kerstboom al op ons te wachten. Dinsdag mochten we er allemaal een mooie kerstbal in hangen. 'Kies zelf maar een mooie tak uit', had juf gezegd. Inmiddels hebben we ook een Nieuwjaarswens gekleurd in ons tekenboekje en we hebben  wat moois gemaakt om mee naar huis te nemen. Sommigen van ons hebben een kerstklok uitgeprikt en versierd met doorzichtig vliegerpapier. Deze klok is mooi voor op de ramen, want er moet licht door heen schijnen. Anderen hebben met juf Maud het rendier van de kerstman gemaakt en de groep 2 leerlingen hebben allemaal een hele ingewikkelde kerstboom  gevouwen, geknipt en geplakt. Dat was moeilijk, want we moesten goed tellen en goed naar het voorbeeld kijken! Maar het is bij iedereen gelukt en daarna mochten we onze bomen versieren met glitter! Het is prachtig geworden. 
Vrijdagmorgen gaan we met heel de klas ontbijten. We nemen allemaal wat lekkers mee. Dat wordt weer heel gezellig, zelf boterhammen smeren, beleggen, snijden en opeten. Daarna vieren we met de andere groepen in de aula het kerstfeest. We zijn nu al volop aan het oefenen om de kerstliedjes goed te kunnen zingen. Onze 4 engeltjes en ons ezeltje oefenen met de grote kinderen en met juf Corrie het kerstverhaal. Meer foto's van deze gezellige sfeervolle ochtend vindt u bij schoolactiviteiten.


Alle groep 1 en 2 leerlingen en de juffen wensen elkaar en de ouders van onze kinderen 
een hele goede vakantie, fijne kerstdagen en een heel gezond en gelukkig 2014. 

Bezoek van Sinterklaas5 december was het dan eindelijk zover. Sinterklaas heeft met 3 zwarte pieten een bezoek gebracht aan onze school.
Na een warm welkom in de aula had hij ook nog tijd voor bezoekjes aan de klassen.
Sint heeft genoten van de liedjes en dansjes van de kinderen. Nadat ze allemaal een cadeautje hadden gekregen heeft Sint alle kinderen
nog een hand gegeven en is toen naar de volgende groep gegaan.

 

November

Nieuwe leerlingen
En in alle drukte rond 5 december hebben we inmiddels 3 nieuwe kinderen in onze klas mogen verwelkomen. 
Iris en Caith zitten in groep 1 en Kymani is onze nieuwe groep 2 leerling. 
Fijn dat jullie er zijn. We wensen jullie een hele fijne tijd op de KlimOp toe. 

Zwarte pieten op school en pepernoten bakken. Woensdag 27 november ....voor schooltijd loop er ineens een zwarte piet het schoolplein op. 
Ze komt onze school een bezoekje brengen maar waar zijn toch de andere pieten. Ze had toch zo om half 9 op het schoolplein met ze afgesproken... 
Gelukkig, in de aula blijkt dat ze er allang zijn, de hele nacht al. Ze zijn in slaap gevallen in een doos voor een heel groot cadeau. 
De pieten brengen nog een bezoekje aan alle klassen. Bij ons in de klas zingen en dansen ze mee en ze komen kijken hoe wij heerlijke pepernoten gaan bakken. 
En wat lukt het ons goed. In de hele school hangt de geur van versgebakken pepernoten!
Foto's vindt u bij de fotogalerij van groep 1-2 en bij de fotogalerij van schoolactiviteiten.

Sinterklaastijd
De schoenen uit onze schoenenwinkel van ons project zijn allemaal verkocht of opgeruimd en  daarom spelen we na de herfstvakantie weer in onze vertrouwde huishoek. Echter niet voor lang....donderdagavond komen een aantal ouders helpen met het versieren van ons klaslokaal en met het maken van een Sinterklaashoek. Maandag 18 november mogen we in de klas onze schoen zetten. Het wordt weer gezellig en spannend!

Oktober

De Kinderboekenweek in onze groepWat kunnen onze kinderen uit groep 1 /2 hard werken. Dat hebben ze tijdens de kinderboekenweek wel weer laten zien. 
We hebben een week lang gesproken over en gewerkt aan “gezonde voeding”.
Dit deden we tijdens de zelfstandig te maken werkjes maken, maar ook in de kring. Groep 1 heeft appels en peren geborduurd en gekleurd, groep 2 heeft ze beplakt. 
We hebben gesproken over de “oorsprong van bepaalde gezonde hapjes en drankjes” en daar ook een werkje over gemaakt. En we hebben van alles via het digibord geleerd over groenten en fruit.  
Maar ook in de klas toen de kinderen maar liefst tot 2 maal toe moesten helpen als koksmaatje. 
Op donderdagmiddag hebben we in groepjes met hulp van een moeder of een oma “APPELKARRETJES, PEEREGELTJES, BANANENAUTOOTJES, MANDARIJNPOPPEJTES EN APPELSCHILDPADJES” gemaakt.  
Dat ze in de keuken hun “mannetje / vrouwtje” staan, is dus duidelijk die middag wel gebleken, maar ook tijdens de open middag. 
Van de zelfgemaakte appelmoes, gemaakt in de kring op woensdagmorgen bij juf Marjon en juf Maud, werd toen door veel bezoekers goed gesmuld en ook de fruitcreaties  die de kinderen donderdagmiddag bij juf Monica gemaakt hebben met behulp van ouders werden volop bewonderd. 
Ouders, hartelijk dank voor jullie geweldige inzet en tijd. We zijn er steeds weer erg blij mee!

Appelmoes maken
Wat heb je nodig om lekkere appelmoes te maken? Lekkere appels...en die hebben we gekregen van Maud uit groep 7. Zij is ze gaan rapen in de boomgaard bij de buren, dank je wel Maud! 
Verder een beetje water, suiker en heel veel helpende handjes en daar zijn ze goed in de kinderen van groep 1-2. Ze hebben heel veel appels in kleine stukjes gesneden, 
hebben geholpen bij het roeren in de pan en natuurlijk ook met de schepjes suiker.
De kinderen hebben al warme appelmoes gegeten op de tentoonstelling van de Kinderboekenweek kunt u zelf nog van de appelmoes proeven.

Boodschappen doen bij de supermarktVoor de tentoonstelling van de Kinderboekenweek hebben we heel veel gezonde spulletjes nodig. 
Met een boodschappenlijstje, tas en portemonnee gaan we op pad. Bij de Jumbo vinden we alles wat we nodig hebben.

Expressiemiddag
Dinsdag 8 oktober hebben we weer onze eerste expressiemiddag van dit schooljaar. 
De foto's van deze gezellige middag vindt u bij schoolactiviteiten.


Al heel snel krijgen we er 2 nieuwe klasgenootjes bij. 
Samuel en Jason zijn al een paar keer komen oefenen en dat is erg gezellig en leuk. Binnenkort worden ze 4 jaar en dan zijn we met 16 kinderen in onze groep 1-2! 
Welkom alvast Jason en Samuel. We wensen jullie een hele fijne tijd op de  KlimOpschool.

September

Gezelschapsspelletjes


Woensdagochtend, 18 september, hebben we weer gezellig gezelschapsspelletjes gespeeld. Met hulp van moeders zijn er heel wat spelletjes gedaan. 
Knibbel knabbel knuisje,  Memorie, Ballon prikken, Paddenstoelenspel, Domino ‘t zijn maar een paar van de spelletjes die de kinderen enthousiast gespeeld hebben.  


                           

En dit is in september ons klasje:
Dani, Rosa, Lorenzo, Kaylie, Jayden, Bluma, Luna, Jan, Madeleine, Linsey, Marina, Jitse, Janiek en Wayne.

Project schoenen


In onze klas is de huishoek inmiddels veranderd in een schoenenwinkel. 
We kunnen daar kiezen uit een groot aantal schoenen. Herenschoenen, hele grote..., damesschoenen met hele hoge hakken, laarsjes, gymschoenen. 
De eerste 4 kinderen uit onze klas hebben voor het weekend al uitgebreid gewinkeld!

       

Augustus

De maand augustus zit erop. En wat hebben we alweer veel gedaan!
We hebben in de eerste week een mooie verjaardagsvlag geknutseld. We hebben toen ook weer even moeten wennen aan de regels van de klas en van de school. 
In de tweede week hebben we de vormen en kleuren herhaald en geleerd. We weten nu echt wel wat een driehoek, een vierkant, een rechthoek en een cirkel is. 
Nu zijn we volop bezig met cijfers. 
We tellen samen, we tellen alleen, we werken met cijfers op het digibord en proberen heel goed te onthouden hoe de cijfers eruit zien. Dat is nog moeilijk hoor! Maar we gaan tijdens het project over schoenen, in onze schoenenwinkel,
in de kring en tijdens het zelfstantig werken gewoon door met het werken over cijfers.

Bezoek aan bibliotheek
Maandag 26 augustus zijn we naar de bibliotheek geweest. We hebben allemaal een prentenboek uitgekozen. 
Al die boeken zijn nu op school en af en toe zoekt de juf er een uit om voor te lezen.Vol goede moed en uitgerust na een heerlijke vakantie zijn we maandag 12 augustus gestart met het nieuwe schooljaar. 
Met onze 14 kleuters zijn we goed begonnen aan het nieuw schooljaar. We verwelkomden Bluma, Janiek en Lorenzo. 
We hopen dat jullie een heel fijne tijd in onze groep en op onze school zullen hebben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lente!

 

Groep 1 is na de vakantie begonnen met het thema "lente". Zij gaan o.a. leren dat een biggetje bij een varken hoort en hoe het verder precies zit met alle andere jonge dieren. 

 

In de klas staat een bloemenwinkeltje en ook zij gaan knutselen, nieuwe woorden leren, rekenopdrachten uitvoeren rondom dit thema. 

 

 

Ziekenhuis en apotheek!

 

Na de carnavalsvakantie zijn we in groep 2  begonnen met het thema "ziek zijn en ziekenhuis". 

 

We hebben Julian zijn oude bed in de ziekenhuishoek staan en de winkel is veranderd in een apotheek. We leren weer veel nieuwe woorden, tellen spuiten en pillen, sorteren in de apotheek we hebben een enorme stapel prentenboeken in de klas, we leggen ambulances op de kralenplank en knutselen van alles. 

 

 

Optreden voor groep 1

 

Groep 2 kon in 2 dagen eigenlijk het versje "Dag dokter" al zo goed opzeggen dat alle kinderen het wel alleen durfden en einde dag met eens sticker op de trui naar huis gingen. Knapperds~!

 

 

Dag dokter!

 

Dag dokter, dag dokter, 

 

ik ben een beetje naar.

 

ik heb het koud, ik heb het warm

 

en ook mijn buik doet raar.

 

 

Kijk eens in mijn oren

 

kijk eens in mijn mond

 

geef een drankje of een pil

 

dan ben ik weer gezond.

 

https://lh3.googleusercontent.com/-jaZlZueMSN4/WPC_pe7ACzI/AAAAAAAABt0/LF5sVVbotAYfv3VlbidTx-XIuvxQzB9ggCHM/s1280/DSC_0230.JPG

Groep 3/4 juf Sigrid en juf Wilma

Op maandag 11 juni hebben alle kinderen deelgenomen aan ANWB Streetwise. 

Wat gebeurt er in groep 3/4?

Schooljaar 2017-2018

Juni

Duinendag

De groepen 1-2-3-4 gingen woensdag met heel veel ouders en juffen naar de Duinen om daar lekker samen hutten te bouwen van boomstammen en stokken, heel veel te scheppen en met zand te spelen, om te voetballen en om gewoon heerlijk te genieten. Het was een fijne ochtend.

Streetwise

Op maandag 11 juni hebben alle kinderen deelgenomen aan ANWB Streetwise.

 

Mei

Bezoek aan de brandweer

De kinderen van groep 3-4 waren dinsdagochtend 22 mei uitgenodigd bij de brandweerkazerne in Kaatsheuvel, waar ze de hele ochtend een rondleiding hebben gekregen met uitleg door 3 vrijwillige brandweerlieden.
We werden opgehaald bij school in brandweerbusjes, kregen filmpjes te zien, mochten in de brandweerwagens zitten, kleding passen en spuiten met de brandweerslangen. De rondleiding werd afgesloten met een verfrissend waterspel en een sleutelhanger als aandenken.
Het was heel leerzaam met complimenten voor de brandweerlieden die dit vol enthousiasme gedaan hebben. Bedankt hiervoor !

April

Koningsspelen

Na een lekker Koningsdagontbijt vertrekken we met groep 1-2 naar het Kennedyplein. Daar hebben we samen met de kinderen van bs Theresia een hele gezellige spelletjesochtend. Meer foto's kun je bekijken bij de fotogalerij.

Januari

Spelletjesmiddag
groepsfoto 34 800x600

 

 

Maandagmiddag 22 januari hebben 4 studentes van het van Haestrechtcollege een spelletjesmiddag georganiseerd voor groep 3-4 in onze gymzaal. In circuitvorm hebben de kinderen : 3 op een rij, levend memory en een tikspel gedaan. In de pauze was er ook nog tijd voor iets lekkers.
Het was een leuke en goed georganiseerde middag. Bedankt dames.
De foto's kun je bekijken bij de fotogalerij.

 

 

 

 

 

December

Kerstviering

Sinterklaas en zijn Pieten op bezoek

November

Pieten op school

Naar het Sinterklaashuis

Handbalclinic
Groep 3-4 heeft dinsdagmiddag 21 november een handbalclinic gekregen van handbalvereniging Desk.
Handbalvereniging DESK in Kaatsheuvel wil elk kind
in zijn kracht zetten. Handbal is een dynamische
sport waarin samenwerken, éénheid en durf ge-
traind worden. Conditioneel een sport waarin je
aanvalt en verdedigd en deze taak steeds wisselt in
het spel.
Het was leuk om te zien hoe de trainsters in 1 gymles toch de kinderen kennis hebben laten maken met de sport d.m.v uitdagende speloefeningen.

Oktober

De zandtekenaar

 

De kinderen van groep 3-4 zijn dinsdagochtend 10 oktober naar de zandtekenaar geweest in theater de Leest in Waalwijk.
Hier kregen de kinderen 2 verhalen te zien op een groot scherm.
Het verhaal van de boze heks en assepoester. De kinderen konden live meekijken met de tekenkunsten van de zandtekenaar.
Zij tekende op een glasplaat met zilverzand de scènes bij de verhalen die te horen waren. Boven de plaat hing een camera. Na de voorstelling gaf ze uitleg hoe dat ze dit doet en mochten de kinderen naar voren komen om het ook eens zelf te proberen.
En als afsluiting nog een griezelsnoepje.
Alle ouders, opa's en oma's heel erg bedankt voor het rijden en begeleiden.

 

 

 

 

 
Schooljaar 2016-2017

Juni

Pannenkoeken eten

Ook groep 3-4 had geluk afgelopen woensdag: Wij mochten, net als groep 1-2, ook pannenkoeken eten!
We vonden ze super lekker. Nogmaals bedankt Marco en Stefan!

Pleintje Verkeer

Mei

Feestweek
In 2017 bestaat de KlimOp 60 jaar!
Deze feestelijke gebeurtenis vieren we in de week voorafgaand aan Hemelvaart uitgebreid met alle kinderen van school.
Maandag gaan we met de hele school op schoolreis naar Duinoord.
Dinsdag vieren we feest tijdens de KlimOpdag en woensdag mag iedereen zijn talent laten zien in KlimOp got talent.
Alle foto's van deze week kunt je bekijken bij 'foto's' en de berichten over deze dagen lezen bij 'activiteiten'.

April

Pasen

Paaseieren zoeken en nog gezellig knutselen.

Maart

Eftelingdag

Donderdag 30 maart was het prachtig lenteweer. Een uitgelezen dag voor ons jaarlijkse bezoek aan de Efteling.
Samen met juf Naomi en de hulpouders hebben de kinderen een heerlijke, gezellige dag gehad.

Februari

Carnaval

Januari

De Nationale Voorleesdagen

Bij groep 3-4 heeft de juf bij de opening van de ochtend in de klas het prentenboek " Berre is bijna jarig" voorgelezen.
De kinderen genoten tijdens het voorlezen van hun zelf meegebrachte boterhammen en drinken.
Het prentenboek had een mooie boodschap: een kado geven gaat niet om de grootte of waarde van een kado. Er gewoon zijn voor iemand en daarmee verrassen is ook waardevol.
Verder sloot het thema: feest ! mooi aan bij ons letterfeest, dat groep 3 eerder deze schoolweek vierde, omdat zij nu alle letters kennen. Een mooie prestatie.
Om 11 uur hebben we, samen met de kinderen van groep 1-2, genoten van voorlezen door de burgemeester. Hij las het prentenboek van het jaar "De kleine walvis" aan ons voor.

 

 

"Ei"
De kinderen van groep 3-4 hebben dinsdag 24 januari in de gymzaal van onze school de voorstelling gezien "Ei" van opera Dolleboelja.
Een toneelstuk afgewisseld met opera zang. Het toneelstuk gaat over Papagena en Papageno die samen een ei verwachten, maar het kwijt raken. Op komische en muzikale wijze zoeken ze het ei samen met de kinderen.

 

 

 

 

 

 

 

December

Kerstviering

5 december!

Sinterklaas en Pieten op bezoek

Nog meer foto's van dit bezoek kun je zien bij de fotogalerij.

November

Strooipieten op school


Woensdag 23 november brachten de strooipieten een bezoekje aan onze school.

Oktober

Kinderboekenweek
Groep 3-4 heeft dinsdagochtend 11 oktober een voorstelling in de aula gehad van theatermakerij "Dramerij".
Hierbij kwam een "overgrootmoeder" geheel verkleed in stijl, verhalen vertellen over die tijd. Tussendoor werden de kinderen fris gehouden met dansjes en toneelopdrachten. Deze voorstelling paste erg goed binnen het thema van de kinderboekenweek, waarbij opa's en oma's centraal staan.

 

 
September

Waterpret

Poeh, wat is het warm! Daarom hadden we dinsdag 13 september i.p.v. de gymles een waterles.
Gezellig in zwemkleding kliederen met water en waterspelletjes spelen.
Met dit warme weer was het heerlijk om af te koelen! Voor foto's kunt u kijken bij de fotogalerij.

Schooljaar 2015-2016

Juni

Streetwise

Februari

Carnaval op de Klimop, Sjoert 'm, des schôn!

Januari

Nationale voorleesdagen

Van 27 januari tot 6 februari zijn de Nationale Voorleesdagen. 
Op woensdag 27 januari 2016 genieten duizenden kinderen in heel Nederland van de Voorleesontbijten op school, kinderdagverblijf of bibliotheek.Ook op onze school starten we deze dag met 'n voorleesontbijt. Lekker je ontbijtje eten en juf Wilma leest voor uit Floddertje.

Skate-clinic

Dinsdagochtend 12 januari hebben de kinderen van de groepen 3 t/m 8 deelgenomen aan de skate-clinic van Skate-Away.
De kinderen werden ingedeeld op niveau en hebben verschillende technieken geoefend. Zo leerden ze hoe ze zichzelf het beste op kunnen vangen wanneer ze vallen, hoe ze moeten remmen, hoe ze hindernissen kunnen nemen en mochten ze over een schansje springen.

December

Sinterklaas en pieten op bezoek

November

Muziekschool de Heraut

De kinderen van groep 3-4 hebben dinsdag 16 november een kennismaking met muziekschool de Heraut gehad in de aula van de school.
De kinderen hebben kennis gemaakt met het geluid van een viool, alt viool, dwarsfluit en accordeon. Ze mochten er ook allemaal even op proberen te spelen.
De muziekpresentatie werd vol enthousiasme gebracht en afgesloten met een quiz vol Efteling melodieën. We willen muziekschool de Heraut bedanken voor de leuke en leerzame ochtend.

Het Nationaal Schoolontbijt

Oktober

Onze klassenfoto

September

Naar de kinderboerderij
De kinderen van groep 3-4 zijn maandagmiddag 28 september naar de kinderboerderij 't Erf geweest. Dit was het "verjaardagsfeestje" van de juf. De kinderen mochten de dieren brokjes geven, konijntjes en cavia's aaien en vasthouden en spelen in de speeltuin.
Het was een gezellige dag met mooi weer, die dankzij behulpzame ouders mogelijk gemaakt kon worden.


We zijn dit schooljaar weer met veel plezier begonnen in groep 3-4. Naast juf Wilma en juf Sigrid komt tweede jaars ROC onderwijsassistent Evelyn Ebbinge versterking geven op de maandag en dinsdag het hele schooljaar. Wij zijn blij met haar aanwezigheid en wensen haar veel leerplezier hier op de Klimop.
De kinderen van groep 3 hebben al een aantal letters geleerd in de eerste schoolweken en kunnen al de eerste leesboekjes lezen van de rode kern 1 van Veilig leren lezen en dit is natuurlijk heel leuk om te ervaren.
We hebben ook een bezoek aan de bieb gebracht, waarbij de kinderen een leesboekje uit mochten zoeken om in te lezen. we krijgen ook hulp van leesouders en een leesoma die extra gaan lezen met de kinderen van groep 3 en daar zijn we erg blij mee.
De kinderen van groep 4 vinden het heel interessant om aan de slag te gaan met nieuwe taal, rekenopdrachten en verhaaltjes schrijven.
Volgende week brengen we een bezoek aan de kinderboerderij 't Erf en de foto's van het bezoek volgen nog.

Schooljaar 2014-2015

juli

De laatste schooldag

Mei

Duinendag

Woensdag 13 mei  hadden we weer onze jaarlijkse Duinendag met groep 1/2 en 3/4. We zijn om kwart voor 9 vertrokken naar de Roestelberg. Natuurlijk met veel bagage, zoals; emmertjes, schepjes, kleden, koffie, thee, limonade en lekkere dingen.  We hebben genoten van het prachtige zonnige weer. De kinderen hebben zich geweldig vermaakt met alles wat ze maar konden vinden en met wat ze zelf meegenomen hadden. Ze hebben in bomen geklommen en in de boomhutten gespeeld. We hebben ook gezellig met z'n allen gegeten.  Om kwart over twaalf waren we weer terug op school.  
Mede dankzij veel ouders die geholpen hebben met het vervoer van de kinderen hebben we weer een fantastische Duinendag gehad!

April

Poppenkast door meneer Bertel

Woensdagmorgen werden wij, samen met de kinderen van Kanti en groep 1-2 verrast met een mooie poppenkastvoorstelling. In de aula stond alles al klaar en meneer Bertel vertelde en speelde maar liefst helemaal in zijn eentje met 5 poppen een prachtverhaal!
We zagen Katrijn, Jan, de politie, de paashaas en Boris Boef.
Het was fijn meneer Bertel, we komen graag nog heel vaak naar je luisteren en kijken!

Maart

Dagje naar de Efteling

 

Februari

Carnaval

Nog veel meer foto's van carnaval vind je bij de fotogalerij.

Januari

Skate clinic

Op dinsdag 20 januari hebben de kinderen van groep 3-4 een skate clinic gevolgd.
Het was een leerzame middag. Waarbij de kinderen de volgende onderdelen aangeboden kregen:
* Leren vallen
* Leren staan
* Leren voortbewegen
* Behendigheid
* Over een schans skaten

De kinderen vonden het allemaal heel erg leuk en vertelden dat ze vaker willen skaten.

December

Sinterklaas op bezoek

Het was natuurlijk heel spannend of Sint wel naar de KlimOp zou kunnen komen, maar gelukkig is het hem  ook dit jaar weer gelukt. Nadat we eerst met de hele school in de aula Sint en de Pieten hebben toegezongen zijn wij naar onze eigen klas gegaan. Daar kregen we limonade met een lekkere traktatie terwijl we een leuke film hebben gekeken. Na de pauze kwam Sinterklaas met zijn pieten in groep 3/4 kijken.
De kinderen waren heel zenuwachtig. Iedereen had iets voor de Sint gemaakt, waar hij  heel erg blij mee was. 
Joshua speelde op zijn joekelille  en alle kinderen zongen met hem sinterklaasliedjes. Vera en Viviënne hebben een prachtig lied gezongen in het Engels waar Sint diep van onder de indruk was.  Elk kind mocht even bij Sinterklaas komen en in zijn grote boek stond dat ze allemaal heel hard werken en erg goed hun best doen. Hij was dan ook erg trots op onze kinderen. Daarom kregen alle kinderen een heel mooi cadeautje van hem.
Om kwart voor twaalf hebben we de Sint en de Pieten uitgezwaaid.
Het was weer super gezellig!

Oktober

Voorstelling “oh nee niet weer een boek” in theater de Leest.
Olifant is jarig.
Hij hoopt dat zijn vrienden leuke cadeautjes voor hem meenemen.
Een trein, een bal, een verrekijker of stoepkrijt.
Maar tot groot verdriet van Olifant geven al zijn vrienden op zijn feestje een boek… of kan je van boeken nooit genoeg krijgen?
Oh nee, niet weer een boek! Is geschreven om kinderen te stimuleren meer te lezen en om hen te laten zien dat het maar wat fijn is als je een boek cadeau krijgt!
Vanwege de Kinderboekenweek is over dit prentenboek een voorstelling gemaakt. 4 actrices speelden de rol van de dieren uit het boek. De kinderen vonden dit erg grappig, er werd veel gelachen. In de voorstelling zaten veel liedjes, deze waren erg leuk voor de kinderen. Op een cd staan al deze liedjes nog en deze zullen deze week nog beluisterd worden. De voorstelling sloot aan bij de belevingswereld van de kinderen.
Voor de beginnende lezer was het heel herkenbaar. Als je weet wat je leest begint het boek pas te leven.

September

Zandgebak en luchtkastelen.
We zijn met de kinderen van groep 3 en 4 de hele ochtend naar de duinen bij de “Roestelberg” geweest, voor een veldwerkprogramma. Zo maken de kinderen op een speelse manier kennis met de Loonse en Drunense duinen.
De dag ervoor hebben de kinderen een “Zandgebak Stokke” pop gemaakt van takken en natuurlijke materialen. “Stokke” speelt graag in het zand, waait in de wind, kijkt naar de wolken en vindt het heerlijk om in ’t zonnetje te staan. We hebben voor “Stokke” een bijzondere plek in de duinen gezocht en vanaf deze plek werden alle opdrachten gedaan.
De kinderen waren in groepjes verdeeld en mochten onder begeleiding van hulpouders en een ervaren gids de verschillende opdrachten uitvoeren.
De kinderen mochten spelend ervaringen opdoen en ontdekkend bezig zijn. Verbazing en verwondering zijn sleutelwoorden.
We hebben ontzettend geboft met het weer, de enthousiaste gids en hulpouders. Het was een zeer geslaagde ochtend en de kinderen hebben genoten. Een activiteit die zeker voor herhaling vatbaar is.

 

Schooljaar 2013-2014

Meer foto's van onze activiteiten vind je bij FOTO'S: fotoalbums algemeen en fotoalbums groep 3-4

Juni

Duinendag

December

KerstvieringMeer foto's van de sfeervolle kerstviering vindt u bij de fotogalerij schoolactiviteiten. 

Bezoek van SinterklaasDe foto's van het bezoek van Sinterklaas vindt u bij de fotogalerij van de groep en bij schoolactiviteiten. 

Oktober

kinderboekenweek
in groep 3/4 stond tijdens de kinderboekenweek de sport of hobby van ieder kind centraal. De kinderen mochten foto's en spullen meenemen om tentoon te stellen. Ook mochten de kinderen, die dat leuk vonden, iets van hun sport demonstreren op school. Foto's hiervan zijn te zien bij de fotogalerij van onze groep. Er zijn ook foto's te zien van het voorlezen uit een lievelingsboek.

expressiemiddag 
8 oktober was het weer expressiemiddag met het thema roodkapje. De kinderen van groep 1 t/m 4 mochten het sprookje bekijken op het digibord, het liedje werd aangeleerd, ze werden geschminked, er werd een mandje geknutseld en met koekjes gevuld, ze mochten zich verkleden, het verhaal werd nagespeeld en de middag werd afgesloten met een tikspel in de kring. de foto's zijn te zien bij zowel de schoolactiviteiten als de fotogalerij van onze groep.

 

September

 

Groep 5/6 juf Robin

Wat gebeurt er in groep 5/6?

Schooljaar 2017-2018

Juni

Streetwise

Op maandag 11 juni hebben alle kinderen deelgenomen aan ANWB Streetwise.

The Incredibles

Het is ons gelukt!!! We hebben meegedaan aan een prijsvraag en gewonnen!!!
De opdracht was om zo incredible mogelijk op de foto te gaan. De twee klassen die de leukste foto instuurden maakten kans op gratis kaartjes om naar The Incredibles 2 te gaan op woensdag 27 juni. 

Maart

Puzzel

Het heeft even geduurd, maar de puzzel is af! In december hebben wij van Sinterklaas een emoticon-puzzel gehad van 1000 stukjes. Iedere keer wanneer sommige kinderen klaar waren met hun werk gingen ze aan de slag om de puzzel compleet te krijgen. Na lang zoeken, is het dan gelukt!
Nu is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Groep 8 had van Sinterklaas een minions puzzel gekregen. Ook zij waren fanatiek begonnen maar deze puzzel bestond toch wel uit erg véél gele minions. Vandaar dat we hebben geruild van puzzel. Hopelijk lukt het groep 5/6 wel om de puzzel te voltooien.

Succes jongens en meisjes en veel puzzelplezier!

Efteling

Dinsdag 20 maart was het zover, we mochten met de hele klas naar de Efteling. We hebben een heerlijke dag gehad! Het weer was goed, in veel attracties geweest en onderling was het erg gezellig. De dag ging alleen te snel voorbij! We hadden eigenlijk nog wel even willen blijven.
Hulpouders bedankt voor het helpen!

Januari

Feest!

de tafels 800x600
Vandaag was het feest. Alle kinderen hebben de tafels van1 t/m 10 onder de knie.
Super jongens en meisjes!!

December

Kerstviering

Sinterklaas met zijn Pieten op bezoek

November

Pieten op school

September

Week van de Pauzehap.

Van 26 tot en met 29 september is het Week van de Pauzehap.
Kinderen leren hoe lekker het is om te kiezen voor gezonde tussendoortjes. De nadruk van het lesprogramma ligt op bewust proeven, smaakbeleving en op het combineren en variëren van producten.
Vandaag zijn we begonnen om spiesjes te maken van druiven, bessen en komkommers.

Schooljaar 2016-2017

Juni

Pleintje Verkeer

Mei

Feestweek
In 2017 bestaat de KlimOp 60 jaar!
Deze feestelijke gebeurtenis vieren we in de week voorafgaand aan Hemelvaart uitgebreid met alle kinderen van school.
Maandag gaan we met de hele school op schoolreis naar Duinoord.
Dinsdag vieren we feest tijdens de KlimOpdag en woensdag mag iedereen zijn talent laten zien in KlimOp got talent.
Alle foto's van deze week kunt je bekijken bij 'foto's' en de berichten over deze dagen lezen bij 'activiteiten'.

April

Pasen

Gezellig paaseiren zoeken en spelletjes spelen.

Maart

Naar de Efteling

Februari

Carnaval

Vrijdagochtend 24 februari hebben alle kinderen van de KlimOp het carnavalsfeest gevierd. Samen met een aantal andere basisscholen hebben we een optocht door het centrum van Kaatsheuvel gelopen. Hierbij liepen kinderen in groepjes of alleen of met een kar of skelter.
Het was een gezellig feest! Veel mensen kwamen de optocht bewonderen. 
Aansluitend hebben alle kinderen een versnapering gehad om vol energie te gaan hossen in Het Klavier. Voor de kinderen van de groepen 1 t/m 4 kwamen Jokie en Jet. Voor de kinderen van groep 5 t/m 8 was er disco. Na al dat dansen en swingen mochten de kinderen gaan genieten van de voorjaarsvakantie.  Dit gezellige feest is mogelijk gemaakt door Stichting SOT. Voor foto’s kunt u kijken bij de fotogalerij.

December

Kerstviering

Sinterklaas

Op donderdag 1 december bracht Sinterklaas een bezoek aan onze school. Op maandag 5 december hebben wij een gezellige surprise ochtend gehad. Iedereen had hard gewerkt om iets moois af te leveren! Er zijn prachtige surprises gemaakt, zoals o.a. een auto, kerststukje, theater, een rekenboek, stoomboten en nog veel meer. Alle gemaakte surprises kunt u terug zien in de fotogalerij.  Het was een erg gezellige ochtend! In de middag hebben we spelletjes gespeeld en een sinterklaasfilm gekeken.

Sinterklaas met pieten op bezoek bij ons op school

Meer foto's van dit bezoek kun je bekijken bij de fotogalerij.

November

Oliemeulen
Donderdag 24 november zijn we naar de Oliemeulen geweest. Eerst hebben we uitleg gekregen over spinnen en slangen. Daarna, konden degene die wilden, een slang en/of spin vasthouden. Dit was erg spannend! Daarna hebben we binnen kunnen genieten van alle spinnen, slangen, leguanen en zelfs krokodillen. Buiten waren er ook nog veel dieren te bewonderen. Zoals vogels, stokstaartjes, katachtige, verschillende soorten aapjes en nog veel meer prachtige dieren.
Tot slot was er als afsluiting een vogelshow. Kortom een erg geslaagde ochtend!

Oktober

Zandspoor

Woensdag 5 oktober hebben de kinderen van de groepen 5 en 6 deelgenomen aan Zandspoor.
Tijdens deze les in de Loonse en Drunense duinen hebben de kinderen meer geleerd over dit gebied. Door middel van verschillende opdrachten mochten de kinderen op onderzoek uit. Ze hebben o.a. meer geleerd over de verschillende soorten beestjes die voorkomen in dit gebied, over verschillende soorten bomen en ze hebben bodemonderzoek verricht.
Het was een erg gezellige en leerzame ochtend!

September

Waterpret

Poeh, wat is het warm! Daarom hadden we dinsdag 13 september i.p.v. de gymles een waterles. De kinderen mochten spelen met waterpistolen, emmers en ander waterspeelgoed meenemen. Met dit warme weer was het heerlijk om af te koelen! Voor foto's kunt u kijken bij de fotogalerij.

Schooljaar 2015-2016

Juni

Streetwise

Februari

Carnaval op de Klimop, Sjoert 'm, des schôn!

Januari

Skate-clinic

Dinsdagochtend 12 januari hebben de kinderen van de groepen 3 t/m 8 deelgenomen aan de skate-clinic van Skate-Away.
De kinderen werden ingedeeld op niveau en hebben verschillende technieken geoefend. Zo leerden ze hoe ze zichzelf het beste op kunnen vangen wanneer ze vallen, hoe ze moeten remmen, hoe ze hindernissen kunnen nemen en mochten ze over een schansje springen.

Bezoek opbouw Carnavalswagens


Vrijdagmiddag 8 januari zijn de kinderen van groep 5 t/m 8 uitgenodigd door de Turfstekers uit Kaatsheuvel om naar de opbouw van carnavalswagens te komen kijken.
Om 13.00 uur kregen de kinderen een korte PowerPointpresentatie te zien van een Turfsteker, waarna zij te voet met de leerkrachten naar de opbouw van verschillende carnavalswagens gingen kijken.
Via deze weg willen we de Turfstekers nogmaals bedanken! Het was een gezellige maar ook leerzame middag.

December

Sinterklaas brengt een bezoek aan onze klas

November

Muziekschool de Heraut

Het Nationaal schoolontbijt

Oktober

Workshop Little Bits
Woensdag 7 oktober is de Kinderboekenweek van start gegaan. Dit jaar was het thema: ‘Raar maar waar!’. Dit thema gaat over: natuur, techniek en wetenschap.
 
Donderdag 8 oktober heeft Miriam van de Beemt een workshop gegeven in de klas.
Miriam heeft eerst uitleg gegeven over Little Bits en daarna heeft ze de opdracht uitgelegd. Nadat de kinderen in groepjes waren verdeeld, konden ze aan de slag! Ze hadden de moeilijke opdracht gekregen om samen een robot te bouwen.

De bedoeling was dat de robot uiteindelijk zou kunnen rijden en dat de ogen van de robot konden knipperen door middel van de Little Bits (apparatuur die ervoor zorgt dat bepaalde elementen gaan bewegen en/of knipperen).
De opdracht was alleen aan de moeilijke kant voor de kinderen, dus dit was helaas niet gelukt. Ze hebben wel heel hard gewerkt en een beeld gekregen van Little Bits.

September

Onze klassenfoto

 

Schooljaar 2014-2015

April

Maart

Dagje naar de Efteling

Februari

Carnaval

Nog veel meer foto's van carnaval vind je bij de fotogalerij.

Januari

Skate clinic

Dinsdagmiddag 20 januari hebben de kinderen van groep 3-4 en 5-6 samen genoten van een skate clinic. De kinderen hebben op het speelplein kunnen skeeleren. Ook was er een parcours met een wip en andere hindernissen. De kinderen hebben genoten.
Nieuwsgiering geworden? Binnenkort ook de foto's van deze middag op de site.

December

Voetballen voor Serious Request

Een aantal kinderen uit groep 5-6 van de KlimOp heeft op woensdag 10 december meegedaan aan het voetbaltoernooi in de Wetering in Loon op Zand. Het was een gezellige middag en de opbrengst gaat naar het goede doel van de Serious Request actie.
Goed bezig jongens en meisjes van de KlimOp!

Sinterklaas op bezoek

Voor groep 5 was het maken van een surprise nieuw. Maar wat hebben ze prachtige surprises gemaakt. Complimenten. Het was een gezellige dag en groep 5-6 heeft genoten.

Oktober

Bakkerijmuseum

Dinsdag 28 oktober is groep 5-6 naar het Bakkerijmuseum in Oosterhout geweest voor het project Museumschatjes. Ook nieuwsgierig naar de bakkunstwerken van de kinderen kijk dan snel naar de foto's.

Workshop "Feest mee met de drummers"

Woensdag 8 oktober heeft groep 5-6 een workshop gehad " feest mee met de drummers" De kinderen hebben naar een spannend verhaal geluisterd en zijn daarna zelf aan de slag gegaan op de djembees.

September

Zandspoor
Op donderdag 18 september is groep 5-6 naar de Loonse en Drunense duinen geweest voor het project Zandspoor. De kinderen hebben beestjes gezocht, bomen onderzocht, en zijn op zoek gegaan naar allerlei sporen in het zand.
Het was een leuke en leerzame ochtend met heerlijk weer. Bent u nieuwsgierig geworden? Bekijk dan de foto's.

 

 

Schooljaar 2013-2014

Meer foto's van onze activiteiten vind je bij FOTO'S: fotoalbums algemeen en fotoalbums groep 5-6.

December

KerstvieringMeer foto's van de sfeervolle kerstviering vindt u bij de fotogalerij schoolactiviteiten.

Bezoek van SinterklaasDe foto's van het bezoek van Sinterklaas vindt u bij de fotogalerij van de groep en bij schoolactiviteiten.

September

 

Feestweek
In 2017 bestaat de KlimOp 60 jaar!
Deze feestelijke gebeurtenis vieren we in de week voorafgaand aan Hemelvaart uitgebreid met alle kinderen van school.
Maandag gaan we met de hele school op schoolreis naar Duinoord.
Dinsdag vieren we feest tijdens de KlimOpdag en woensdag mag iedereen zijn talent laten zien in KlimOp got talent.
Alle foto's van deze week kunt je bekijken bij 'foto's' en de berichten over deze dagen lezen bij 'activiteiten'.

Groep 7/8 juf Ilonca en juf Joyce

 

Wat gebeurt er in groep 7/8

Schooljaar 2017-2018

Juni

Streetwise

Op maandag 11 juni hebben alle kinderen deelgenomen aan ANWB Streetwise.

Maart

Eftelingdag

Dinsdag 20 maart gezelig met z'n allen naar de Efteling.
Meer foto's van deze dag kun je bekijken bij de fotogalerij.

Januari

Bètalab

Dinsdag 16 januari j.l. hebben de kinderen van groep 7/8 een bezoek gebracht aan het Willem van Oranje College in Waalwijk. Hier mochten zij lessen volgen in het Bètalab.
De kinderen hebben gel gemaakt, laserstralen gespiegeld en een sporenonderzoek uitgevoerd met een microscoop. De kinderen hebben het erg naar hun zin gehad.
Voor foto's van ons bezoek kunt u een kijkje nemen bij de fotogalerij.

December

Kerstviering

Oertijd museum

Donderdagochtend 14 december is groep 7/8 naar het Oertijd museum geweest in Boxtel.
Het was een erg interessante ochtend. In het museum hebben we eerst een Dinofilm gekeken en daarna zijn we eerst binnen gaan kijken naar de verschillende voorwerpen. Buiten was ook nog een heel Dinobos met leuke activiteiten.
Nieuwsgierig naar de foto's, ze staan op de site.

Sinterklaas met zijn Pieten op bezoek

De surprises


November

Pieten op school

Oktober

Bezoek aan de Overlaat

Dinsdag 31 oktober heeft groep 7/8 een bezoek gebracht aan de Overlaat.
Het was een leerzame en interessante ochtend.
De leerlingen hebben drie minilessen gevolgd namelijk: praktijkles button maken, Duits en een les Maatschappijleer.

Workshop tijdens de Kinderboekenweek

Op vrijdag 6 oktober kwam rapper Thomas van Vliet op de Klimopschool om een gruwelijk enge rap te maken.
De kinderen hebben in groepjes zinnen bedacht en iedereen heeft een zin mogen inspreken.
Uiteindelijk heeft de klas samen een rap gemaakt. Het resultaat was fantastisch. We hebben genoten.

 

Schooljaar 2016-2017

Juni

Pleintje Verkeer

Mei

Bezoek Nationaal Monument Kamp Vught

Maandag 29 mei j.l. hebben de kinderen van groep 7/8 een bezoek gebracht aan Nationaal Monument Kamp Vught.
Hier leerden en zagen de kinderen veel over het leven in het concentratiekamp en de Tweede Wereldoorlog.
Het was zeer interessant en indrukwekkend! Voor foto's kunt u kijken bij de fotogalerij.

Feestweek
In 2017 bestaat de KlimOp 60 jaar!
Deze feestelijke gebeurtenis vieren we in de week voorafgaand aan Hemelvaart uitgebreid met alle kinderen van school.
Maandag gaan we met de hele school op schoolreis naar Duinoord.
Dinsdag vieren we feest tijdens de KlimOpdag en woensdag mag iedereen zijn talent laten zien in KlimOp got talent.
Alle foto's van deze week kunt je bekijken bij 'foto's' en de berichten over deze dagen lezen bij 'activiteiten'.

April

Pasen

Natuurlijk zijn er met Pasen ook voor de kinderen van groep 7 en 8 paaseitjes en ze spelen deze ochtend ook nog gezelschapsspelletjes met elkaar.

Maart

Naar de Efteling

Het Noord-Brabants Museum

Dit jaar is er in Het Noord-Brabants Museum een tentoonstelling over de archeologie van de oorlog. Een groot deel van de tentoonstelling gaat over wat er is opgegraven van de Tweede Wereldoorlog.
Dinsdag 28 maart hebben de kinderen van groep 7/8 deze tentoonstelling bezocht. Het was een leerzame rondleiding.
Voor foto's van dit bezoek kunt u kijken bij de fotogalerij.

Februari

Carnaval

Vrijdagochtend 24 februari hebben alle kinderen van de KlimOp het carnavalsfeest gevierd.
Samen met een aantal andere basisscholen hebben we een optocht door het centrum van Kaatsheuvel gelopen. Hierbij liepen kinderen in groepjes of alleen of met een kar of skelter. Het was een gezellig feest!
Veel mensen kwamen de optocht bewonderen. 
Aansluitend hebben alle kinderen een versnapering gehad om vol energie te gaan hossen in Het Klavier. Voor de kinderen van de groepen 1 t/m 4 kwamen Jokie en Jet. Voor de kinderen van groep 5 t/m 8 was er disco. Na al dat dansen en swingen mochten de kinderen gaan genieten van de voorjaarsvakantie.  Dit gezellige feest is mogelijk gemaakt door Stichting SOT. Voor foto’s kunt u kijken bij de fotogalerij.

Poppenkast spelen voor groep 1-2

December

Kerstviering

Donderdagavond 22 december vierden de kinderen, ouders en leerkrachten van BS KlimOp samen met de bewoners van De Vossenberg Kerst.
Nadat alle kinderen zich op school hadden verzameld, liepen we met zelfgemaakte lampionnen in het donker naar de Vossenberg. Dat was een prachtig gezicht!
In de kapel van de Vossenberg heeft een aantal kinderen uit elke groep samen met juf Corrie het Kerstverhaal opgevoerd. Ook hebben we daarbij liederen gezongen en Kerstkaarten uitgedeeld aan de bewoners van de Vossenberg.
Na de Kerstviering in de kapel liepen we met de lampionnen terug naar school.
Op school hebben de ouders een kopje koffie of thee kunnen nuttigen. De kinderen kregen lekkere chocomel met een koekje. Het was een gezellige en mooie avond.

5 december, surprises op school

Sint op bezoek

Meer foto's van dit bezoek kun je bekijken bij de fotogalerij.

November

Oliemeulen

Op vrijdag 4 november is groep 7-8 naar dierenpark de Oliemeulen geweest in Tilburg.
Het was een interessante en leuke ochtend. We kregen een demonstratie over slangen en vogelspinnen. De leerlingen die durfden mochten ook een spin of slang vasthouden.......brrrrr.
Daarna zijn we op zoek gegaan naar andere reptielen en bijzondere dieren. Uiteindelijk hebben we de ochtend afgesloten met een roofvogelshow die erg leerzaam was. Kortom een geslaagd uitstapje.

Bezoek Overlaat
Dinsdag 1 november j.l. hebben de kinderen van groep 7 en 8 een bezoek gebracht aan de Overlaat.
Daar hebben zij een indruk gekregen van de school. Ook hebben zij minilessen gevolgd bij natuur- en scheikunde, verzorging en Nederlands.
Het was een gezellig en leerzaam bezoek. Voor foto's kunt u kijken bij de fotogalerij. Hierbij willen wij ook de ouders bedanken, die ons naar de Overlaat gebracht en opgehaald hebben.
Binnenkort zijn de open dagen op de VO scholen. Ouders van leerlingen uit groep 7 en 8 hebben informatie gehad over de verschillende open dagen. Wij wensen jullie veel plezier op de open avonden.

Oktober

Voorlezen bij de Vossenberg

Op vrijdag 7 oktober is groep 7-8 gaan voorlezen in de Vossenberg. De ouderen vonden het erg leuk en waren erg enthousiast. De kinderen werden hartelijk ontvangen en er waren veel belangstellende. Het was een gezellige ochtend.

September

Dassenwerk

 

Woensdag 28 september hebben de kinderen van de groepen 7 en 8 deelgenomen aan Dassenwerk.
Tijdens deze les in de Loonse en Drunense duinen onderzoeken de kinderen of een bepaald gebied binnen het nationaal park geschikt is voor herintroductie van de das. Dit doen zij door vast te stellen wat de das nodig heeft om in de duinen te kunnen wonen en welke bedreigingen er zijn voor de das. Zo ontdekken de kinderen samenhang tussen de das en zijn omgeving en leren hierbij een aantal vaardigheden zoals observeren, mening formuleren, werken met kaart en kompas en het meten van de boomhoogte.
 

 
 

Waterpret
Poeh, wat is het warm! Daarom hadden we dinsdag 13 september i.p.v. de gymles een waterles. De kinderen mochten spelen met
waterpistolen, emmers en ander waterspeelgoed meenemen.
Met dit warme weer was het heerlijk om af te koelen! Voor foto's kunt u kijken bij de fotogalerij.

 

Schooljaar 2015-2016

Juni

Spreekbeurt Elle
Dinsdag 28 juni hield Elle haar spreekbeurt over paardrijden.
Na een mooie powerpoint, uitleg en bezienswaardigheden kwamen de moeder en opa van Elle met Saartje, de pony van Elle.
Saartje is prachtig en gedroeg zich goed. De spreekbeurt was erg interessant en leerzaam.
Voor foto's kunt u kijken bij de fotogalerij.

Spreekbeurt Davy

 

 

Davy hield vandaag zijn spreekbeurt over de ambulance.
Na een mooie powerpoint en uitleg van Davy kwam ambulanceverpleger Jeroen speciaal naar onze school met een ambulance.
Jeroen heeft de kinderen van groep 7/8 alle benodigdheden en materialen van een ambulance laten zien en uitgelegd. Dit was erg interessant en leerzaam!
Voor foto's kunt u kijken bij de fotogalerij.

 

 

 

 

 


Streetwise

Mei

Moederdag
Alle mama's van de kinderen uit groep 7/8 zijn inmiddels verwend met een prachtige ketting, gemaakt door de kinderen. Met de hulp van Angelique van Doremalen, moeder van Kyan, hebben de kinderen met fimo klei en verschillende technieken een mooi sieraad gemaakt. Angelique, bedankt!

Bij de fotogalerij kunt u foto's bekijken van het maken van de kettingen.

Februari

Voorleeswedstrijd

Dinsdagochtend 16 februari hebben de kinderen van groep 7/8 de voorleeswedstrijdwinnaar van de KlimOp, Kyan van Doremalen uit groep 7, aangemoedigd bij de voorleeswedstrijd in de bibliotheek in Kaatsheuvel. Kyan ging de strijd aan met voorleeswedstrijdwinnaars van 5 andere scholen uit Kaatsheuvel. Kyan heeft een stukje voorgelezen uit het boek Dummie de Mummie van schrijfster Tosca Menten.
De moeder van Kyan en zijn klasgenoten hebben hem met spandoeken aangemoedigd en waren zeer trots op hem. Helaas heeft Kyan de Kaatsheuvelse wedstrijd niet gewonnen, maar hij blijft wel de voorleeskampioen 2015-2016 van de KlimOp! Voor foto's van de wedstrijd kunt u kijken bij de fotogalerij.

Carnaval op de Klimop, Sjoert 'm, des schôn!

Januari

Muziekvoorstelling "Mustachio"

Dinsdag 19 februari zijn de kinderen van groep 7/8 naar de Wetering geweest om de muziekvoorstelling "Mustachio" te bekijken. Theatergroep Wie Walvis verzorgde deze humoristische voorstelling.

Mustachio is een muzikaal liefdesverhaal over een boer Teun, een boerin Tinie en drie mannen met snorren. De liefde tussen Teun en Tinie lijkt over. Teun en Tinie wonen al jaren op samen op de boerderij, waar de dagen zich voortslepen, gevuld met dagelijkse klusjes. Ze hebben nauwelijks nog oog voor elkaar.
Om de liefde te redden bestelt Tinie een mariachiband met muzikanten uit Nicaragua die heel romantische serenades kunnen zingen, als laatste poging om hun liefde nieuw leven in te blazen. Als de besnorde mannen komen, lijken de liefdeslessen hun vruchten af te werpen. Maar het is Teun die roet in het eten blijft gooien.

Het was een humoristische, leuke, muzikale voorstelling, waarvan de kinderen hebben genoten. Voor foto's van de voorstelling kunt u kijken bij de fotogalerij.

Skate-clinic

Dinsdagochtend 12 januari hebben de kinderen van de groepen 3 t/m 8 deelgenomen aan de skate-clinic van Skate-Away.
De kinderen werden ingedeeld op niveau en hebben verschillende technieken geoefend. Zo leerden ze hoe ze zichzelf het beste op kunnen vangen wanneer ze vallen, hoe ze moeten remmen, hoe ze hindernissen kunnen nemen en mochten ze over een schansje springen.

Bezoek opbouw Carnavalswagens


Vrijdagmiddag 8 januari zijn de kinderen van groep 5 t/m 8 uitgenodigd door de Turfstekers uit Kaatsheuvel om naar de opbouw van carnavalswagens te komen kijken.
Om 13.00 uur kregen de kinderen een korte PowerPointpresentatie te zien van een Turfsteker, waarna zij te voet met de leerkrachten naar de opbouw van verschillende carnavalswagens gingen kijken.
Via deze weg willen we de Turfstekers nogmaals bedanken! Het was een gezellige maar ook leerzame middag.

December

Sinterklaas op bezoek in onze klas


Op woensdag 2 december was het ook feest in groep 7-8. Na de aankomst van Sinterklaas en zijn brandweerwagen vol met pieten hebben we in de aula samen liedjes gezongen.
In de klas hadden de leerlingen surprises voor elkaar gemaakt. Ook dit jaar zijn de kinderen weer erg creatief geweest.
Natuurlijk kwam de sint ook even in de klas kijken samen met de pieten. Het was een gezellige ochtend.

November

Gastles muziekschool de Heraut

Dinsdag 17 november hebben de kinderen van groep 7/8 een gastles gevolgd van muziekschool de Heraut.
De kinderen maakten kennis met de viool, de altviool, de dwarsfluit, de accordeon en het keyboard. Ook mochten zij de dwarsfluit, viool, altviool en accordeon bespelen. Daarnaast speelden de muziekleerkrachten liedjes van de Efteling, welke door de kinderen ( meestal) geraden werden.
Het was een leerzame, grappige en gezellige les, met dank aan de Heraut.

Het Nationaal schoolontbijt

Bezoek aan de Overlaat

Dinsdag 3 november zijn de kinderen van groep 7/8 naar de Overlaat geweest. Zij kregen daar 3 minilessen uit het Voortgezet Onderwijs. Ook hebben zij de school bekeken en wat uitleg gekregen. Het was een leerzaam en gezellig bezoek. Voor foto's van de miniles biologie kunt u kijken bij de fotogalerij.

Oktober

Kinderboekenweek: Workshop 'Slagwerken' en voorstelling 'de maan van kaas'
Groep 7 en 8 hadden vrijdagmiddag 9 oktober een workshop 'Slagwerken'.
De kinderen kregen informatie over allerlei verschillende muziekinstrumenten. Sommige instrumenten hadden ze nog gezien of gehoord. Alle kinderen kregen de gelegenheid om de instrumenten uit te proberen. Tot slot hebben de kinderen in groepjes een eigen instrument gemaakt. Het was een leuke en leerzame middag!
 
Voorstelling "de maan van kaas" 12 oktober 2015

Binnen het kinderboekenthema “raar maar waar”, zijn wij maandagochtend 12 oktober naar een voorstelling in de Wetering in Loon op Zand geweest. Daar hebben we de voorstelling “de maan van kaas “ gezien. Aansluitend was er een kinderlezing over het oneindige heelal.
De voorstelling werd grappig gespeeld door een comédienne  die, als klein meisje al, professor wilde worden. Daarom bestudeerde zij allerlei boeken over de maan, de sterren, de Melkweg en het heelal. Maar als wetenschapper moet je heel je leven blijven studeren. In de wetenschap over sterrenkunde blijf je ook dingen ontdekken en leren, dus blijft het interessant. Dit alles werd verteld in dichtvorm.
Hierna was er een kinderlezing, waarin serieus werd verteld over onderdelen van het heelal. De kinderen leerden o.a. hoever bepaalde sterren in lichtjaren van de aarde staan, wat een ster is, de grootte van bepaalde planeten, over het Melkwegstelsel, en hoe de aarde volgens de wetenschap van de oerknal is ontstaan.
Het was best moeilijke stof, maar zeer interessant. Helaas hebben we, vanwege het gedempte licht tijdens de voorstelling, geen foto's kunnen maken.

September

Badmintonles
Dinsdag 15 september hebben de kinderen van groep 7/8 een gastles badminton gehad.
Meneer Paul van badmintonvereniging SVK gaf ons deze gastles. De kinderen leerden o.a. evenwicht bewaren met de shuttle op het racket,
onderhands slaan, richten en ver slaan.
Voor foto's van deze gastles kunt u kijken bij de fotogalerij.

Onze klassenfoto

 


Schooljaar 2014-2015

Juli

Afscheidsavond met musical

Februari

Carnaval

Vrijdag 13 februari hadden de kinderen van groep 7/8 de carnavalssfeer goed hangen. Het carnavalsthema van Kaatsheuvel en ook onze school was dit jaar namelijk "We hebben 'm hange!" Hoewel het vrijdag de 13e was, was het een heel gezellige dag!
We zijn de dag begonnen met hossen op het schoolplein, waarna de kinderen van groep 7/8 spelletjes in de klas hebben gedaan. Vervolgens zijn we na de pauze met een heerlijke versnapering gestart met de optocht. Hier ziet u de kinderen van groep 7/8 in de optocht op de foto.
Na de optocht hebben we frietjes met knakworst gegeten in de klas. En tot slot hebben de kinderen apenkooi gedaan in de gymzaal. Hierbij konden de kinderen geschminkt worden.
Het was een gezellige, sfeervolle dag! Voor meer foto's kunt u kijken bij de fotogalerij.

Januari

Skate clinic 
Dinsdag 20 januari hebben de kinderen een skate clinic gehad. Dit hield in dat de kinderen, die skaten moeilijk vonden, onder begeleiding de beginselen van het skaten leerden. Kinderen, die al wel aardig vooruit kwamen op skates, kregen o.a. valoefeningen en behendigheid. Het was een zeer leuke activiteit. Aan het einde van de les konden alle kinderen zelfs skaten!

December

Sint bezoekt ook groep 7/8 

Het heerlijke dagje was op vrijdag 5 december ook op de Klimop weer aangebroken. Het was even spannend of de Sint wel zou komen, maar gelukkig had hij ook voor de kinderen van de KlimOp even tijd.
Nadat de Sint en de Pieten in de aula waren ontvangen en de laptop, met daarop de gegevens van de kinderen, kapot was gegaan, had Sint een probleem. Gelukkig had Piet, nog lekker ouderwets, het grote boek bewaard. Zo kon de Sint toch langs de klassen om de kinderen te bezoeken en iets te vertellen.
Na het samenkomen in de aula, hebben de kinderen van groep 7/8 in hun eigen klas surprises uitgepakt. Dit deden de kinderen m.b.v. een dobbelspel. Zo moesten de kinderen bij een bepaald getal een liedje zingen, bij een ander getal iemand zijn of haar surprise geven, enz. De surprises zagen er prachtig uit. Ook de cadeaus, die erin waren verstopt, waren erg leuk.
Aan het einde van de ochtend brachten Sint en de Pieten nog een bezoekje aan groep 7/8. Daarbij heeft de Sint nog wat voorgelezen uit het grote boek over een paar kinderen. Ook hebben we Dylan toegezongen, want hij was jarig.
Het was een gezellige, drukke dag met veel verrassingen!

November

Gastles Prinsentuincollege Andel


Maandagochtend 10 november was een zeer leuke ochtend voor de kinderen van groep 7/8.
I.p.v. te starten met het normale lesprogramma te volgen kwam een docent van het Prinsentuincollege in Andel informatie vertellen en laten zien over het Prinsentuincollege en een gastles bloemschikken geven.
De informatie was erg interessant. De kinderen weten nu meer over de school en de lessen. Daarnaast was het geweldig dat de kinderen een bloemstukje leerden maken, die zij mee naar huis mochten nemen.

Het Nationaal schoolontbijt

Oktober

Bezoek Kamp Vught

Digitale krant van groep 7/8 over de Kinderboekenweek
Tijdens en de week na de Kinderboekenweek hebben de kinderen van groep 7/8 hard gewerkt aan een digitale krant.
In deze krant leest u alles over de activiteiten tijdens de Kinderboekenweek op BS Klimop en hoe kinderen en leerkrachten denken over de Kinderboekenweek. De kinderen en juffen zijn erg trots op het resultaat!
Door onderstaande links te openen, kunt u steeds een pagina van de krant lezen.
 
De url's waar u de PDF's* kunt downloaden zijn:
PDF van pagina 1
PDF van pagina 2
PDF van pagina 3
PDF van pagina 4
(*) Om dit bestandstype te kunnen bekijken en afdrukken heeft u PDF viewer nodig. Als deze nog niet op je PC is geïnstalleerd kun je op de volgende locatie een PDF viewer downloaden Adobe viewer.

Het project Ieder1Gelijk van Stichting Samen RKC voor groep 7/8:

Sport is er voor iedereen en verbindt mensen. Met name profvoetballers worden vaak gezien als iconen, die in staat zijn mensen te stimuleren actief te worden in sport en samenleving. Het project Ieder1Gelijk kent 7 regels:
1. Er wordt niet gediscrimineerd, Ieder1Gelijk!
2. Iedereen hoort erbij en wordt gerespecteerd, Ieder1Gelijk!
3. Je scheldt een kind niet uit en verzint geen bijnaam, Ieder1Gelijk!
4. Niemand wordt bedreigd en je doet een ander geen pijn, Ieder1Gelijk!
5. Als je ruzie hebt, praat je het uit of ga je naar de meester of juf, Ieder1Gelijk!
6. Spreek elkaar aan op fout gedrag en geef het goede voorbeeld, Ieder1Gelijk!
7. Blijf van elkaar en andermans spullen af, Ieder1Gelijk!

Dit betekent dat we gedurende een week respectvol, sportief, en discussiërend bezig zullen zijn rondom bovenstaande regels. Maandag 6 oktober zullen de mensen van Stichting Samen RKC zichzelf introduceren en informatie geven over de week. Dinsdag 7 oktober werken de kinderen van groep 7/8 letterlijk en figuurlijk sportief in de gymzaal, woensdag 8 oktober werken zij in een werkboek, donderdag 9 oktober komen de mensen van Stichting Samen RKC met de kinderen discussiëren over bovenstaande regels en normen en waarden. Vrijdag 10 oktober wordt de projectweek afgesloten en krijgen we hoogstwaarschijnlijk bezoek van een bekende RKC-speler.

September

Engelse les door studenten Dr. Mollercollege

Maandagmiddag 29 september heeft groep 7/8 een Engelse les gekregen van Daisy Momotenko (groep 8 vorig schooljaar) en twee klasgenoten. Zij vertelden wat het TTO onderwijs op het Dr. Mollercollege inhoudt en deden spellen in het Engels.
Foto's van deze les kunt u bekijken bij de fotogalerij. Het was " a nice and interesting lesson"!

Workshop Digitale krant maken in bibliotheek Kaatsheuvel


Dinsdag 16 september hebben de kinderen van groep 7/8 een bezoek gebracht aan de bibliotheek in Kaatsheuvel. Zij volgden daar een workshop “Digitale Feest Krant”. Deze workshop hangt samen met de Kinderboekenweek van 1 t/m 11 oktober.
Deze workshop vond voor de Kinderboekenweek plaats, zodat de kinderen tijdens de Kinderboekenweek in hun krant verslag kunnen doen van de activiteiten op de KlimOp.
We hopen u na de Kinderboekenweek een mooie krant te kunnen laten lezen!

In de fotogalerij kunt u een aantal foto’s bekijken van de workshop.

Augustus

Het schooljaar is weer begonnen.
We gaan er dit jaar een gezellig, leerzaam jaar van maken. Hier ziet u een foto van groep 7/8.

Er is een aantal leuke uitstapjes gepland en er komen leerzame projecten. Zo gaan we o.a. in de bossen zoeken naar dassensporen bij het project "Dassenwerk", we brengen een bezoekje achter de schermen van de kinderafdeling van het St. Elisabeth Ziekenhuis met het project, we sporten en discussiëren met het RKC-project "Ieder1Gelijk".

Daarnaast werken we met een nieuwe methode voor studievaardigheden en gaan we verder met de Kanjertraining.

De kinderen van groep 7 nemen deel aan het verkeersexamen en maken de Entreetoets. De kinderen van groep 8 maken de CITO-toets.

Zoals u leest zal het niet alleen leerzaam en gezellig, maar ook een druk schooljaar worden. Ter zijner tijd ontvangt u alle benodigde informatie. En als er iets niet duidelijk mocht zijn of als u vragen heeft, kunt u altijd even binnen lopen of bellen.

Schooljaar 2013-2014

Meer foto's van onze activiteiten vind je bij FOTO'S: fotoalbums algemeen en fotoalbums groep 7-8.

Juni

Afscheidsavond groep 8

Na de musical was het tijd voor een feestje. In de aula stond een disco klaar waardoor de stemming er meteen in zat.
De oudervereniging had voor lekkere hapjes en drankjes gezorgd. Het duurde niet lang voordat het feest in volle gang was en de beentjes van de vloer gingen.
Juf Robin en juf Ilonca hadden voor elk kind een persoonlijk afscheidswoord en ook de juffen werden door de kinderen in het zonnetje gezet. Het was een gezellig, swingend feest!

Musical

Toch wel enigszins zenuwachtig hebben de kinderen een spetterende musical neergezet, voor hun ouders, opa's, oma's, broertjes en zusjes, overige familieleden en het team van de Klimop.
Er kwamen veel bekende Nederlanders voorbij. Wat te denken van René van der Gijp, Patty Brard, Piet Paulusma, Martijn Krabbé, Ali B, Marijke Helwegen en Brit en Imke? En uit het buitenland was zelfs Justin Bieber overgekomen.
En die zenuwen? Die waren niet nodig! De jongens en meisjes hebben iedereen verrast met hun talent. Super gedaan allemaal.

Januari

Cultuurproject "Jas van woorden"
In groep 7 / 8 zijn wij begonnen met het cultuurproject ‘een jas van woorden’. Het project hoort bij cultuureducatie van de school. Het project duurt ongeveer drie weken. Tijdens dit project leren de kinderen op een andere manier naar een gedicht te kijken.

De kinderen zijn tijdens deze lessen in groepjes aan de slag gegaan. Ze hebben een bestaand gedicht gekregen en hebben deze zelf mogen veranderen tot een rap. Deze rap bestaat uit het originele gedicht en stukken nieuwe tekst, die de kinderen zelf hebben bedacht. De rap wordt voor de klas gedaan, zodat alle kinderen van groep 7/8 ervan kunnen genieten.

Hieronder een aantal reacties van kinderen uit groep 7-8

Davey van Ark, groep 7
Ik vond het heel erg leuk om dit project te doen, omdat het anders is dan tekenen of knutselen.

Dylan Nijenhuis, groep 7
Het was heel erg leuk om van een gedicht een rap te maken. Wat ik vooral leuk vond was dat het gedicht een beetje veranderd mocht worden.

Daisy Momotenko, groep 8
We hebben op een aantal momenten op vrijdagmiddag de lessen van het project ‘een jas van woorden’ gehad.
We hebben een gedicht gekregen en een ritme van een lied. Daarop moeten we de tekst gaan rappen. Het is best leuk om te doen.

Jules Koster, groep 8
We moesten in een groepje, van een gedicht een liedje of een rap maken. Je mocht ook een stukje nieuwe tekst bij de rap verzinnen. Uiteindelijk moeten we de rap voor de klas doen.

 

December

Kerstviering

Tijdens de Kerstlunch smulden we samen van het meegebrachte eten en drinken. Voor de Kerstlunch hebben we in de aula samen de Kerstviering gevolgd, waarbij juf Corrie het Kerstverhaal vertelde. Tijdens het vertellen, werd het Kerstverhaal ook uitgebeeld door kinderen van onze school. Er werden ook Kerstliedjes gezongen. De viering was erg intiem en sfeervol. 
De kinderen hebben deze dag buiten gespeeld en een toepasselijke Kerstfilm gekeken. 
We wensen iedereen een gezond, gelukkig, liefdevol en leerzaam 2014!

Meer foto's van de sfeervolle kerstviering vindt u bij de fotogalerij schoolactiviteiten.

Bezoek van Sinterklaas

De foto's van het bezoek van Sinterklaas vindt u bij de fotogalerij van de groep en bij schoolactiviteiten.

 

November

Project FitFoodFun-Factor 
Dinsdag 19 november FitFoodFun-Factor is een activiteit over gezond trakteren. Via dit feestelijke onderwerp wordt aandacht besteed aan een belangrijk thema: gezond eten en voldoende bewegen. 
Met andere woorden: Fit door Food en Fun! FitFOodFun-Factor bestaat uit lesstof, spelelementen een de roadshow. 
Dit laatste is een rijdende kookstudio met trakteer- en beweeg activiteiten.  Dinsdagmiddag 19 november heeft deze rijdende kookstudio onze school bezocht. 
De kinderen hebben heerlijke gezonde traktaties gemaakt en een “ren je rot spel” gespeeld. Voor een indruk van deze middag kunt u een kijkje nemen bij de fotogalerij.Oktober

Groep 7/8 werkt samen met RKC: project Ieder1Gelijk
Sport is er voor iedereen en verbindt mensen en bevolkingsgroepen. Sportverenigingen kunnen een belangrijke maatschappelijke rol vervullen in wijken en buurten.
Gedurende deze week, van 21 t/m 25 oktober werkt groep 7/8 samen met Stichting Samen RKC aan het project Ieder1 Gelijk. Tijdens het project Ieder1Gelijk worden de onderwerpen anti-discriminatie, stop pesten en respect voor elkaar bespreekbaar gemaakt in groep 7/8. D.m.v. voetbalvoorbeelden en een speciaal ontworpen lespakket worden deze thema’s interactief besproken met de kinderen in de klas. Ook werden er maandag en vandaag gastlessen verzorgd door stichting Samen RKC. Naast die gastlessen in de klas stond er dinsdag ook een sport- en spelmiddag op het programma. Ter afsluiting van de week krijgt groep 7/8 vrijdag ( morgen) een referentiebord met daarop de 7 respectregels van Samen RKC.

Bij de fotogalerij van groep 7/8 vindt u foto's van dit project.

September


Met frisse moed zijn de kinderen van groep 7 en 8 dit schooljaar gestart. Een spannend schooljaar voor alle kinderen. Er komen dit schooljaar namelijk een aantal nieuwe dingen aan bod. 

Zo krijgen de kinderen van groep 7 dit schooljaar het schriftelijk en praktisch verkeersexamen, waarvoor we al hard aan het oefenen zijn. Dit doen we m.b.v. de nieuwe methode "Wijzer door het verkeer" en oefenexamens. Natuurlijk is het fijn als u samen met uw zoon of dochter ook verkeerssituaties bespreekt. 
Daarnaast krijgt groep 7 dit schooljaar de Entreetoets, welke een indicatie kan geven over het niveau van uw zoon of dochter. Ook hiervoor oefenen we extra m.b.v. CITO hulpboeken, teksten van studievaardigheden en over een aantal maanden zullen we taken maken uit een proefentreetoets.
Ook krijgen de kinderen van groep 7 dit schooljaar voor het eerst wekelijks Engels. Hierbij moet u denken aan het alfabet, tellen, jezelf voorstellen, enz. 
Werkwoordspelling is ook nieuw voor de kinderen van groep 7. Zij leren dit schooljaar veel over d of t en voltooid deelwoorden.

De kinderen van groep 8 worden dit schooljaar voorbereid op het voortgezet onderwijs. Zo hebben zij uitleg gekregen over het gebruik van een agenda, welke zij wekelijks op school kunnen gebruiken. Daarbij zullen de kinderen wat meer huiswerk krijgen dan de kinderen van groep 7. Bij dat huiswerk krijgen de kinderen ook werkwoordspelling en zinsontleden. 
De kinderen van groep 8 worden ook voorbereid op de CITO-toets. Dit doen wij door wekelijks CITO-taken te maken met vooral de onderwerpen begrijpend lezen en studievaardigheden. Deze taken blijken uit voorgaande jaren en de gemaakte Entreetoets van groep 7 moeilijk te zijn. 

Wij maken vanaf dit schooljaar gebruik van een nieuwe technisch leesmethode: Timboektoe. De kinderen krijgen twee maal per week technisch lezen. 

Wij hopen er een mooi, gezellig, leerzaam schooljaar met elkaar van te mogen maken!

 

 

Kinderraad

Even voorstellen: de leerlingenraad….
kinderraad

Hoi, mijn naam is Joshua van der Eerden. Ik ben 11 jaar oud en ik zit in groep 7.
Mijn hobby’s zijn judo en jiujitsu. Ik zit ook op DJ-les en gitaarles.
Ik heb me opgegeven voor de leerlingenraad, omdat ik graag mee wil beslissen over dingen die met school te maken hebben. Ik hoop dat we met de leerlingenraad leuke activiteiten kunnen noemen, die voor alle kinderen leuk zijn en ze daar gelukkiger van worden.

Hallo, mijn naam is Viviënne. Ik ben 10 jaar oud en zit in groep 7.
Mijn hobby is zwemmen. Ik doe mee aan wedstrijdzwemmen en dit vind ik heel leuk om te doen.
Ik zit in de leerlingeraad, omdat het me leuk lijkt om de meningen van klasgenoten te delen met de juffen. En om te kijken of we dingen op school kunnen verbeteren. Ik hoop dat heel veel kinderen school leuk vinden.

Hallo, ik ben Sven. Ik ben 12 jaar en zit in groep 8.
Mijn hobby’s zijn judo en toneelspelen.
Ik heb me aangemeld voor de leerlingenraad van de KlimOp, omdat ik graag meedenk met dingen die met school te maken hebben en omdat ik dat graag wil bespreken met de andere kinderen van de leerlingenraad en de ander kinderen uit groep 8. Ik hoop dat ik aan het einde van dit schooljaar de ideeën van groep 8 heb overgebracht en we nieuwe dingen hebben georganiseerd.

Hallo, ik ben Machela. Ik ben 11 jaar en zit in groep 8.
Mijn hobby’s zijn turnen en voetballen.
Ik heb me aangemeld voor de leerlingenraad van de Klimop, omdat ik graag over dingen wil meedenken en deze wil bespreken. Het lijkt me het leukst om over de feesten mee te denken en hoe we die dan gaan vieren op school. Ik heb er erg veel zin in!

Hoi, ik ben Amber. Ik zit in groep 5. Ik ben 8 jaar.
Ik zit op paardrijden, ballet en streetdance.
Ik ben heel blij dat ik in de kinderraad mag, omdat ik het erg leuk vindt.

Hoi ik ben Jayden. Ik zit in groep 5 en ik ben 8 jaar oud.
Ik hou heel erg voetballen.
Ik vind het heel leuk om in de leerlingenraad te zitten omdat je dan dingen mag bedenken voor de school.

Hoi ik ben Yanoe. Ik zit in groep 6. Ik ben 9 jaar.
Ik voetbal graag en ik zit op scouting.
Ik ben blij dat ik in de kinderraad zit omdat ik mee mag beslissen over nieuwe dingen.

Hoi ik ben Jesse. Ik  zit in groep 6. Ik ben 10 jaar. Ik heb 2 broers, die heten Sven en Janiek.
Ik zit op scouting.
Ik wil al heel lang in de kinderraad omdat het mij erg leuk leek.